A régvolt 19. századi majálisok szellemét és hangulatát idézi meg közös erővel több mint 120 múzeum május 21-22-én a Múzeumkertben. Ez azt jelenti, hogy a fesztivál két napján a múzeumok sokszínű, kreatív és kifejezetten erre az alkalomra szervezett programokkal lesznek jelen, melyek keretén belül például interaktív szerepjátékon intézhetünk kérdéseket Ferenc Józsefnek. De a vendégek felülhetnek majd egy működő Ford T-modellre is, kipróbálhatnak egy hagyományőrző tűzoltójárművet, századfordulós villamosbelsőt vagy épp Morse távíró berendezését.

A Magyar Nemzeti Múzeum időről időre meglepi a kultúrakedvelőket nem éppen rendhagyó programjaival, és ennek a Majális lesz a következő, bár már hagyománynak számító állomása. Az esemény 1996 óta folyamatosan, így idén is kapcsolódik az ICOM Múzeumi Világnapjához, melynek jelszava:

Múzeumok és kultúrtájak. Ennek kapcsán május 22-én Kárpát-medence csodaszép templomairól készült filmeket vetítenek majd a Díszteremben, de még rengeteg izgalmas programra készülhetünk, barátainkat, gyermekünket vagy épp a nagymamánkat kézen fogva. Ki lehet próbálni Bell őstelefonját, lesznek népi játékok, kerekasztal-beszélgetések múzeumi szakemberekkel és könyvbemutatók. Utóbbi kettőt egy külön társasági sarokban, Pagoda néven kell keresni.

És persze lesznek zenei programok is: Veronaki, a Canarro! gipsy swing, este a Talamba Ütőegyüttes (Hungary’s Got Talent döntős), majd a főlépcsőn DJ Panda biztosítja a jó hangulatot késő estig. Vasárnap délelőtt a Katáng játszik a gyerekeknek tarkabarka dalokat, majd a Baltazár Színház Varga Klárival és Müller Péter Sziámival, délután a Villon-trió és a Nemadomfel ad koncertet. Sőt, műsorral készülnek a Budapesti Operettszínház színészei a Csárdáskirálynő című operett 100. évfordulója alkalmából.

Új programok mellett új szereplők is lesznek: először mutatkozik be a Majálison többek között a Várkert Bazár, az Országgyűlési Múzeum, a Deák 17 Galéria, a Holokauszt Emlékközpont, a Művészetek Háza, a Szász Endre életművét Gondozó Közhasznú Egyesület, a Természet Háza Látogatóközpont. A határon túlról, Ausztriából is érkezik „majálisozó” intézet: a Carnuntum Archeológiai Park. Most is lesz Civil-negyed, ahol 15 kulturális-közösségi, szociális, környezetvédelmi, hagyományőrző szervezet munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A hévégén még utoljára meg lehet tekinteni a Szabad szemmel – Fotó Hemző című kiállítást, mely a huszadik századi magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotójának, Hemző Károlynak a gasztro-, sport-, város-, riporter- és lovas képeit vonultatja fel. Nem is akárhogy zárják a kiállítást: szubjektív és kurátori tárlatvezetésekkel, programokkal, minikoncertekkel, kerekasztal-beszélgetéssel búcsúznak az életműtárlattól.

Még egy jelentős eseményt ki kell emelnünk: szombaton osztják ki a szakma rangos elismeréseit, az Év múzeuma- és az Év kiállítása-díjakat.

A további programokat itt találjátok.