Rock/tér/idő néven nyílt kiállítás tegnap a Ludwig Múzeumban, mely a '70-es, '80-as évek magyar underground könnyűzenéjének és a kortárs képzőművészetnek a találkozásáról szól, amelyet mérföldkőnek tekintett műveken, helyszíneken keresztül szeretne hitelesen megmutatni a múzeum. A kiállítás a LUDWIG PASSION elnevezésű kulturális eseménysorozat egyik gerincét adja, amelynek során a tárlathoz kapcsolódó, kevésbé ismert vagy elfeledett filmek is bemutatásra kerülnek.

A '70-es, '80-as évek underground zenéje hazánkban is elválaszthatatlan volt a korszak képzőművészetétől: a könnyűzene és különösen a popkultúra rengeteg új műfajt teremtett, és egészen új technikákat (lemezborítók, plakátok, videóklipek stb.) „talált fel”, ezek pedig utat adtak a képzőművészeknek. A Ludwig legújabb kiállítása ezeket a kapcsolatokat szeretné bemutatni.

A tárlat keretein belül különböző magángyűjteményeken, illetve installációkon keresztül tűnnek fel azok a zenekarok, akik nem hivatalos kazettákon terjesztették a zenéjüket, megismerhetjük a különböző közösségek közötti együttműködéseket, bepillanthatunk az '50-es évektől kibontakozó magyar rockzenei életbe, illetve megismerhetjük a rock különböző korszakait és irányzatait.

A kiállításon az egyik nagy kedvencünk a zenei magazinokból összeválogatott óriás kollázs, a másik pedig a Britney Spears Work Bitch című számát átdolgozó projekt. Ez utóbbi azért érdekes, mert az eredeti dal magyarra fordított szövegét olvassa fel a Google fordító, ezáltal pedig megszünteti a szöveg és a kép összetartozását, aminek eredménye igen érdekes és szórakoztató.

A mustra a LUDWIG PASSION nevű kulturális programsorozat egyik gerince, karöltve a június 26-ig látogatható Szenvedély. Rajongás és művészet című kiállítással, amely a '60-as, '80-as évek zenei rajongói magatartását járja körül, különös tekintettel a rockzenére.

A Rock/tér/idő tárlattal párhuzamosan olyan – a korszakot meghatározó – filmeket is vetítenek majd, mint a Kopaszkutya, a Kutya éji dala, az Eszkimó asszony fázik vagy a legendás punkzenekart, a CPg-t bemutató Pol Pot megye punkjai című dokumentumfilm.

A kiállítás címe egyébként egyértelmű utalás Xantus János '80-as években készült kultuszfilmjének címére (Rocktérítő), amelyben a főszereplő (Pajor Tamás, a Neurotic zenekar frontembere) feladja underground életformáját és megtér. Ezt a klasszikust a Toldi moziban május 5-től vetítik újra.

Rock/tér/idő (időszaki kiállítás) Teljes árú jegy:

1 600 Ft / fő Csoportos jegy 10 fő feletti csoportok számára:

1 500 Ft / fő