Úgy alakult, hogy közvetve mi is részt veszünk a Nagymező utcában tartandó Fotóutca Fesztiválon, mely a Capa Központ és a Mai Manó Ház közös projektje. A háromnapos rendezvény egyik programpontja egy konténerkiállítás lesz, mely 6 tehetséges fotográfus/hobbifotós Instagram feedjéről választott 2-2 fotót mutat be. A We Love Budapest pedig úgy jön a képbe, hogy az általunk publikált "16 budapesti Instagram-profil, amit érdemes követned" című cikk fotósai közül választotta ki a Capa Központ azt a 6 embert, akiknek képeit ők is szívesen látnák a Fotóutcán. Miniinterjúkat készítettünk velük.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy április eleji válogatásunk szolgált kiindulópontként a Capa Központnak – a 16 fotós közül végül kiválasztották kedvenceiket ők is, és egy konténerkiállítás keretein belül láthatjuk majd nyomtatott formában Budapestről szóló képeiket, hangulataikat.


Gratulálunk: @budapestianfloors (Kovács Krisztina), @thbxmn (Andok Tamás), @davidnemcsik (Nemcsik Dávid), @adamtemesi (Temesi Ádám), @budapest_street_photography (Dombóvári Judit), @koolkasko (Bognár Krisztián)!WLB: Telefonnal vagy fényképezőgéppel készített fotókat töltesz fel az Instára?


@budapestianfloors:
Kizárólag telefonnal készítetteket.
@thbxmn: Csak telefonnal készült képeket, de nincs mögötte semmilyen komolyabb elgondolás, csak így egyszerű és kényelmes.


@davidnemcsik: Instára csak telefonos fotó megy. @adamtemesi: 90%-ban fényképezőgéppel készítettek kerülnek a feedre, de megesik pár telós is, mondjuk a kulisszák mögül. @budapest_street_photography: Mindkettő mehet, attól függ, melyik van éppen a kezemben.

@koolkasko:

Mindkettővel, fele-fele arányban. Amatőr fotós lévén, nincs mindig nálam a DSLR, de igyekszem minél többet magammal vinni. A telefon meg amúgy is ott lapul mindig a zsebemben.

WLB:

Ha fekete-fehérben/színesben fotózol, miért választod ezt az ábrázolásmódot?

@budapestianfloors:

A témából kifolyólag mindig színes képeket készítek, ennek pedig az az oka, hogy a maga valójában szeretném megmutatni az ábrázolt padló-, járda-, egyéb járófelület részleteit.
@thbxmn:

Többnyire fekete-fehérben (bár nagyon sok fotómnak a fiók mélyén van egy színes változata is), de nem tudatos elhatározás. A képkidolgozást, utómunkát tekintve mostanra jobban bánok ezekkel a szürkés, feketés-fehéres árnyalatokkal és fényekkel, ettől függetlenül olykor kifejezetten fojtogatónak érzem, ha minden „színtelen”, és nagyon hiányozni kezdenek például az analóg színtónusok.

@davidnemcsik:
Általában szinesben fotózom. Ha ki akarok emelni egy lényeges formát, vagy épp el akarok tűntetni zavaró részeket, akkor fekete-fehér lesz a vége. Ez csak a telefonnal készült képeimre igaz, az analóg munkáimban jobban kedvelem a monokrómot.
@adamtemesi:
Úgy gondolom, hogy a szín az effekt, a fekete-fehér pedig az alap, ez volt először. Nyilván a szemünk színesben lát, ezért sokak nem tudnak azonosulni egy "szürke" képpel, de számomra ez hozza a kihívást, a megnyugvást, az alap képábrázolást. A fekete-fehérben rejlik valami megfoghatatlan érzelem.

@budapest_street_photography:

Streetfotóknál általában az erős fény-árnyék kontrasztokkal és a formákkal játszom, így ennek kihangsúlyozása céljából fekete-fehérben.

@koolkasko:

Többnyire színesben fotózom, néha editálás közben fordul elő, hogy jobban mutat a kép fekete-fehérben. Szeretem a szép tónusokat, ha lehet játszani a színekkel, egy közepes képet is meg tud dobni egy jó edit.

WLB:

Mit szeretnél megmutatni a képeiddel? Neked milyen Budapest?



@budapestianfloors:


Lenyűgöz a város természeti, kulturális és épített öröksége, a megannyi felfedezésre váró, sokszor mostohán kezelt vagy éppen nem a jelentőségéhez mérten értékelt, barbár módon elkótyavetyélt csodálatos részlet, ami mellett hajlamosak vagyunk a gondolatainkba temetkezve elmenni. Nehéz lenne egy szóval leírni a várost, így inkább azt mondanám, hogy alapvetően pozitív jelzők jutnak az eszembe, ha a fővárosra gondolok, amellett, hogy nem járok szemellenzővel, és a borúlátásra indító részleteket is észreveszem. Mégis, ha Budapestet kéne jellemezni, akkor elsősorban a lüktetés, a stíluskavalkád és az ámulat szavak jutnak először eszembe. Ezek azok a gondolatok, amelyek arra indítottak, hogy az évek óta megfigyelt felületekről készült képekkel immár egy koncepcionális Instagram profilon keresztül felhívjam azokra a burkolatokra a figyelmet, amelyeket mindannyian koptatunk többek között annak érdekében, hogy legyünk egy kicsit ebben a tekintetben is tudatosabbak, figyeljünk jobban, fedezzük fel a minket körülvevő szépséget, és ezen a téren is leljük örömünket Budapestben.

@thbxmn:

Azt hiszem, leginkább attól függ, hogy én milyen vagyok éppen, és ez határozza meg, hogyan viszonyulok Budapesthez. Néha őrületbe kerget, minden pontján idegennek érzem magam és iszonyúan elvágyódom, máskor gyerekesen rajongok érte, mintha nem jártam volna még körbe legalább ezerszer, és büszke vagyok rá, hogy itt élek, ezt a várost fotózom. Váltakozik a kettő, és mindkét érzésből született már jó kép.

@davidnemcsik:

Számomra ez a legszebb város egész Európában. Szeretek itt élni, pozitív a város, és mindennap látok valamit, amit még az eddigi évek alatt nem. Rendszeresen azt tapasztalom a tengeren túlon, hogy nagyrészt nem tudják mi az a Budapest, szeretném ezt megváltoztatni. Meg akarom mutatni, hogy van itt egy különleges, inspiraló és érdekes város Európa szivében, amit fel kell tűzni a térképre.

@adamtemesi:

Elsősorban magamat szórakoztatom, szeretem csinálni, szeretek látni, kattintani. Szerelmes vagyok az analóg technikába, a legjobb érzes filmre fotózni es előhivni. Budapest egy különleges, részletgazdag város.

@budapest_street_photography:

Budapest számomra a legkedvesebb város a világon. Lüktető, fiatalos, energikus és számtalan arca van. Mindegyiket nagyon szeretem.

@koolskasko:

Mivel főleg az Instagram a felület, ahol publikálom a képeimet, valójában azt fotózom, amerre a mindennapokban járok, vagy éppen jártam. Mivel itt élek Budapesten, ez inspirál a legtöbbet, és annak hangulatát próbálom befogni, ahogy én látom, annak minden pozitív vagy negatív árnyalatával. Legyen az egy repülő, ahogy elszáll egy gangos ház átriuma fölött vagy a külvárosi mocsár, ahol épp a kutyámmal sétálok. Nekem Budapest a legszebb város, mert ez az otthonom.

WLB: Mindig nálad van a fényképezőgép/telefon és folyamatosan kattintgatsz, vagy célzottan fotózni indulsz el?

@budapestianfloors:

Az esetek nagy részében mindig kattintok, ha meglátok egy számomra új vagy egyébként megörökítésért könyörgő részletet. Nem jellemző, hogy célzottan indulnék el padlókat fotózni, inkább az utamba akadó lehetőségekkel élek. Persze kivételek akadnak, a legutóbbi ilyen eset a Budapest100-on volt, ahova kifejezetten fényképezni indultam el.

@thbxmn: Mostanában kevesebbet „figyelek”, mint régen. Nagyon fárasztó tud lenni, ha bárhova mész, bármit csinálsz, mindig a fotótémát kutatod. Újabban ezért igyekszem kevésbé tudatos lenni, és engedni, hogy kicsit véletlenszerűbben találjak jó pillanatokat. De persze sokszor indulok el direkt, órákig császkálok. Nagyon jól el lehet benne mélyülni.

@davidnemcsik:

Géppel már csak akkor járok, ha saját munkát készitek és ezeket nem is Instagrammon publikálom. A telefonos képeim random pillanatokat örökítenek meg. Igazából már turistaként szemlélem a várost, és igy látok érdekes jeleneteket. Persze nem fotózok le mindent, van, amit megtartok magamnak fotó nélküli emléknek.

@adamtemesi:

A gépem a harmadik szemem/kezem, mindig nálam van. Jó, ha visz magával a város, és megtörténnek a dolgok, amelyeknek meg kell. De előfordul persze, mikor tudatosan megyek egy szpotra, a megfelelő időben.

@budapest_street_photography: Az a típus vagyok, aki, ha meglát valamit, akkor mindegy, hogy mi van nála, megörökíti.

Nem szoktam célzottan elindulni a várost fotózni. Fényképezőgépet csak akkor hordok magammal, ha dolgozni megyek, ezért is készül sok képem telefonnal.

@koolkasko:

Hétköznapokban a telefon mindig nálam van, akkor éppen azt fotózom le, ami szembe jön. Most egyre gyakrabban veszem magamhoz a fényképezőt is, hogy munka után lőjjek pár street képet.

WLB:

Van kedvenc városrészed? Épületed? Tered? Utcád? Állomásod? Hidad?



@budapestianfloors:
Képtelen vagyok választani, azt hiszem mindenben meglátom azt, ami miatt szeretem. @thbxmn: Vannak helyszínek, témák, amikről nagyon sok képvariációt készítettem az évek során. A kisföldalatti megállója a Bajza utcánál, a 47-es és 24-es villamos, a Ferdinánd híd, az Erzsébet híd, VI., VII., VIII. kerület bizonyos részei összefüggnek életszakaszokkal. És sok hely van, ahova évek óta visszajárok, de még nem igazán sikerült olyan képet készítenem, amiért lelkesedni tudtam volna, ilyen pl. Fővám téri piac, Óbuda, Teleki tér, Margitsziget, stb.

@davidnemcsik:

Érdekesen változik a város képe, és nekem nagyon tetszik az irány. De örök kedvencem a Szabadság híd.

@adamtemesi:
Ezen még sosem gondolkodtam. A Deákon nagyon sokat megfordulok, sok kép is születik ott.

@budapest_street_photography:

A Nagymező utca szomszédságában lakom, ez a legkedvesebb városrész számomra, de az V,. VI., VII., XIII. kerület utcáinak légkörét is mind nagyon szeretem. @koolkasko: Szeretek fotózni Újlipótvárosban, nagyon hangulatosak az utcák, de a külső kerületek is rejtenek gyöngyszemeket. Kedvelem a Ferenciek tere és környékét is, Klotild és Matild kedves barátnők ha épületekről van szó. A hidak közül pedig főleg a Szabadság híd a favorit. De a Megyeri hidat is gyakran meglövöm, mivel sokat járok a nulláson.

WLB:

Ha választhatnál Budapest mellé egy másik várost, melynek fotózod a mindennapjait, melyik lenne az, és miért?

@budapestianfloors:

A közelmúltban utaztam Rigába, és érthetetlen módon a látogatás előtt nem számítottam arra, hogy ennyi minden felkelti majd az érdeklődésemet. Hasonlóan jártam Prágával is, ahol Rigával ellentétben már számos alkalommal megfordultam, ennek ellenére a legutóbbi utazás során is – nem meglepő módon – tudott újat mutatni. Mindkét említett városban gyönyörű burkolatokat láttam.

@thbxmn:

Tokió, Moszkva, Velence turisták nélkül. @davidnemcsik:

New York. Beleszerettem, és mindig fáj otthagyni. @adamtemesi:

New Yorkba volt szerencsém többször is eljutni, több barátra is szert tettem, és nagyon otthon éreztem magam az utcákon. Hatalmas energiák keringenek, ami engem rendkívül feltölt. @budapest_street_photography:

New York vagy Párizs. Előbbiben még sosem voltam, de azt a sokszínűséget talán el sem tudom képzelni.

@koolkasko:

New York, egyrészt mivel a hip-hop kultúrából jövök és ez a város a hip-hop szülőhelye, másrészt nagyon izgalmas városnak tartom, hidak, épületek, nagyvárosi hangulat szempontjából telitalálat.