Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kultúra

Budapesti lépcsőházak – Szent István körút 18.

Éppen 110 éve, 1906-ban fejeződött be a budapesti Nagykörút építése. Az út ezen szakaszát akkor még Lipót körútnak hívták, mai nevét 1937 óta viseli. Itt, a Vígszínház közelében, a körút és a Hegedűs Gyula utca sarkán található az a tekintélyes méretű lakóház, melynek lépcsőházába mi is benéztünk – és most ti is bepillanthattok Bódis Krisztián fotói segítségével.

Az 1895-1896 között épült négyemeletes lakóház kívülről viszonylag jó állapotban van, bár az összevissza reklámtáblák és a házon elhelyezett légkondik itt sem emelik az épület fényét. A homlokzat az első emeletig bezárólag sávozott.

A Hegedűs Gyula utca felőli részen az épület sarka le van metszve; itt és a kapu fölött zárterkélyeket találunk.

A főbejárat a körúti homlokzat középtengelyében található. A kapu mellett mindkét oldalon oszlopszékkel (vagy piedesztállal, talapzattal) kialakított oszlopot találunk.

Az előtér falfelületeit és a tagoló pilasztereket egyaránt színes márványt imitáló festés borítja. Az előteret keresztboltozat fedi.

A lift kovácsoltvas rácsa ornamentális díszítést kapott.

Az épületben egy belső udvar található, melyet a minden szinten végigfutó függőfolyosóról nyíló lakások vesznek körül. Az udvaron mozaikszerű borítást találunk.

Érdemes szót ejteni az építtető személyéről is. Haraszti Jellinek Henrik (1853-1919) közgazdász a Magyar Zsidó Lexikon vonatkozó szócikke szerint tanulmányai végeztével belépett az atyja, Jellinek Móric által alapított közúti vasút-társaságba, amelyet 1883 és 1911 között vezérigazgatóként irányított.

Sokat tett a főváros vasúti hálózatának kiépítéséért és a főváros környékének helyiérdekű vasutakkal való ellátásáért, amiért udvari tanácsosságot és nemességet kapott. Később, az I. világháború után az Új Nemzedék című hetilapot finanszírozta.

A ház építésébe tehát 42 évesen vágott bele, miután már több mint egy évtizede vezette a társaságot. A korszakban egyáltalán nem volt szokatlan, hogy a tehetős üzletemberek ingatlanokba fektették megtakarításaikat, erre a kiépülő – és adómentességet kapó – nagykörúti telkek különösen alkalmasak voltak.Ez az útvonal lesz az idei Budapest100 fókuszában is, amelyre a szervezők továbbra is várják a jelentkező házakat. A kutatásban részt vevő Bede-Fazekas Janka művészettörténésznek, önkéntesnek pedig ezúton is köszönjük a segítséget a cikk megírásához nyújtott segítségért!

Hasonló tartalmak

Kultúra

Tandori 85

December 9-én Tandori Dezsőre emlékeznek a Három Hollóban. A költő 85. születésnapja alkalmából szervezett összművészeti esten lesz Tandori gombfocitorna, kerekasztal olyan művészekkel, mint 6363, Simon Márton, Závada Péter, 19 órától pedig koncert zárja a programokat.

Kultúra

Nyílt nap a Kelenhegyi úti Műteremházban

December 10-én egy egyszeri programsorozaton való részvételre nyílik lehetőségünk: a Kelenhegyi úti Műteremház kapuja kitárul, az alkotó művészek lakásajtajai megnyílnak, és betekintést nyerhetünk műtermeikbe, lakásaikba. A ház belső és külső terei is életre kelnek: lesz lépcsőházi kiállítás, művészettörténeti és építészettörténeti séták, felolvasószínház és gyermekprogramok is.

Kultúra Szponzorált

Grecsó Krisztián: Tíz eszkimó – Pezsgős szilveszter a Katonában

Tölthetjük kultúrával is a szilvesztert, december 31-én ugyanis a Tíz eszkimó előadással és pezsgőzéssel várnak a Katona József Színházban. A színdarab szövegét Grecsó Krisztián írta, és Máté Gábor rendezte.

Szponzorált Kultúra

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Az Extázis című előadás felfedezésre szólítja a nézőt. Egy konstruált miniuniverzumba invitál, egy színpadra sűrített, alternatív Budapest-labirintusba. A több szálon és több idősíkon futó multimédia-esemény egy csapat fiatal mindennapjait követi végig, akik arra az egyszerű kérdésre keresik a választ: hogyan lehetne jól vagy legalább jobban lenni? A zene, a tánc, a színház és a film formanyelvét használva áll össze az Extázis sajátos világa. Ebben a világban elmerülve minden néző a saját narratíváját rakhatja össze dialógusokból és képekből. A bemutatón december 16-án vehetünk részt.

Neked ajánlott

A