Új arculatot, szlogent és logót terveznek Budapestnek. A szlogen már meg is van, most pedig a logó grafikai terveiből nézhetünk meg egy kis ízelítőt. Az új logó egyszerre modern és időtálló, megtartotta a klasszikus elemeket, de egyúttal reflektál az aktuális trendekre.

Új városarculat"Az új logó az új arculat első eleme Budapest a régió éllovasa lehet, de ez csak akkor érhető el, ha a Fővárosnak van jól kommunikálható és hiteles brandje és márkastratégiája" – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. Az új budapesti arculat első eleme az új fővárosi logó, amely egyszerre modern és időtálló. Klasszikus elemeket használ, de az aktuális trendekre is reflektálhat. A logóban szereplő fővárosi címert áramvonalasították. Budapest új szlogenje – „a város, amely egyesít” – is megjeleníti azt az összetettséget, ami szerethető a városban. A főpolgármester-helyettes hozzátette: az év végére készül el az új arculat és az arculati kézikönyv. Kimenő rendszerben tervezik az arculatfejlesztést, hogy a lehető legkevesebb költséggel járjon.

Budapesten átfogó arculatfejlesztésre eddig csak kísérlet volt: a jelenlegi városarculat alapjait 2009-ben fektették le, de nagy változás azóta nem történt. Az internetes világban bekövetkező fejlődés pedig magával hozta azt az igényt, hogy egy új arculat, és ezzel együtt egy új logó szülessen. A logó kidolgozása során a legfontosabb szempont az volt, hogy az hozzájáruljon egy hiteles városmárka építéséhez. Ehhez pedig az kell, hogy a budapestiek azonosulni tudjanak vele, és a magukénak érezzék.

A tervezés során fontos szempont volt, hogy a Budapest védjegyévé vált címeres megjelenést megőrizve olyan időtálló és időről időre továbbfejleszthető arculati keretek jöjjenek létre, amelyek összhangban vannak a kortárs tervezőgrafikai irányokkal. A készülő új arculat egyediségét a klasszikus, címeres megjelenés modern grafikai környezetben való átültetése adja.A város, amely egyesít 

A logó és a szlogen kifejezi Budapest összekötő szerepét: a főváros magyar Főváros egyesíti Budát, Óbudát, Pestet és a Margitszigetet, a különböző történelmi korok örökségét egy modern nagyváros jövőbe mutató szellemiségével, valamint számtalan értéket, élményt, kreativitást, innovativitást és nem utolsó sorban minket, budapestieket.Az új arculat bevezetése 

A részletes arculati kézikönyv kidolgozását az elkövetkező hónapokban végzi el a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) A cél olyan arculati rendszer kiépítése, amely együtt él a várossal, segíti az itt élők és ide látogatók tájékozódását, a mindennapok szerves részévé tud válni.