A sugárút egyik lakása különös világot rejt, ami könnyen lehet, hogy – ha titkos buliknak nem is lesz helyszíne – a művészetért rajongók számára belvárosi találkozóhellyé válik. A cél persze éppen az, hogy ez ne egy „szubkultúra” része legyen, a lakásgalériában a csapat által vezetett városi túrák után is össze lehet futni egy pohár borra.

Az Andrássy út 33-as szám látszólag semmiben nem különbözik a sugárút többi házától. A kapualjon belépve különös díszekkel találkozunk az előtérben. Utána a lépcső felé vesszük az irányt, a lustábbak a régi lift helyére integrált hipermodern, üvegajtós verzióval is felkúszhatnak a másodikig.

A folyosó végén lévő helyre érve különös látvány tárul elénk: a pesti bérházak lakásainak tipikus berendezésével – ha van ilyen – szemben egy igényes anyagokkal felújított lakás fogad, a három helyiségben pedig egy-egy fotelen, egy kávégépen és néhány bormagazinon kívül lényegében semmi sincs, csak a képek a falakon.

A koncepció megálmodója Schneller János: a fiatal művészettörténész több évet töltött a kortárs galériák, az antikvitások és az aukciósházak világában, amikor megérett benne egy belvárosi lakásgaléria gondolata. Azt vette észre, hogy bár a Falk Miksa utca jól funkcionál, mint tematikus utca, de mégis az egész egy kicsit elefántcsonttorony, nagyrészt ugyanazok az arcok térnek vissza a kiállításokra és az egyéb rendezvényekre.

A magyar zenét vagy a színházi kultúrát világszerte számon tartják, gondoljunk csak a Zeneakadémiára, a BMC-re, a fesztiválokra vagy éppen a minden este telt házas színházakra, de a képzőművészetről, a kortárs vizuális kultúráról egy-két megakiállítás kivételével ez nem mondható el.

A lakás – amellett, hogy kiállítóhelyként funkcionál – a csapat által vezetett városi túrák végállomása is egyben, ahol – néha meghívott borászokkal, néha nélkülük – borkóstolóval egybekötött tárlatvezetésre is sor kerül. A különböző sétákon egyébként a környéken összpontosuló galériákat éppúgy meglátogatják, mint a város régiségkereskedéseit, fiatal dizájnereit vagy éppen a Bartók Béla út környékének műtermeit. Utóbbi természetesen jó alkalmat teremt a művészekkel való beszélgetésre.

A vezetést természetesen János tartja, és mivel a művek mindegyike konceptuális, így szükség is van a magyarázatra.

Kondor Attila kigondolt, transzcendens művészete magyarázat nélkül hagyományosabb, ábrázoló festészetnek tűnne. Bondor Csilla talált fadeszkáin a valóság és a művészet keveredik, az egyszerre két és háromdimenziós fa csónakokat a szemünk egészíti ki a fal segítségével egy tóvá. Varga Zsolt layerszerűen megformált metatáj-festményei valójában nem tájképek, mégis annak értelmezzük. Mindez talán nagyon bonyolultnak tűnik, de az értő vezetés kíséretében minden sokkal egyértelműbb.

A festmények ára a közép, illetve a felsőközép árkategóriába tartozik, de például a célközönség egyik részét adó külföldiek számára ezek az egyedi alkotások igen kedvezőnek számítanak.

A galéria ingyen, előzetes bejelentkezés nélkül is látogatható, egyelőre kedden, szerdán és csütörtökön 13 és 18 óra között vannak nyitva, de ha valaki más időpontban nézne be, természetesen erre is van lehetőség.

Resident Art Showroom 1061 Budapest, Andrássy út 33.
Facebook