A Saul fia című magyar filmet Oscar-díjra jelölte a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely Los Angelesben jelentette be a legrangosabb filmes elismerés végső esélyeseit.

Az idei Oscar-díjakat majd február 28-án adják át a hollywoodi Dolby Színházban, már a 88. alkalommal, Los Angelesben pedig ma bejelentették a jelöltjeit. Az amerikai filmakadémia elnöke, Cheryl Boone Isaacs mellett két világhírű rendező, Guillermo del Toro és Ang Lee, valamint John Krasinski színész hozta nyilvánosságra az Oscar-díj idei esélyeseit. Nemes László alkotását, a Saul fiát a legjobb idegen nyelvű alkotások között jelölték a díjra.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 24 kategóriában osztja ki elismeréseit, a jelöltek listáját ma, helyi idő szerint hajnali fél hatkor, közép-európai idő szerint 14 óra 30-kor ismertették Los Angelesben.

A jelölést bezsebelő Saul fia is szerepelt a jelöltek között, így az Oscar-díjat is elnyerheti. Eddig egyetlen alkalommal kapott magyar film Oscar-díjat, ez pedig 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása volt. 1989-ben szintén egy Szabó István-film, a Hanussen című kapott jelölést, a legjobb idegen nyelvű filmek között. A Saul fia pár napja nyerte el a Golden Globe-díjat, és megkapta a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, szerdán pedig elérte a 100 ezres nézőszámot a magyar mozikban, ami a magyar filmek körében nagy sikernek számít.