Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy a Ferenciek terének tekintélyes méretű épülete évtizedekig koromfekete volt a szennyeződéstől. A homlokzat teljes felújításon esett át, így az eredeti állapotát visszanyert épületre szinte rá sem lehet ismerni.

A szintén rekonstruálásra váró Párisi Udvarral szemközt áll az egykori Királyi Bérpalota hatalmas tömbje. A négyemeletes, gazdag homlokzati díszítésű épület a Korb FlórisGiergl Károly-tervezőpáros elképzelései szerint öltött testet, csakúgy, mint a közelben álló, Klotild főhercegasszony megbízásából épült és az ő nevét viselő, tornyairól ismert két palota, valamint az általunk korábban részletesen bemutatott .

A kivitelezést a korszak egyik legismertebb vállalata, a cseh gyökerekkel rendelkező Havel Lipót cége végezte. Az építési szerződés a „Legmagasabb Magán és Családi alapok magas cs. és királyi Vezérigazgatósága és Havel Lipót építőmester között 1900. február 15.-én jött létre.”

A díszes homlokzat mögött a földszinten üzleteket, az első emeleten irodákat, e fölött pedig lakásokat alakítottak ki.

A palota a főnemesek és magas rangú államhivatalnokok számára épült, ezért az építészek a belső terek díszítésénél csak a korszak legjobbjaival dolgoztak.

A házban egyébként kétszer is tiszteletét tette Ferenc József – az 1901-es látogatásról több kép is fennmaradt.

A házba sajnos már nem lehet szabadon bemenni és fotózni, pedig a belső udvar és a lépcsőház bőven tartogat látnivalókat. A hatalmas vaskapukat, valamint a lépcsőházak kovácsoltvas korlátjait korának egyik legnagyobb iparművésze, Jungfer Gyula tervezte. Kissé furcsa, hogy az egyik főlépcsőház korlátjai fehér, míg a vele szemben található oldal korlátjai fekete festést kaptak.

A színes üvegablakok Róth Miksa munkái.

Az előcsarnok mögött egy tekintélyes méretű, üveggel fedett belső udvar helyezkedik el. Szemben szintén egy kaput találunk a Curia utca felőli oldalon. Régen az udvar nem volt lezárva, és bárki átsétálhatott rajta.A most igényesen megújított homlokzat lassan közelít az eredeti állapothoz. Reméljük, hogy a tulajdonosok az egykori üzletportálok kialakítását is helyreállítják, így lenne teljes az összkép.