A budapesti folyópartok ezernyi történetet tudnának mesélni olyan építményekről, helyekről és tevékenységekről, aminek ma már csak az emléke él: Duna-fürdők, hajóhidak, sőt, még világítótorony is állt a város területén. Mindezt egy bő két órás túrán megismerni – érdekes program. A Bupap városnéző túráján a város vízparti oldalához kerülhetünk közelebb.

Hogy a város ezer szállal kötődik a Dunához, arra mindenképpen szórakoztató és találó bizonyíték, hogy a túrát vezető Dunajcsik Mátyás nagypapája is éppen dunai hajós volt – igaz, nem Budapesten, de ettől még tény, hogy ő is a „folyóból” élt. A séta persze nem a túravezető családi viszonyainak elemzéséről szól, de mindenképpen szórakoztató egy programot ilyen részletekkel kezdeni.

A későbbiekben megismerjük a város egyik legrégebbi fasorának történetét, az utolsó „túlélőt” pedig meg is simogathatjuk – ami nem meglepő módon szintén a folyó partján áll. A tér, ahol a matuzsálem áll, számtalan érdekes épületnek – és ezáltal történetnek – ad helyet, így itt egészen sokáig elidőzünk.

A túra végig a város ismert és forgalmas helyein vezet, mégis sok, viszonylag ismeretlen tényt ismerhetnek meg a városlakók. Nem szeretnénk spoilerezni, ezért a részletekről itt sem fogunk beszámolni, de viszonylag sok szó esik a különböző átkelési lehetőségektől, amelyek a jégen való átsétálástól az úgynevezett repülőhídon keresztül az állandó hidakig terjednek.

Természetesen a hajózás történetéről is hallunk néhány érdekességet, megtudhatjuk többek között, hogy mi volt a Rondella szerepe a folyam védelmében, hogy melyik hídnál állt a tengerészek emlékműve, hogy nézett ki a MAHART székházának berendezése, valamint hogy milyen logika szerint nevezték át időről időre a hajókat.

A színes, irodalmi idézetekkel sűrűn tarkított túra író-költő vezetője többek között Rubin Szilárd, Jókai Mór és Magyar Elek szövegeiből merített, valamint több helyszínen archív fotókat, metszeteket és térképeket is megtekinthettünk.

A Bupap Dunapest névre keresztelt – egyébként kutyabarát – sétája kellemes nyári program. A bejárt távolság abszolút nem megterhelő, és a részvételi díj más túrákhoz képest egészen barátinak mondható: hétvégén 2800 forintot, hétköznap pedig 2000 forintot kell érte fizetni személyenként.