Zsoldi Katalin elkészítette Budapest föld alatti rejtekeinek 3D-s térképét videó formájában. Most megnézhetjük, mi van ott lent, ami rejtve van a budapestiek többségének szeme elől.

Budapest felszíne alatt számos izgalmas dolog rejtőzik, amiről sokszor fogalmunk sincs, vagy nincs lehetőségünk arra, hogy megnézzük. Zsoldi Katalin, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék doktoranduszának kutatómunkája több, mint érdekes. Honlapján föld alatti bunkerek és rejtett járatok 3D-s térképét nézhetjük meg videó formájában.

A Kőbányai pincerendszer értelemszerűen Kőbánya alatt található, mely több mint 30 km hosszú. Az egyes járatok belmagassága és mélysége járatonként eltérő. Mivel egy sörgyár és a X. kerületi önkormányzat tulajdonában van, jelenleg sört és konzervet raktároznak itt, valamint gombát termesztenek.

Az egyik legnagyobb csomópontunk a Deák tér. Az ezt ábrázoló videón ez látható a sárga (M1), piros (M2) és kék (M3) metróvonalakkal. Világos rózsaszínnel az aluljáró, illetve az egyes vonalak állomásait összekötő alagutak láthatók, a háttérben pedig zölddel a M4, barnával a főgyűjtőcsatorna. A pincéket pinkkel (sötét rózsaszínnel), az óvóhelyeket narancssárgával, a mélygarázsokat sötétlilával ábrázolták.

Az egyik legérdekesebb az F4, Rákosi-féle atombunker. Korábban titkos objektum volt, az M2 építésekor készült. Összeköttetésben van az M2-vel, továbbá lépcsőn, illetve lifttel megközelíthető az egykori Magyar Dolgozók Pártjának székházából. Ezt egykor azért építették, hogy Rákosi Mátyás és a Magyar Dolgozók Pártja számára védelmet nyújtson egy esetleges atomtámadás esetén. A hatvanas-hetvenes években csak legendák szóltak róla, de 1981 után ténylegesen fény derült arra, hogy a Szabadság tér alatt csaknem 50 méter mélyen tényleg atombunker épült. A térképen a Szabadság tér látható. Jelmagyarázat: sárga (M1), piros (M2), kék (M3) metróvonal. Világos rózsaszínnel az aluljáró, illetve alagutak láthatók. A a főgyűjtőcsatorna barnával, a pincék pinkkel (sötét rózsaszínnel), az óvóhelyek narancssárgával, a mélygarázsok sötétlilával vannak ábrázolva.

E videó térképén a Gellért-hegy látható. A Szent Gellért tér alatt található metróállomás (zöld), az ősforrás (kék), mely régen a Gellért Fürdő vízutánpótlását biztosította. A Gellért táró egy alagút (rózsaszín) amely a Gellért-Rudas- fürdőket köti össze egymással. Ebből az alagútból kékkel a termálvizes kutak láthatók, mely a korábban felsorolt fürdőket látja el vízzel. Sötétzölddel a Gellért-hegy oldalában található (barlangban berendezett) látható.

Az utolsó videón a II. János Pál pápa tér, korábbi nevén a Köztársaság tér és a Keleti pályaudvar látható. A térképen szerepel annak a feltételezett alagútnak a nyomvonala (átlátszó rózsaszín), melyről számos városi legenda szól: ezeket a járatokat a kommunista rendszerben használták. Emberek százai tűnhettek el itt. A láthatók az M2 és M4 járatai, az átszállási lehetőség és az aluljáró.