A szokásoknak megfelelően bő egy hónappal karácsony előtt nyit Budapest legnépszerűbb adventi vására a Vörösmarty téren, úgyhogy a hétvégére kiváló programnak ígérkezik elvegyülni a forgatagban. A forralt bor kortyolgatása mellett ajánljuk még néhány menő formáció (Fink, Chelsea Wolfe) fővárosi koncertjét. Többek között.

Csütörtök
Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: belorusz alternatív színházról, iráni mullahokról, ruandai focistákról, amerikai hajléktalanokról, ukrán forradalmárokról, eritreai menekültekről, csehszlovák terroristákról, vándorló magyarokról.
Dokumentumfilmek,beszélgetések az emberijogokról, szakértők, diák-vetítések és rengeteg izgalmas program várja idén is az érdeklődőket a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon.

Az Opus Jazz Clubban harmadik alkalommal rendezi meg közösen a Polska Jazz - Lengyel Jazz Fesztivált a budapesti Lengyel Intézet és a BMC, s noha minden évben többször is tartanak itt lengyel vonatkozású koncerteket, ez a háromnapos visszatérő novemberi esemény teszi fel a koronát a hagyományosan kiemelkedő jazz-kultúrájú ország produkcióit bemutató Opus-beli bulikra.

A nagyszerű brit dalszerző-előadó, Fink februárban nagyszerű koncertet adott az A38 Hajón.
A meghitt, személyes dalaihoz talán jobban is illő klubkoncert akkora siker volt, hogy Fink idén ősszel visszatér. A Ninja Tune egykori meglepetésembere, egyben egyik legnépszerűbb előadója, Fink ismét az A38-on!

A kétszeres platinalemezes Ocho Macho több mint tízéves pályafutása alatt hazánk egyik legnépszerűbb reggae-ska zenekarává nőtte ki magát. Vidám zenéjükkel, életigenlő szövegeikkel és rendkívül energikus koncertjeikkel egy igen masszív és aktív rajongói bázist sikerült kiépíteniük – ezt remekül példázza, hogy az idei Nagyszínpad versenyen diadalmaskodtak, aminek köszönhetően a Volt és a Sziget nagy színpadát is megjárták, így egy még szélesebb körhöz eljuttatva zenéjüket.

Idei utolsó budapesti klubkoncertjükön pedig a rajongók legnagyobb örömére vadonatúj dalok is felcsendülnek, illetve meglepetésvendégekkel kiegészülve hozzák vissza a nyarat egy estére az Akvárium Klubba.Péntek

Kézműves gasztronómiai- és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorral, gyermekfoglalkozásokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat november 13. és január 6. között a Vörösmarty téren.

Az idén a kürtőskalács, a lepény, a sültgesztenye mellett egyéb ínycsiklandó újdonságokkal is bővül majd a kínálat. A kézműves édességeket kedvelők sem fognak csalódni, mert a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézescsók is kapható lesz a forgatagban.

Ha meghalljuk a szimulátor szót, legtöbbünknek egy fülkében utasszállítóval landolni tanuló pilótatanoncról vagy a pálya megismerése érdekében a futam előtt párszor körbeszáguldozó autóversenyzőről ugrik be a kép, esetleg felelevenedik Bruce Willis világot megmentő mélyfúróinak űrhajóssá kiképzése az Armageddon című filmből. Síelős szimulátorról eddig nem nagyon lehetett hallani, holott egy ideje Magyarországon is működik ilyen gépezet.

Ki is próbáltuk.

29 magyar tervező, két hazai és két londoni divatiskola, valamint számos nemzetközi márka divatbemutatóját tekinthetik meg az érdeklődők a Marie Claire Fashion Days alkalmával a Várkert Bazárban.

Sokan a hazai reggae-élet egyik leghitelesebb előadójának tartják a pénteken a Barba Negrában fellépő Copy Cont, hiszen a magyar hagyományoktól távol álló műfajt elsőként sikerült az itthoni mentalitásnak megfelelő módon átértelmeznie, és előadnia. Szólókarrierjének kezdetén „Jamaica magyar hangjának” nevezték, ami nemcsak a műfaj nagyjainak magas szintjén megvalósított előadásmódot jelentette, hanem a hazai „lelkület” megjelenését szövegeiben, dalaiban.

Több mint 500 trafiqos este, több százezer vendég, 150 fellépő, zenekar és külföldi sztár dj, rengeteg saját és számtalan befogadott rendezvény, party, koncert van a Hercegprímás utcai szórakozóhely mögött.

Légy ott az utolsó bulin, búcsúztasd méltón a budapesti éjszaka (egyik) meghatározó helyszínét!Szombat

Star Wars-rajongók, gyűjtők, jelmezesek és fanatikusok találkozója: mini-tárlatok; játékok kicsinek és nagyoknak; játékbemutató és versenyek; kvíz-show; Cosplay-verseny; beszélgetés meghívott vendégekkel; művészeti workshop; jelmezes fotózás; Jedi-kalandok, előadások és vetítések egész nap. És sok más érdekesség vár a szombati országos találkozón.

Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 5. alkalommal rendezi meg nagyszabású, mégis emberi léptékű kóstolóját, amely évről évre igyekszik többet kínálni mindazoknak, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a poharukba. Idén sem lesz ez másként, hiszen a 11 borvidéket, közel 30 borászatot és 100 bort felvonultató sétáló borkóstolón túl már több, hasonló szellemiségben készült itallal és étellel is találkozhatnak majd azok, akik jegyet váltanak a Mitiszol Fesztiválra.

Fantasztikus látvány, lélegzetelállító koreográfiák, tökéletes hangzás és a legjobb házibulik hangulata az ország legjobb közönségével: ez a TotalDance Festival receptje!

Az év leglátványosabb show-ja 13 hazai és 5 külföldi sztárfellépővel a Hungexpón.Valami egészen különleges este lesz ez a novemberi szombat. Ilyesmi egész Európában nem történik, csak az A38 Hajón: a sötét, beborulós rock két nagy amerikai jelensége lép fel egy estén. Az "elektronikus gothic folk" egyik legnagyobb egyénisége, ChelseaWolfe és a pszichedelikus rockot indusztriálba és noise-ba oltó
A Place To BuryStrangers ad koncertet. Korábban már mindketten jártak Budapesten, ezúttal legfrissebb, idén megjelent lemezeiket mutatják be.

Az 5 éves Intim Torna Illegál az egész éves szülinapi koncertkörút után visszatér oda ahonnan indult a turné, az Akvárium Klubba, hogy síppal, dobbal, nádihegedűvel és egy újdonsággal lezárja születésnapi turnéját. Ott a helyed, ha te vagy az Éva Mendes, vagy ha azt szeretnéd, hogy ez az érzés tartson örökké!

Christian Hilscher és Nico Plagemann duója, az 1998-ban alakult KollektivTurmstrasse érkezik újra Budapestre, amely már évek óta a világ house színterének meghatározó neve. A Kollektiv Turmstrasse szombaton a Dürlinben bontja le a falakat.

Vasárnap

A vasárnap az vasárnap!

Ez lesz az új mottójuk a szervezőknek a novemberi lakásvásáron, folytatják a kísérletezést és az októberi szombat esti vásár után kipróbálnak egy vasárnap délutánit!

Jó és finom sütemények. Különösebben nem kell túlbonyolítani a koncepciót egy új édességes hely nyitása előtti ötletelésnél. A Császár-Komjádi uszoda mögött található Sütit akarok! kitalálói pontosan így gondolkodtak, és miután az őszi szezon csúcspontján mi is benéztünk hozzájuk, csak megerősíteni tudjuk az alapító okiratban foglaltakat.

A lo-fi zene perifériáján tengődő kultuszhuszárából a vájt fülű zenebolond közeg idoljává előlépő kvázi-hibbant iróniaművész – nagyjából így lehetne körülírni Ariel Pinket, aki pályájának első háromnegyede nagyrészt a homályban telt, a folyó évtized kezdetével azonban olyan sebességbe kapcsolt, amire valószínűleg még a rózsaszínhajú mágus sem számított, amikor egymaga eszkábálta össze furábbnál furább agymenéseit a '90-es évek közepén.

Vasárnap este a Dürer kertbe érkezik.

Hazai pályán harcolhatja ki az Eb-részvételt a magyar labdarúgó-válogatott. November 12-én, az osloi Ullevaal Stadionban KleinheislerLászló góljával egygólos győzelmet aratott a csapat, a visszavágót pedig három nappal később a GroupamaArénában rendezik. Ha élőben szeretnéd biztatni Németh Krisztiánékat, ott a helyed!