Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Budapest

Teljesen megújult Pestszentlőrinc-Pestszentimre főtere

Az Üllői út mellett, lényegében Pestszentlőrinc és Pestszentimre között található a Kossuth tér, amely a mai napig hordozza az 1929-ben megálmodott szerkezetét. A közösségteremtő funkcióját azonban már régóta képtelen volt betölteni, ezért az önkormányzat a teljes megújítás mellett döntött. A TÉR_KÖZ városrehabilitácós pályázat most a déli rész megújítására adott lehetőséget. A SAGRA Architects által tervezett, mostanra elkészült park kifejezetten esztétikus lett.

A XVIII. kerület központi részén található park szerkezetét Rerrich Béla tervezte egy 1929-es tervpályázat keretében. A neves építész többek között a szegedi Dóm tér és az angyalföldi Gömb utcai iskola tervezőjeként lehet ismert.
Mivel a park állapota finoman szólva is leromlott az elmúlt évtizedekben, ezért az önkormányzat 2011-ben ötletpályázatot írt ki, hogy a helyi közösség újra sokkal intenzívebben használhassa az egyébként kitűnő adottságokkal rendelkező területet. A pályázaton a SAGRA Architects Kft. építészei, Sajtos Gábor, Virág Péter, Páll András és Vastagh Gabriella értek el I. helyezést.

Maga a park közvetlenül az Üllői út mellett található, de épp elég nagy ahhoz, hogy akár csendesebb részeken pihenjünk. A megújított gyepfelületek csapadékellátásáról a jövőben öntözőrendszer gondoskodik.

A fák alatt kellemes, árnyékos részeket, a református templom előtti tér pedig nagyobb, nyílt területeket találunk.

A zöldfelület szélén, az Üllői út felőli oldalon találjuk a pavilonépületet. Az áttört, visszafogott üvegfalakat kapott épületben a tervek szerint
kávézó

és - újságot, hírlapot, menetjegyeket árusító -

trafik kap helyet.

A terület nyugati részén létesített szoborparkban az irodalmár házaspár, Szécsi Margit és Nagy László, valamint a grafikus Kondor Béla mellszobra látható. Kondor és Szécsi lőrinciek voltak, Nagy László pedig Szécsi férje és Kondor legjobb barátja. A tér tengelyében a nagyméretű 1848-1849-es hősi emlékmű található.

Az egyedi, vágott felületű bazaltkő burkolatban megjelenő figurák formáját és a beton ülőbútorok terveit egyébként éppen Kondor Béla Rajz című grafikája (1963) inspirálta.

Kifejezetten szimpatikus húzás, hogy gondoltak az élővilágra és a projekt első elemeként - még 2014 őszén - a téren található Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium diákjaival és tanáraival fabútorokat, madáretetőt helyeztek ki, valamint egy közösségi fűszerkertet is létrehoztak, vagyis a tér ezen részén akár szabadtéri órákat is lehet tartani.
A Kossuth Lajos tér a kerület méltó központja lehet és végre képes lehet betölteni azt a közösségi funkciót, amelyet elvben minden városi térnek be kellene. A déli rész megújítására a Fővárosi Önkormányzat által kiírt TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat adott lehetőséget. Ami jó hír, hogy az önkormányzat nem áll meg itt és tervezi az északi rész rendbeszedését is.

Hasonló tartalmak

Neked ajánlott

A