Körülbelül egy hete nyílt meg a Vai Me névre hallgató grúz gyorsétterem, ahol gyorsan, önkiszolgáló rendszerben és elég jó áron ehetünk olyan autentikus fogásokat, mint a padlizsántekercs, az achma vagy a vörös babos lepény. Amellett, hogy az étlapon legalább 80-féle étel szerepel, még arra is figyelnek, hogy minden a lehető legegészségesebb legyen, ami persze nem megy az ízek rovására. Azt javasoljuk, aki egy kicsit másra vágyik, mint a napi rutin, az feltétlenül nézzen be az Október 6. utcai üzletbe.

Körülbelül egy hete nyílt meg az Október 6. utcában a Vai Me, a legújabb grúz gyorsétterem. Az üzlet nem csak nálunk létezik, például Moszkvában is van belőle négy és most nyílik ott az ötödik. A budapesti nyitásnak örülhetnek mindazok, akik egy-egy nap szívesen elhagynák a rutinebédeket, helyettük pedig valami teljesen mást ennének: erre a konyhára a fokhagyma, a koriander, a sáfrány és az erős paprika a jellemző, de rengeteg bab, padlizsán, dió és krumpli is van az ételekben.

Mivel a választékban mintegy 80-féle fogás van, nem könnyű a választás, megnyugtattak viszont, hogy az adagok nem nagyok (cserébe nem is drágák), mert arra szeretnék ösztönözni a vendégeket, hogy többfélét egyenek egy beüléssel, amitől egyébként tényleg sokkal jobb és változatosabb lesz az ebéd.

Mi egy paradicsomos házi kenyeret (500 Ft), egy lobio nevű fűszeres babpürét (500 Ft), mogyoróval töltött padlizsántekercset (550 Ft), pkhali nevű spenót–mogyoró-golyót (550 Ft), padlizsánpörköltet és ojakhurit (sült gomba burgonyával és paradicsommal – 900 Ft) ettünk.

Aki nem ismeri a grúzkonyhát, az biztosan meg fog lepődni először: az ízek nagyon intenzívek, az ételek pedig nagyon laktatóak és változatosak. A Vai Mének egyébként még fontos koncepciója, hogy mindent megpróbálnak a lehető legegészségesebben elkészíteni, tehát például az általunk kóstolt kenyér is helyben sült, teljes kiőrlésű liszt felhasználásával. Nem mellékesen ezek gluténmentesek is.

Kérdeztük, hogy az általuk vitt konyha mennyire számít autentikusnak, amire azt a választ kaptuk, hogy nagyon, vannak viszont olyan saját fejlesztésű fúziós ételeik, mint a grúz burger, amelyet csak itt készítenek. Reggel 10 és 12 között egyébként reggelit is felszolgálnak, például főtt tojást (950 Ft), palacsintát (500 Ft), sajttal töltött batyut (650 Ft).

Az, hogy a rendszer önkiszolgáló, és az ételek is viszonylag gyorsan az asztalunkra kerülnek, semmit nem változtat a minőségen és a hitelességen, viszont jellegéből adódóan akár egy gyors ebédre is beugorhatunk. A vásárlás úgy működik, hogy a pénztárnál leadja a vendég a rendelést, fizet, majd kap egy csippanó kütyüt, amely különböző hangokat ad ki, ha lehet menni az ételért. Az étel elkészülését a látványkonyha mellett ülve végig is nézhetjük.

Mivel a hely csak nemrég nyílt, ezért a jövőben még biztosan lesznek változások, de már így is eléggé rendben találtunk mindent. Szurkolunk, hogy sikerüljön grúz söröket és borokat is kínálni, mert az még egy okkal több lenne, hogy véletlenül erre járjunk.
Vai Me Georgian Restaurant1051 Budapest, Október 6. utca 8.
Nyitvatartás: H-Sz: 08:00 - 23:00, V: 10:00 - 21:00
Facebook