Az idei Színes Város Budapest Fesztivál legfőbb témáját a hungarikumok jelentik. A nyár vége óta megvalósult közel egy tucat köztéri falfestményből 7 darab kifejezetten egyes hungarikumokat dolgoz fel absztrakt formában, művészi eszközökkel.

Az első hungarikum a sorban a szürke marha volt, amely a budapesti romkocsmanegyed szívében került fel egy 600 négyzetméter nagyságú felületre. A frissen elkészült festmények pedig Budapest egyik forgalmas csomópontján, a Népligetnél láthatóak ettől a héttől.László Erzsébet, alias ChihiroStreetcat, a tárogató nevű népzenei hangszert örökítette meg. Az eredetileg sepsiszentgyörgyi születésű művész tradicionális grafika szakon végzett a Temesvári Képzőművészeti Egyetemen. A hangszert azért választotta az alkotó, mert külföldön is sokan ismerik.

Olivér Artúr képzőművész tervei több témára is kiterjedtek: a makói hagyma, az Unicum, a szegedi paprika ábrázolásai mind láthatóak a Magyar Képzőművészeti Egyetemen 2012-ben diplomázott művész stílusában.Az ugyancsak a Képzőművészeti Egyetemen végzett G. Horváth Boglárka egy saját sorozatához illeszkedő festményt festett. Nem kimondottan a halasi csipkét dolgozta fel, hanem elsősorban a fiatalabb generáció számára próbált afféle tanító jellegű alkotást készíteni. A Fat Heat művésznevű alkotó a hízott libából előállított termékek alapján magából a libából nyert ihletet, és azt festette fel a forgalmas hídpillérre.