A Budapest Essentials minden egyben, amit a város kínál: zene, buli, kultúra, gasztronómia és egy leírhatatlan érzés! Négy napra fesztiválhelyszínné változik a város, úgyhogy készítettünk egy itinert, hogy szerintünk mit csinálj a karszalagoddal!

CsütörtökVegyél repülőrajtot egy nagy löket koffeinnel! A Budapest Essentials ideje alatt húsz százalékkal olcsóbban kávézhatsz a My Little Melbourne-ben, ráadásul mivel már reggel héttől nyitva vannak, tökéletes helyszín arra, hogy összeállítsd az aznapi programodat, mondjuk egy flat white és egy croissant társaságában. De ha nem szeretnél egyedül nekiindulni a fesztiválnak, jó alternatíva a tizedik pesthajnal, ami egy igazán napfényes hajnali partyval hangol majd rá minden koránkelőt az elkövetkezendő napokra.

Mivel a zenés programok csak estefelé kezdődnek, bőven van idő, hogy a kultúra reményében a nyakunkba vegyük a fővárost. A Mai Manó Házban ötven százalék kedvezmény jár minden Essentials-karszalagos vendégnek, az André Kertész valamint Hajdú B. András fotográfiáira fókuszáló kiállításokba pedig sehogy sem tudunk belekötni.A Kazinczy utcai ramenkában ötféle rámen, valamint egy miso alapú zöldségleves közül választhatunk, amikre extra feltétként kerülhet kínai kel, babcsíra, kukorica, tojás, marhahús, csirke vagy tenger gyümölcsei. Saláták közül kérhetünk japán retkeset, kínai uborkásat vagy ép chilis krumplit – ráadásul a környékre jellemző árképzéstől sem kell félni, ugyanis a fesztiválozók húsz százalékkal olcsóbban kóstolhatják meg a felkelő nap országának húslevesét.

A kultúra az egyik olyan fontos tényező, ami Budapestet azzá a várossá teszi, amelyet szeretünk és amelynek ünneplésére a Budapest Essential fesztivál született. Ennek szellemében a TELEP-es Nekem Budapest kiállítás keretében tíz művész mesél majd az alkotásain keresztül arról, hogy mit jelent nekik a főváros, és hogy hogyan inspirálja őket a hazai életérzés munkáikban, vagy éppen a megvalósítás során. A hat órai megnyitó különleges vendége a SoulClap Budapest lesz, akik jazzes-funkos-hip-hopos talpalávalóval segítenek majd rá a jó hangulatra.Hattól egy másik színhelyen, a Margitszigeten egymás után fellép majd a hol megnyugtatóan bágyadt, tópartra való chillwavet, máskor láb- és csípőmozgató, visszafogott klubzenét játszó Garden City Movement, a hazánkban már többször is megforduló, a hip-hop határait folyamatosan tágító Astronautalis és az androgün popdíva, La Roux, akinek legalább egy slágerét mindenki ismeri.

A Forbes 30/30-as listájáról válogatva egy olyan másfél órás show-t nyomnak a következő Cultivón, ami már nagyon régi álma volt a szervezőknek. Sikeres fiatalok sztoriznak álmokról, vállalkozásról, és az őket körülvevő vibe-ról, ami egy dologról szól: maradandót alkotni.

A formátumon kicsit csavarva, a másfél órás workshopot ezúttal két blokkra bontják, hogy a lehető legpörgősebb beszélgetéseket hallgathasd végig az Ötkertben.

A Fővárosi Nagycirkusz porondján csütörtökön a zenéé, és a Budapest Essentialsé a főszerep! A porondmesterek pedig a Carbonfools, és a Fran Palermo. A trópusi rock 'n' roll hazai helytartói és a különleges programmal készülő, a karrierje során szinte már minden stílusba belekapó The Carbonfools koncertje nem mindennapi élmény lesz, ennyit bizton állíthatunk.

Péntek
Ha sikerült már az első nap (túl)élni Budapestet, akkor egy kávé ismét segíthet a regenerálódásban – ráadásul a Kontaktban különleges, csapolt kávét (azaz Roketet) is kapni; a hideg, a megszokottnál kevésbé keserű frissítőből két deci nagyjából másfél eszpresszónak felel meg koffeintartalomban, szóval hiába addiktív, érdemes óvatosan adagolni. Ráadásul magunkkal is vihetjük, így tökéletes választás, ha már reggel fenékig ürítenénk a bulikupát. Természetesen a húsz százalék kedvezmény itt is jár.

A belvárosban kétszáznál több műhelyben készítik a cukorkától kezdve a lovaglócsizmán át egészen a különleges kottákig a legkülönbözőbb termékeket. Van, ahol sokadik generációs családi vállalkozások őrzik a hagyományokat, miközben folyamatosan új megoldásokat keresnek, de sok olyan történettel is találkozhatunk, ahol közgazdászok dobták el az excel táblákat a péklapát kedvéért. A
Hosszúlépés!Járunk?

És a Budapest Essentials közös túráján ebbe a különleges színtérbe nyerhetnek bepillantást a regisztráltaknak.A padthai wokbar célja, hogy összehozza a keleti ízvilágot az urbánus környezettel, a természetet a belvárossal, a gyorsaságot a minőséggel. A rendszer továbbra is nagyon egyszerű: rengeteg alap (rizstészta, üvegtészta, tojásos tészta), feltét (csirke, marha, tofu, zöldség mix, fafül gomba) és szósz (édes-savanyú, zöld curry, satay szósz) kombinációjából pár perc alatt, a látványkonyhában egyedülálló wok fogások készülnek.

15:45-től

a Palatinus Strandon olyanok lépnek majd fel
, mint a The Black Angels-féle pszichedelikus rockot meghonosító Middlemist Red, az érzelemdús, grandiózus folk-pop-rockot játszó Dry The River és az elektronika-fűtötte indie-rock egyik nagyágyúja, a The Wombats. Az átmozgató edzés és a slágerek így tehát garantáltak, akárcsak az emlékezetes koncertek.

Éjszaka egy vidámparkban? Pénteken a Budapest Essentials beköltözteti a bulit a Holnemvolt Parkba! A régi Vidámpark területén a tört ütemeknek a hullámvasút szolgáltatja a hátteret! Dope D.O.D. és Sub Focus neve a garancia az egész estés őrületre, de a tapasztalataink alapján könnyen lehet, hogy a Bladerunnaz két ütőkártyája, IAN Autorun vagy Jade szállítja majd a party legemlékezetesebb szettjét.

Deep house, techno és masinák.

Ütős line-up, ütős környezetben – berlini és detroiti party-őrület mozdonyok és gép-monstrumok között! Jól hangzik, ugye? Főleg ha hozzátesszük, hogy utóbbi stílust nem más prezentálja majd, mint annak egyik legnagyobb alakja, a több mint két évtizede aktív detroiti lemezlovas, Carl Craig. Mellette és a hazai kiválóságok mellett fellép még a klasszikus diszkót, gyártelepi technót és zsibbasztó house-t keresztező Solomun is.SzombatKülönleges és egyszeri alkalom, ahol testközelből veheted szemügyre, amint a festmények újjászületnek. Vagy épphogy régi fényükben ragyognak újra? Honnan tudjuk, hogy nézett ki eredetileg egy megrongálódott festmény? Milyen technikákat alkalmaznak most, és mi az a tudás, amit semmilyen tudományos módszer nem helyettesíthet egy restaurátor munkájában? Különleges tárlatvezetés Magyar Nemzeti Galériában - de regisztrációhoz kötött, így érdemes sietni, mert a helyek hamar betelnek!

A CityMatiné következő állomása a csillebérci strand lesz, amire rátesz egy lapáttal, hogy a jól bevált triumvirátust kiegészítvén jön még Polarize és a brit Cassy is. House, techno és osztrák mértékletesség ötvöződik Cassy éjszakába nyúló szettjeiben. Nincs csalás, nem ámítás, simán lehet, hogy ez lesz a nyár bulija!

Ha megéheztél, térj be a belváros kolbászozójába. A Faszaládéban a kolbászokat a vendég orra előtt sütik meg faszénen, hogy egyedi és különleges ízt adjanak az ételnek, így ne lepődj meg, ha belépés után füstszagot észlelsz. És azon sem, hogy időnként lángokba borul a pult egy része, miközben vársz a csemegére – nem mindennapi élmény, hogy tőled néhány centire lángnyelvek nyaldossák az ebédedet. A citromdisznó névre keresztelt finomságot semmiképp se hagyd ki.

A Capa in Color kiállítás a fekete-fehér háborús képriportjairól világszerte ismert magyar származású fotográfus színes fotóit mutatja be a nagyközönségnek.

Az átfogó kiállításon 100-nál is több színes fotográfia látható, ennek egy része még Capa életében megjelent ismert képes magazinokban, de többségükkel most először, a Capa Központban találkozhatnak a látogatók - a BP Essentials keretein belül 50%-os kedvezménnyel.

Less be a kulisszák mögé az InStyle szerkesztőivel és ismerd meg a legmenőbb hazai divattervezők műhelyeit!
A Hosszúlépés? Járunk! túrája az Erzsébet térről indul.

Idén is megrendezik a Downtown napot Budapest Essentials berkein belül, melyhez az Olof Palme ház és a hozzá tartozó környezet biztosítja a platformot.

A rendezvény sok meglepetést tartogat, mind a résztvevők személyében és tartalmában:

a Jam-et kiállításokkal, workshopokkal tarkítják és hozzávalóként a Neoluxfilmfesztivál filmjeiből is tartanak vetítést.

Az Essentials egyik szenzációját a Margitszigeten láthatod. Katy B autentikus kapocs a mainstream pop és az underground klubszcéna között, és nem csupán azért, mert a brit illetőségű színtéren való megjelenése pont egybeesett a jó ízlés keretein belül felfogott dubstep felvirágzásával, hanem azért is, mert zenéjében egyesíti a nőies és érzéki vokáltémákat a földalatti műfajok (UK funky, jungle, house) alapvető elemeivel. Persze badarság lenne pusztán közreműködői alapján megítélni a művésznő aktivitását. Katy ugyanis saját jogán is kiérdemelte a dicséretet, akár rugalmas, a legkülönbözőbb szituációkhoz és megszólalásokhoz illő orgánuma, akár kedélyes ’partilány’ személyisége, akár törékeny és elbűvölő megjelenése és viselkedése, akár adrenalintól túltengő fellépései révén.

Egy kis elektronikáért a Teslába kell betérned. Az Eskmo név alatt alkotó Brian Angelides már a kilencvenes évek vége óta próbálkozik a befutással, számos próbálkozás után azonban egészen 2010-ig kellett várni, hogy jelentősen megugorjon a népszerűsége.

Mind connecticuti felcseperedését, mind angliai-skóciai kiruccanását, mind San Franciscó-i, mind pedig Los Angeles-i szakaszának impulzusait beleöntötte a 2015-ös korongba, melyet ő maga is jóval filmszerűbbnek nevezett korábbi munkáinál. Mozizz hát együtt ezzel a kivételes alkotóval, amely az Essentials keretein belül fogja velünk beszívni a napsugarakat.Vasárnap

A Panificio il Basilico tipikusan az a hely, ahol mindent végigkóstolnál: a szárított paradicsomos kiflitől (150 forint) egészen a rózsás buktáig (250 forint), mindent. Nem csak a magasztalt kakaós csigát, hanem a fahéjas-szilvás tekercset, az olívabogyós focacciát, a brie sajtos-narancslekváros-rozmaringos kosárkát és a mini, császárzsemlés szendvicseket is. Egy jóféle Lucafféval lekísérve. A fesztivál keretein belül most 20% kedvezménnyel válogathatsz a kínálatból.

A Budapest Secret Cinema nyári különkiadásában egy egyedülálló / speciális programmal készülnek: medencével, kertmozival, beach fooddal, zenével.

A mozit vízi-napozórét kombós "nézőtérmedencével", egy 24 négyzetméteres gigavászonnal tálalják.

Mindezt egy vérbeli „kihagyhatatlan" filmmel dobják fel, hogy melyikkel, többek között rajtad múlik.

A Ludwig Múzeum gyűjteményi kiállításra elsősorban az 1989 után keletkezett, illetve szerzett műtárgyakból válogatottak. A Peter és Irene Ludwig-féle adomány alapjain mára egy több mint félezer kiemelkedő darabot számláló, értékes és strukturált, a poszt-szocialista térség egyéni jegyeit hordozó nemzetközi gyűjtemény épült fel. A mostani válogatásban többek között olyan fogalmakat és jelenségeket vizsgálnak, mint a rendszerváltás, a történelem, az utópiák, az utca, a test vagy a tér – mindezt mintegy 80 frappáns és elgondolkodtató műalkotáson keresztül. Karszalaggal ingyen nézheted meg!

Egy kis pihenő: nézz be Budapest színvonalas régiség és dizájnpiacáravasárnap az Anker’t-be!

Alkudj minimum 20% kedvezményt az árusoknál, de ha ügyes vagy, akkor pedig még többet!

A Punnany Massifot aligha kell bemutatni bárkinek. Ha még bírod, a pécsi illetőségű formációval zárd le a fesztivált a Várkert Bazárban, ahol akusztikus bulival készül a zenekar.