Pittmann Zsófi újraértelmezi a nagymamáink konyháiban megismert és megszeretett házi áldásokat. Az egyik hímzett falvédőről Deák Bill Gyula figyel, a másik remekmű Zámbó Jimmyt ábrázolja, saját dalszövegével. A Ferencvárosi Pincegalériában most élőben is megcsodálhatjuk a vagány, hímzett falvédőket, valamint pár ötletes installációt is.

A laikus művészetkedvelő nagyon sok esetben legyint és értetlenkedik a kortárs alkotások láttán. Nehéz megemészteni, túl van misztifikálva, nagyon absztrakt, vagy egyszerűen csak túl elvont. Pittmann Zsófi munkássága ezzel szemben könnyen befogadható, mindenki által szabadon értelmezhető. Van egy olyan oldala, amely kemény trash-be hajlik, de minden esetben jókedv és vidámság az, amit közvetít. Mindezt nem csak az olykor coelho-i magasságokba emelt szövegek, hanem a mondanivaló melletti képi megjelenítés miatt is. Őszintén, kinek ne lenne kedves egy olyan, alapból népművészeti jellegű alkotás, ami kedvelt/ismert/rajongott hírességet ábrázol? Van, hogy saját szövegével, van, hogy egy beemelt, kontrasztosabb idézettel.

Scully és Mulder soha be nem teljesült szerelme és a földönkívüli erők delejező hatása rózsákkal szegélyezve, egy budapesti utcai legenda arcképe a hozzá passzoló idézettel, David Lynch kedvesnek tűnő, ám meglehetősen baljós baglyai, 3D ábrázolással, gondosan hímzett John Lennon és Yoko Ono. Mind olyan popkulturális alakok, jelenségek, akiket nem elég emlékeinkben, vagy mozgóképeken szemlélni, imádnánk velük megosztani mindennapjainkat saját étkezőnkben is.

A klasszikus házi áldások mellett meglepetés alkotásokat is találunk a kiállításon, mint például 3D hímzések, vagy tükröződéssel kirajzolódó terítők. Igyekezzünk június 12-ig megtekinteni a fiatal szombathelyi művész humoros kiállítását.