Egy egészen újszerű kezdeményezés indult a Vigyél Haza Alapítvány szervezésében: Budapesten 25 vendéglátóipari egység helyez ki mikrochip-leolvasókat, amelyek megkönnyítik a kóbor állatok hazajutását. A gazdik mielőbbi megtalálását önkéntes állatorvosok is segítik.

„A Magyarországon élő kutyák száma meghaladja a kétmilliót, és közülük több mint százezer kóborol az utcákon” - olvasható a Telenor honlapján, ahol azt is kiemelik, hogy annál nagyobb az esélye a hazatalálásnak, minél gyorsabban jön a segítség. Éppen ezért egészen új kezdeményezés indult a Vigyél Haza Alapítvány jóvoltából annak érdekében, hogy az elkallódott házi kedvenceket megtalálják: állatbarát vendéglátóipari egységekben helyeznek ki mikrochip-leolvasókat, amelyet bárki igénybe vehet, aki az utcán csellengő állatot talál.

Az akció azért remek ötlet, mert a kóborállatok állatorvosi azonosítása eddig az állatbarátoknak olykor nehézséget jelentett, az esti órákban pedig szinte megvalósíthatatlannak bizonyult. Úgy tűnik, e projekt segítségével ez most megváltozik.

Az akcióban részt vevő éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét, és a tervek szerint május végéig 25 kutyabarát helyre kerülhet leolvasó. Ezeket helyszíneket megtalálhatjuk az okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban és itt. A remények szerint a budapesti példát más települések is követni fogják.