A hétvégén bezárt a Közlekedési Múzeum, hogy az átfogó, három évig tartó rekonstrukciós munkálatok után megújulva nyisson újra. A kiállított tárgyak egy része többek között a Vasúttörténeti Parkba és az eddig többé-kevésbé üresen álló Bálnába kerül.

A mai Közlekedési Múzeum romantikus-eklektikus kiállítási csarnoka a millennium idején épült Pfaff Ferenc tervei alapján, aki egyébként a MÁV főépítészeként számos jelentős pályaudvart is tervezett az Osztrák-Magyar Monarchia területén.

A kiváló szakembernek nem ez a budapesti kiállítóhely volt a legjobban sikerült alkotása; viszont tény, hogy a második világháborúban súlyosan megsérült építmény kiviteli tervei a mai napig rendelkezésre állnak, így gyakorlati akadálya nincs a megújulásnak.

A kupola átmérője 26 méter, a magassága pedig 67 méter volt, a kiállítótérben pedig a vasút, a közút, a hajózás, a vízépítészet, a posta, a távbeszélő és a távírda tárgyi emlékei kaptak helyet. A mostani rekonstrukció keretében nemcsak az elpusztult épületrészeket állítják helyre, hanem a földszint alatti, 4000 négyzetméteres bővítésnek köszönhetően jelentősen nő a kiállítótér területe is.

Addig is a Bálnában lesz látható az anyag egy része, így többek között egy Csonka János-féle levélszállító autó, egy-egy Ford-T és Pente személygépkocsi, magyar gyártású motorkerékpárok, valamint kipróbálható a Szojuz-35-ös űrkabin replikája is. A látványtervekre a ligetbudapest.org oldalon találtunk, ahol további információkat is megtudhatsz a tervekről.