A héten startol el az idén 22. alkalommal megrendezésre kerülő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Hűen a fesztivál szellemiségéhez, idén is műfajokban gazdag lesz az esemény, a felhozatalból mindenki számára akad választási lehetőség. Ezúttal 32 nemzet 52 alkotása lesz látható, összesen 8 szekcióban, illetve újdonságként az idei fesztivál 2 vadonatúj blokkal bővül. Az elmúlt évekhez hasonlóan 2015-ben is versenybe száll 8 film a Hullámtörők-díjért.

A filmes körökben minden évben várva várt

TitanicNemzetköziFilmfesztivál

profilja a hazai forgalmazáson kívül eső, esetleg fáziskéséssel érkező filmek bemutatásán túl nagyjából a művész- és közönségfilm közé lőhető be, a világ minden tájáról. A felhozatalból nem könnyű

kiemelni egy-két filmet, de azért mi mégis megpróbálkozunk vele.
Az idén debütáló szekcióból mindenképpen érdekes darabnak tűnik a méltán népszerű Jafar Panahi iráni rendező legújabb alkotása, a Taxi, amelyben a hírhedt rendszerkritikus a rendezés mellett a főszerepet is magára osztotta.

Ha már Irán: a versenyfilmek szekciójában is találkozhatunk egy nem mindennapi alkotással: Ana Lily Amirpour bemutatkozó mozija igazi műfaj kavalkád: a Csadoros vérszívó (A Girl Walks Alone at Night) western, horror, vámpírfilm. Inspirációs forrásként megemlíthető a mozi kapcsán Sergio Leone és David Lynch, feltételezzük ezek a nevek hívószavak is egyben minden mozilátogató számára.

A Titanic talán legjobban várt alkotása, de mindenképpen a legismertebb, az Amerikai függetlenek szekció Oscar-díjas darabja, a Megmaradt Alice-nak (Still Alice). Ebben a filmben nyújtott alakításáért nyerte meg végre a legjobb színésznőnek járó akadémiai serleget Julianne Moore, teljesen megérdemelten. A film egy Alzheimer-dráma, ennél többet nem árulunk el, Moore alakítása magáért beszél.

A dokumentumfilm szerelmeseinek is lesz egy Oscart nyert darab: a Citizenfour az Amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, azaz az NSA-hoz köthető lehallgatási botrányról prezentál megrázó képet a 2013-as botrány kirobbantójának, Edward Snowden főszereplésével. Nagyon aktuális!

Az említett szekciókon kívül számos más izgalmat is

bemutat a Titanic csapata a távol-keleti filmektől az Anders Thomas Jensen által írt A megváltás című dán westernen át (főszerepben Mads Mikkelsen), az egészen kiváló lengyel alkoholizmus dramedy-ig (The Mighty Angel).

Időpont: április 10-18-ig Helyszín:
Uránia Nemzeti Filmszínház, Toldi Mozi, Örökmozgó Filmmúzeum, a és .


Jegyár: elővételben, április 9-ig 900 Ft, teljes áron 1100 Ft. diákjegy 900 Ft.