Sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésen jelentette be a "Bútorozd be a városodat!" formatervezési pályázat nyerteseit a FŐKERT, az FKF, a Design Terminál és a Hello Wood. A sikeres pályázók a következő hetekben mentoráláson vesznek részt, amely során a Hello Wood szakemberei segítenek a prototípusok elkészítésében. Az elkészült bútorokat június 1-én, nyilvános kiállításmegnyitó és piknik keretében mutatják be a Városháza parkban.

Budapest parkjai, akárcsak egyre zöldülő közterei a város oázisaként működnek, melyeket a lakók egyre intenzívebben és sokoldalúbban használnak. Városépítészeti szempontból azonban a parkok és terek közös problémája, hogy berendezésük – például a padok és a hulladékgyűjtők – gyakran elavultak, nem komfortosak, valamint nem tükröznek egységes arculatot. A pályázóknak arra volt lehetőségük, hogy ők maguk tervezzék meg a főváros parkjainak és egyre zöldebb köztereinek berendezési tárgyait.

A Bútorozd be a városodat! pályázat célja nem csupán a konkrét tervek és ötletek összegyűjtése volt, hanem egy közös gondolkodás elindítása is azzal kapcsolatban, hogy miért fontosak számunkra köztereink és milyen funkciókat tölthetnek be használóik életében.

Ezt a közös gondolkodást erősítették a szervezők azzal, hogy három különböző kategóriában - iskolás, egyetemista, profi - hirdették meg a pályázatot, melyre minden várakozást felülmúlóan 300 pályamű érkezett. A modern városi igényeknek is megfelelő, megnövekedett igénybevételre és terhelésre alkalmas köztéri bútorok és bútorcsaládok, illetve hulladékgyűjtők tervei közül egy alkotást a közönség is külön díjazhat a www.énvárosom.hu-n április 17-ig.A zsűrizésnél az egyik legfontosabb vizsgálati szempont az volt, hogy a pályázatok milyen újszerű megoldásokat, innovációt hordoznak, valamint a pályázatok kiértékelése során elemezték a köztereknél különösen fontos közösségi funkciók alkalmazását is.

Hasonlóan fontos szempontot töltött be a tervek értékelésénél a fenntarthatóság, a megvalósíthatóság, környezetbarát látásmód valamint a tervezői következetesség is.

A szerdai eseményt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest város főpolgármester-helyettese nyitotta meg, aki elmondta, hogy valóban azok szólnak bele Budapest berendezésébe, akiket érint és ezáltal még inkább magukénak érzik, továbbá kiemelte, hogy rengeteg pályázó foglalkozott a Duna-parttal.

Ami a győztes pályaműveket illeti, közülük a Váci Utcai Ének-Zene Tagozatos Általános Iskola 2.a osztályának tanulói a Károlyi Kert játszóterét tervezték újra. “A mi álmunk” koncepció keretében különleges játszótéri elemek tervrajzai készültek el, a mászókáktól a csúszdákon át egészen a padokig. A szakmai zsűri a szellemes, eredeti ötleteket az iskolai kategória megosztott első díjával jutalmazta, amelyet Dr. Horváth Béla Ph.D, az FKF Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adott az általános iskolásoknak, illetve a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákjának, a gyümölcsformákat idéző bútorcsaládot tervező Ürmössy Barbarának.

Huszár András, a Hello Wood társalapítója adta át az egyetemisták és főiskolások kategóriájának első díját Lévai Leventének, akinek Tordu névre keresztelt utcabútora a parkokban található padok helyett nyújt kényelmesebb és környezetbarátabb alternatívát.

A profi kategória győztese a RÖNK+, vagyis Dányi TiborZoltán pályázata lett, amelynek lényege, hogy a budapesti parkokban évről évre újratermelődő fatömegek felhasználásával készülnének padok, utcai asztalok, kerékpártárolók, vagy akár tornapályák elemei is. A díjat Nagy Dénes, a Főkert Nonprofit Zrt. zöldterület-fejlesztési igazgatója adta át a profi győztesnek. Az FKF különdíját Dr. Horváth Béla Ph.D vezérigazgatótól Papp Dóra Csilla és dr. Almási Balázs vehette át multifunkcionális, szinte bármilyen típusú utcabútorként felhasználható, préselt-plasztik kompozit alapú tervéért.

Ezt követően Erdélyi Krisztina a Főkert Nonprofit Zrt. marketing és PR csoportvezetője kihirdette a közönségszavazásra jelölt 10 tervet, amelyekre a www.énvárosom.hu oldalon április 17-ig lehet szavazni.