Fogadjunk, hogy te is belelestél már a buszmegállóban vagy a metrón a melletted elmélyülten olvasó könyvébe, hogy megtudd, vajon mi köti le annyira az utastársat. Az Utazó Olvasó is ezt teszi, azzal a különbséggel, hogy meg is örökíti ezeket a pillanatokat. Most a Néprajzi Múzeumban láthatjátok azt a kiállítást, amely bemutatja a tömegközlekedés legérdekesebb olvasóit és olvasmányait.

Az Utazó Olvasó Facebook-közösséget Takács Eleonóra és Juhász István hozta létre 2012-ben. Azóta rengeteg képet készítettek a tömegközlekedés legkülönbözőbb eszközein olvasó emberekről. A kezdeményezésre felfigyelt az Óbudai Platán Könyvtár, amely otthont adott a blog képeiből készült első kiállításnak.

Március 5–26. között a Néprajzi Múzeum Könyvtárában nézhetitek meg a 42 képet bemutató kiállítást. A fotók ékes bizonyítékai annak, hogy az olvasás nemcsak nem ment ki a divatból, de az emberek szinte bárhol és bármikor képesek olvasni: ha van tíz percük a 7-es buszon vagy a 3-as metrón utazva, máris előkapnak egy könyvet, és kizárják a külvilágot.

A tárlatot egyébként nemcsak Budapesten láthatja a nagyközönség, hanem több vidéki településen is. A fotók már megjárták Ajkát és Szombathelyet, nyáron pedig – többek között – Balatonalmádiban és Szegeden is láthatóak lesznek. A szervezők célja pedig az, hogy ezzel országszerte népszerűsítsék az olvasást. Extraként a megnyitókhoz kapcsolódóan rendhagyó irodalomórákat is tartanak, és a részt vevő könyvtáraknak köszönhetően könyvosztási akciókat szerveznek a tömegközlekedési eszközökön. A tapasztalatok szerint a projekt nemcsak az utazóközönség, de a BKV-ellenőrök körében is nagy sikert aratott.

A képek beszédesek és nagyon életszerűek: olyan pillanatokat ragadnak meg, amelyekkel mi is nap mint nap találkozunk. Bár a tematika szervesen kapcsolódik az olvasáshoz, mi azt is el tudjuk képzelni, hogy a jövőben nemcsak könyvtárakban kapnak helyet ezek a fotók, hanem nagyobb volumenű kiállításokon is.
Nyitva tartás:Kedd: 10.00 - 17.30
Szerda, csütörtök: 10.00 - 16.00
Péntek: 10.00 - 15.00
Szombat, vasárnap, hétfő: zárva