A tavalyi évhez hasonlóan idén is a Nagymező utcai Capa Központ ad helyet az előző év legjobb sajtófotóit bemutató tárlatnak. Egy technikai újításnak köszönhetően a szervezők az idei kiállításon minden eddiginél több képet tárnak a közönség elé.

Az idei pályázatra 243 fotográfus összesen 7 164 képet küldött be, amelyet a nemzetközi szakértőkből álló zsűri válogatott és osztotta ki az egyes kategóriák díjait. A zsűri elnöke Adrian Evans, a Panos Pictures fotóügynökség igazgatója volt.

A kiállításon minden korábbinál több, összesen 413 képet állítottak ki a szervezők. A kiállított anyagok körének bővítését az tette lehetővé, hogy az önálló, keretezett fotók helyett tulajdonképpen egy hosszú – van, ahol 17 méteres – printelt „szalagon” helyezték el a képek többségét. Különleges technika ez, ami a „műtárgyi” megközelítéssel szemben a magazinok hangulatát és formavilágát idézi fel.

A MÚOSZ Nagydíját idén Béli Balázs, a Barikád munkatársa nyerte el Úton Európában című sorozatával. Az ország határvidékén készült képeken a Nyugat-Európába tartó migránsok arcát, személyes tárgyait és végső soron megpróbáltatásait láthatjuk. Az egyik fotó egy elhagyott szótárfüzetet ábrázol, amelyből az egyik menekült angol szavakat tanult út közben.

Hasonlóan színvonalas anyag Balázs Attila (MTVA/MTI) Egy hajléktalan karácsonya című sorozata, amelyért André Kertész Nagydíjjal jutalmazta a zsűri. A képeken Antal Barnabás József egy napját követhetjük végig: karácsonykor felveszi a szeretetszolgálattól kapott legszebb ruháját és elmegy a misére, majd „hazatér". A nyíregyházi férfi másfél éve vesztette el a fedelet a feje fölül.

A tavalyi évhez hasonlóan a korábbinál kevesebb politikai témájú képet láthattunk, ami mindenképp szerencsés. Humor kategóriában jó néhány kifejezetten vicces alkotás született, de ebből – mint mindig – most is el tudnánk viselni többet is. A sportfotók között az első díjat Mohai BalázsHighline a szellemvárosban című sorozata kapta. Kifejezetten szellemes Erdélyi GáborVizes válogatott című sorozata, amely a magyar vízilabda-válogatottat ábrázolja.

A természetfotók között idén is kiemelkedett Máté Bence sorozata, amelyet ezúttal a nagy kócsagokról készített a Kiskunságban. Több anyag témája volt az ukrán válság és a már említett migrációs hullám, valamint szintén visszatérő téma volt a szegénység és a tanyavilág ábrázolása.

Összességében idén is színvonalas kiállítást, helyenként humoros, máskor megrázó képeket láthatunk a Nagymező utcában, így a programot semmiképp sem érdemes kihagyni.

A kiállítás május 17-ig tekinthető meg a Capa Központban. További fotókat és érdekes információkat a Sajtófotó hivatalos honlapján találhatunk.