Most hétvégén, március 5. és 8. között immáron hetedik alkalommal válogathatsz a Toldi moziban az építészeti, dizájn és urbanisztikai témájú filmek közül. A vetítéseket minden este buli követi. A szervező KÉK - Kortárs Építészeti Központ mindenkit vár, aki "épületben lakik és szereti a filmeket".

A film különösen hatékony médium, hogy közelebb hozza a kortárs építészet, urbanisztika és a dizájn kérdéseit akár olyanok számára is, akik nem e szakmák képviselői. Egyik-másik alkotás olyan kérdéseket vet fel, amely a városi térben és a közösségekben rejlő lehetőségekre, valamint a jobb környezet megteremtésének igényére világít rá.

A több mint 30 filmet összesen hét tematikus blokkba rendezték a szervezők: Közösségben élni, Ha te építed, Alkalmazkodó városok, Város a városban, Nem tervezett hatás, Kelet-európai örökség, Portrék című szekciók közül választhatunk.

Az idei program egyik központi témája a lakhatás kérdése. A fesztivál nyitófilmje a Telepi álmodozás című angol alkotás, amely a londoni Haggerston Estate lakótelep lebontása előtti utolsó időszakot mutatja be - hitelesen, mivel a rendezőnő maga is az egyik ház lakója volt 17 éven át.

Különösen érdekesnek ígérkezik - a többi filmtől eltérően az Uránia moziban vetített -

A kultúra katedrálisai című koprodukció, amely összesen hat épületet - a Berlini Filharmónia épületét, az orosz Nemzeti Könyvtárat, a Halden Börtönt, a Salk Intézetet, az oslói Operaházat és a Pompidou Központot - mutat be, hat elismert rendező szemüvegén keresztül. Wim Wenders, Michael Glawogger, Michael Madsen, Robert Redford, Margreth Olin és Karim Aïnouz
 filmje az emberi gondolat és tett anyagi megnyilvánulásait tárja elénk, igen meglepően, hiszen az alkotás tulajdonképpen három dimenziós épületportrékkal ismertet meg.

Gondolatébresztő A Maker mozgalom című alkotás is, amely az amerikai „csináld magad" új hullámáról szól. A gyakran „harmadik ipari forradalomnak" nevezett folyamatokat az új technológiák hívták életre. A film révén betekinthetünk a hobbimozgalmon túllépő dizájn és a gyártás ökoszisztémájába.

Egy újfajta oktatás vízióját mutatja be a Ha te építed című film. Két dizájner-aktivista elhatározza, hogy Észak-Karolina legszegényebb megyéjében teljes körű tervezési-építési projektet készít egy gimnázium diákjaival. A tíz fiatal rájön, hogy a dizájn segítségével nemcsak a várost, de a saját jövőjüket is alakíthatják.

A filmek többségét a rendező jelenlétében, eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A programon vendég lesz Herman Hertzberger holland sztárépítész is, a nyitóeseményen pedig Finta Sándor budapesti főépítész DJ-szettjére mulathatunk.

A fesztivál teljes programját itt találod. További információk az esemény Facebook-oldalán és a mozikban!