Évről évre egyre több az ígéretes magyar zenekar, így manapság már akkor sem jönnénk zavarba, ha csak a fővárosban fellépő hazai együttesek koncertjeivel kellene megtöltenünk egy hétvégi programajánlót. Ennek örömére minden hónapban előre jelezzük, melyik zenekarok legújabb albumát, klipjét vagy épp budapesti koncertjét várjuk a legjobban a gitárnyúzós jazzmetál trióktól a tökéletesen áramvonalas popnak szentelt szólóprojektekig.

Március harmadikán a Recorderen, majd bő egy hétre rá az A38 hajón mutatja be legújabb lemezét a Tom Waits-féle kibukott kupléblues és kabaré hazai helytartója, az Elefánt. A Gomoly a zenekar ígéretei szerint „az eddigi leghétszentségesebb albumuk”, amibe annyi fekete humort és történetet csempésztek, amennyit elbírt. Ha valaki kíváncsi, milyen a The Tiger Lilies, ha a színpadiasság helyett inkább a tényleges dalokra koncentrálna, ne hagyja ki!

A lemezbemutatóknál maradva, először a nevében a magyar és az argentin fővárost összekapcsoló Budapest Aires lép fel március negyedikén az A38-on, ahol rögtön el is játssza első, Eternity Tango című lemezének anyagát. Ahogy a címből is sejthető, az öttagú csapat a modern, akusztikus hangszerekre épülő tangót ötvözi ambienttel, glitch-hoppal és dubsteppel – még a Gotan Project is elismerően csettintene.

A Newborn, a Bridge To Solace, a Nadir és a The Idoru tagjaiból verbuválódott Ghostchant alig pár napja jelentette meg eddigi második EP-jét, a Nationst. A nemzetek koncepcióját boncolgató második lemezen is megtartotta a csapat a rájuk jellemző társadalomkritikus hangvételt, az éjsötét, fanyar hangvételű szövegeket és a gerincvelőből előrobbanó hardcore-punkot, úgyhogy érdemes piros betűkkel beírni a naptárba április harmadikát. Már csak azért is, mert a Ghostchant minden évben csak pár koncertet ad.

A Kodály Method alkotói különleges zenés filmet forgattak a Balaton körül 17 zenekar és több száz zenész közreműködésével. Szimler Bálint és Rév Marcell filmjének, a Balaton Methodnak a gerincét zenei és filmes szempontból is izgalmas videók alkotják, amelyek dokufilmes részekkel kiegészülve adnak majd egyfajta kor- és hangulatjelentést nemcsak a Balatonról, hanem a mai magyar könnyűzenéről is. A bemutató után koncertet adnak a filmben szereplő zenekarok: többek közt a Punnany Massif, a Middlemist Red, a már emlegetett Elefánt és az Akkezdet Phiai.Magyarország (és a világ talán) egyetlen katedrálispunk zenekara, a Gustave Tiger március negyedikén mutatja be legújabb klipjét a Toldiban, utána pedig természetesen lesznek kétperces blitzkrieg-gitárattakok, dal formátumban. Vendég: a Camp Koala.

További kihagyhatatlan koncertek márciusban:

Mátyás Attila Band lemezbemutató, Holywoodoo @ Akvárium (március 7.)

A hazai dark-rock próféta, egykori FO System-tag új lemezét mutatja be az Akváriumban.
Kaukázus @ Akvárium (március 15.)
Ünnepi koncert az ország egyik legmegosztóbb frontemberével és legtehetségesebb szövegírójával, Kardos-Horváth Jánossal és egy ideje már újra aktív zenekarával.

Kortárs maraton az A38 Hajón @ A38 (március 18.)

Experimentális jazz és kortárs komolyzene, avantgárd és neoklasszicizmus, akusztikus hangszerek és elektronika, négy fellépő, egy este.

Hangmás, Revue, Tesco Disco @ Corvintető (március 20.) Bizonytalan ideig az utolsó sakálparty Budapesten, avagy az Isten Háta Mögött-től, a Subscribe-tól és a Heaven Street Seventől is elbúcsúzhatunk. Ennek megfelelően lesz ginatonic, Veronika meg akar halni és a többi kötelező fanyar poszt-punk sláger a budapesti éjszakák mélyéről.

Hideg Roncs, Tigrics, Live Animal Transport @ Trafik (március 20.)

Egyszerű emberek bonyolult gépekkel, azaz drone, ambient, noise és még sok más, honi kiválóságokkal.

Scarcity Budapest Special: NKS, Siska Finuccsi, Mykee Mykanic, Killakikitt, DJ Mango, Kool Kasko, Rawmatik @ A38 (március 20.) Nagyszabású hip-hop örömünnep az egyik legfontosabb hazai kiadó rímakrobatáival és mikrofonzsonglőreivel, scratchmesterekkel és sok mással.