A Millenniumi Földalatti Vasút nemcsak a budapesti metróhálózat, hanem egyben a kontinens legidősebb vonala. Az állomások szépsége és a sárga kocsik bája azóta is sokakat rabul ejt, így legutóbb például a londoni The Telegraph szerkesztőit. Most azt mutatjuk be nektek, hogyan gondolta tovább a sokat látott történelmi járműveket Kukorelli Péter, a Barcelonában élő magyar designer.

Az 1896-ban megnyílt "kisföldalatti" kapcsán számos érdekességről megemlékezhetünk: eredetileg itt is a „balra tarts” elve érvényesült, a kocsik egy része sárga, másik részük barna volt, és a megnyitón maga Ferenc József is utazott a vonalon.

Az eredeti szerelvényeket a Siemens és Halske tervezte és a Schlick cég szállította, ezt csak az 1970-es években cserélték le a Ganz-MÁVAG által gyártott MillFaV típusú kocsikra. Talán ennyi elég is volt a technikai kuriózómukból, de tény, hogy a ma is használt szerelvények lassan megérettek a cserére.

Kukorelli Péter terve ízig-vérig mai darab, de a történelmi, lassan 120 éves design alapelemeiből indul ki. A tervek szakítanak a sárga színnel, helyette az Alstom fekete-fehér festését idézik meg, a homlokfalon a város címerével és a jelenlegi kocsikon is látható ikerlámpák modernizált változatával. A belső térben a mennyezet faburkolata az eredeti járművek formatervének hódol.Végül a terv érdekessége, hogy a vezetőfülke helyét az utasok foglalhatják el, a műszaki berendezések pedig túlnyúlnak az állomásokon; az okos kialakításnak köszönhetően tizenhat százalékkal több hely jut a kocsikban az utasoknak.
Egy biztos: izgalmas színfolttal gazdagodna a város, ha a világörökségi helyszínek alatt ilyen stílusos, a régiek előtt tisztelgő kocsik futnának be a Zsolnay-csempék és a vasoszlopok díszítette állomásokra, de a régi hangulat egy része biztosan a múlté lenne.