Szokatlan felállás: a ház névadójának fényképeiből nyílt kiállítás a Nagymező utcai Magyar Fotográfusok Házában. A Vissza a műterembe! Mai Manó cs. és kir. udv. fényképész retrospektív kiállítása című, januárig nyitva tartó tárlat a budapesti fotó hőskorszakát eleveníti fel.

Mai Manó cs. és kir. udv. fényképész a mai Bajcsy-Zsilinszky útról költözött át az 1890-es években a számára épített nyolcszintes Nagymező utcai műteremházba. Az épület tetején máig megvan a napfényműterem, ami igazi kuriózumnak számít, alig maradt néhány hasonló egész Európában. A kalandos sorsú épületben működött többek között a híres Arizona mulató, később pedig a Thália Színház stúdiója és az Autóklub irodahelyiségei is, majd a 90-es években szerencsére sikerült fokozatosan "visszafoglalni" a fotográfia számára, így ma itt működik a Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Háza.

Az 1917-ben elhunyt mester számos fotót készített életében. Az idén ősszel, Kincses Károly muzeológus által meghirdetett nagyszabású gyűjtés eredményeként rövid idő alatt mintegy hatszáz fotót sikerült összegyűjteni, melyből 345 darabot láthatunk a Mai Manó Ház első emeletén.

A kiállítás első termében - a fényképész profiljához illeszkedve - elsősorban a korabeli portréfelvételeket, a következőben gyermekportrékat, a harmadikban esküvői képeket állítottak ki a szervezők. Végül a negyedik teremben a fotókat projektor segítségével kivetítve, nagyban is megtekinthetjük. Ha érdekel a fotográfia hőskora, nézz el a Nagymező utcába, hiszen - Kincses Károly gondolatait idézve - az évszázada itt járt emberek legalább képeikkel visszatértek a házba.