Novemberben végre bemutatják Christopher Nolan űroperáját, a Csillagok közöttet - de nem csak ezért vártuk ennyire ezt a hónapot. Hanem Jake Gyllenhaal idegborzoló(an jó) alakításáért, Terry Gilliam rappelő online pszichiátereiért, Woody Allen legújabb filmjéért - amire jegyet is lehet nyerni! - és még sok más premierért. Alább azok a filmek, amelyekért novemberben is megéri moziba menni.

Csillagok közöttEgy Christopher Nolan által rendezett, brutálisan monumentális űropera, amelyben a főszereplőt Matthew McConaughey játssza és már most olyanok dicsérik, mint Edgar Wright, Paul Thomas Anderson és Brad Bird? A Csillagok között a maga százhatvanöt percével, valamint a rendezőre jellemző monumentalitással és ambiciózus hozzáállással nem kevesebbet ígér, mint azt, hogy megkapjuk az új 2001: Űrodüsszeiát. Maga Nolan is azt nyilatkozta, hogy a film főhajtás Stanley Kubrick előtt. A történet szerint valamikor a jövőben a Föld terméketlenné válik, képtelen eltartani az emberiséget, ami ezért elkezd új otthon után nézni - az űrben. McConaughney mellett feltűnik még a filmben Anne Hathaway, Matt Damon és Casey Affleck is, a zenét pedig Hans Zimmer komponálta. Ha novemberben csak egy filmet nézel meg, ez legyen az.

Bemutató: november 6.

A zéró elméletLegújabb filmjével Terry Gilliam nem csak lezárta a Brazillal és a 12 majommal megkezdett disztópia-trilógiáját, hanem megcsinálta

A nő
párdarabját is. A retrofuturisztikus ámokfutás (vagy jobban mondva álomfutás) ugyan tobzódik a popkulturális fricskákban, alapvetően mégis a totális elidegenedésről, az internet által felerősített magányról, a boldogság hajszolásának értelmetlenségéről szól, az egzisztenciális válságban vergődő hacker (Qohen Leth - Christoph Waltz) történetén keresztül.

Vannak továbbá rappelő online pszichiáterek (Tilda Swinton), Matt Damon cameo, csinovnyikok (David Thewlis) és persze a Gilliamre jellemző metafizikai mákony.

Bemutató: október 6.

Éjjeli féregHa egy főszereplő alakítását Robert de Niro Taxisofőrben nyújtott alakításához hasonlítják, rögtön felkapjuk a fejünket: Jake Gyllenhaal pedig elvileg legalább annyira idegborzoló(an jó) Dan Gilroy első filmjében, mint az éjszakánként az utcákat járó, insomniás Travis Bickle. Ez nem is annyira meglepő azonban, hogy ha számba vesszük, hogy az utóbbi években olyan filmekben brillírozott, mint a Fogságban, az Enemy (ami sajnos nem jutott el Magyarországra) vagy A zodiákus. Most sem egy mindenki által könnyen megkedvelhető karaktert alakít: Lou Bloom szabadúszó bűnügyi újságíró, igyekszik minden tragédiánál elsőként ott lenni - egy idő után azonban nem elégszik meg ezzel, és ha kell, ő maga idézi elő a bűntényeket.

Bemutató: november 13.

DélibábSergio Corbucci, Tar Sándor, a Hortobágy és Hajdú Szabolcs? Ha összeadjuk, a végeredmény akár a Délibáb is lehetne - egy kemény, szikár western, kizsákmányolt munkásokkal, hosszú snittekkel, végtelen pusztasággal, amely leginkább egy hortobágyi tanyán játszódik. A Bibliotheque Pascal és a Tamara rendezőjének új filmje a már említett író Ház a térkép szélén című novellának adaptációja, amelyben saját bevallása szerint háttérbe szorultak a rá jellemző mesés elemek, jobban épített a klasszikus western tradíciókra. Ebben pedig kiváló partner volt a Jim Jarmunsch filmek (Éjszaka a földön, Kávé és cigaretta, Szellemkutya, Az irányítás határai, etc.) állandó szereplője, Isaach De Bankolé: a Francis nevű, bundabotrányba keveredett afrikai focistát játszó színész abszolút uralja a vásznat, nem kell vért ontania hozzá, hogy folyamatosan rá figyeljünk. A történet szerint egyébként Francis lázadást szít a tanyán, viszont mielőtt valaki vérgőzös leszámolásokat várni, elmondjuk, hogy a legtöbb kritika Jancsó Miklós hatvanas évekbeli filmjeit hozta fel a Délibábbal kapcsolatban.

Bemutató: november 13.

John WickKeanu Reevesnek rossz napja van: nem elég, hogy a kocsiját ellopják, de még a kutyáját is megölik; szerencsére nem búsul sokáig, inkább olyan golyózáport zúdít mindenkire, amelyet talán egykori filmes alteregója, Neo sem tudna megállítani. A John Wick az előzetesek alapján nem több ennél - de nem is baj, ugyanis veszettül jól néz ki, és az előzetesek alapján nem áldozták fel a brutalitást a korhatár oltárán. Wick legalábbis a trailerekben több headshotot oszt ki, mint amennyit beszél. Ráadásul beugrik még Willem Dafoe, Ian McShane, Michael Nyqvist és Alfie Allen is. Ha ennek a filmnek kell elfeledtetnie velünk a 47 ronint, hát, jól döntöttek.

Bemutató: november 13.

Káprázatos holdvilág

Woody Allen a tavalyi Blue Jasmine-nal megint brillírozott: egyszerre volt okos és szellemes, szórakoztató és kényelmetlen, Jasmine figurája pedig valóságos jutalomjáték volt Cate Blanchettnek. Idén novemberben pedig már jön is az újabb film az idős mestertől, ami egy újabb mélyreható és neurotikus szocio-boncolás helyett egy könnyed limonádénak ígérkezik. Stanley Crawford (Colin Firth) ünnepelt (és arrogáns) bűvész, aki irtózik azoktól a médiumoktól, akik azt hangoztatják magukról, hogy valódi varázslásra képesek. Így nem csoda, hogy amikor legjobb barátja, Howard Burkan (Simon McBurney) elhívja őt Cote D’Azurra szigetére, a Catledge családhoz, hogy leleplezze a fiatal és elbűvölő látnokot, Sophiet (Emma Stone), azonnal igent mond. Akiknek A Jade skorpió átka vagy épp a Vicky Cristina Barcelona volt a kedvenc Woody Allen filmje, azoknak mindenképp ajánlott, de másoknak is, ha szeretnének valami szívmelengetőt látni.

Bemutató: november 13.Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész Hollywood felfedezte magának a Battle Royalet, mondhatnánk - az Éhezők Viadala-sorozatnak, Takami Kósun művéhez hasonlóan nem a brutalitás a legfontosabb eleme, hanem az a disztópikus, sötét és kegyetlen világ, amiben a történet játszódik. A young adult-műfaj többi képviselőjéhez (A beavatott, Az emlékek őre, stb.) képest nem csak sokkal komolyabb kérdésekkel foglalkozik, hanem mer olyan rideg, komor és kompromisszummentes lenni, ami simán kiemeli nem csak a már említett mezőnyből, hanem úgy általában a hollywoodi blockbusterek közül is. A harmadik részre pedig ismét emelkedtek a tétek: immár nem csak Katniss (Jennifer Lawrence), Peeta (Josh Hutcherson), Gale (Liam Hemsworth) és a többiek sorsáról van szó - egy forradalom és azon keresztül egy ország múlik a főszereplőkön. Az első résznél még ugyan bele lehetett kötni a ritmustalan, összecsapott harcjelenetekbe és a súlytalan viadalba, a második részre már minden összeállt - így abszolút nem túlzás már most az év egyik legemlékezetesebb blockbustereként emlegetni a harmadik részt.

Bemutató: november 20.

Förtelmes főnökök 2Tegyük a szívünkre a kezünket, mindannyiunknak volt már egy olyan főnöke, akit legszívesebben üdvözült mosollyal az arcán ütött volna, amíg él. Ehhez a ligához csatlakozott anno Jason Bateman, Jason Sudeikis és Charlie Day, akiknek az életét így vagy úgy, de alaposan megkeserítette a főnökük, olyannyira, hogy fel is bérelnek egy bérgyilkost, hogy tegye el őket láb alól. Mivel ez nem sikerül, a második részben új tervet eszelnek ki: elrabolják a magánvállalkozásukat tönkretevő iparmágnás gyerekét (Chris Pine), hogy a váltságdíjból fedezzék a kiadásaikat. Ahogy az lenni szokott, minden balul sül el, ráadásul visszatér Day nimfomán és perverz exfőnöke (Jennifer Aniston) is. Az első rész úgy tudott tabudöngető és minden téren inkorrekt lenni, hogy valahogy megmaradt ízlésesnek és szórakoztatónak - valami hasonlót várunk a második résztől is.
Bemutató: november 27.Nyereményjáték!Három darab páros belépőt sorsolunk ki a Káprázatos holdvilág című film november 11-ei premier előtti vetítésére a Mammutba. Ha nyerni szeretnél, annyi a feladatod, hogy helyesen válaszolsz hétfő délig ehhez az ajánlóhoz tartozó kommentben az alábbi kérdésre:
Ki a film rendezője?
Sorsolás november 10-én! Figyelem! A nyerteseket Facebookon értesítjük privát üzenetben, figyeld a mappákat!