Az október 3. és 12. között megrendezésre kerülő Design Hét Budapest programjainak sorában találhatjuk a hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő Design Túrákat, melyekből idén a korábbi években megszokottnál jóval többet kínál a fesztivál. Újdonságként ráadásul nemcsak Budapest, hanem a magyar iparművészet három világhírű vidéki központja: a Herendi Porcelánmanufaktúra, az Ajka Kristály és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra is bejárható a túrákon. Emellett a tavalyi évhez hasonlóan a fesztivál felkért néhány ismert és elismert budapesti túraszervezőt is, hogy csatlakozzon a programsorhoz.

Ajka, Pécs és HerendA Design Hét Budapest saját szervezésben megvalósuló túrái három vidéki helyszínre, Ajkára, Pécsre és Herendre látogatnak el. A vidéki kirándulások sora október 3-án indul, amikor az egyedi, kis szériás, magas művészi értéket képviselő üvegtárgyak manufaktúráját, az Ajka Kristályt, hazánk egyik legnevesebb kézműves gyártó cégét kereshetjük fel.

Október 4-én Pécsett ismerkedhetünk meg a város ékkövével, a Zsolnay Kulturális Negyeddel, ahol számos kiállítással, látványmanufaktúrával, egyetemi művészeti csoportosulásokkal, színházzal, galériával és képzőművészeti vásárral találkozhatunk, hiszen a DesignPécs – Bemutatkozik Dél Designja! az idei Design Hét egyik 10 napon át tartó vidéki programsora.

A vidéki túrákat október 10-én a Herendi Porcelánmanufaktúrával zárjuk: a nagy múltú cég évszázados tudásból építkező technológiájáról, valamint a porcelán manufakturális előállításáról és díszítéséről nevezetes.

A túrák egész naposak, a résztvevőket a Design Hét Budapest busszal szállítja a helyszínre. Részvételi díj: 4000 Ft/fő, mely
 magában foglalja az útiköltséget és a belépődíjat, valamint a helyszíniidegenvezetést (az összeg ellátást nem tartalmaz). A túrákon
 maximum 30 fő vehet részt. 
Regisztráció szeptember 25-től a designtura@designhet.hu e-mail címen (kérjük, jelezze, hogy melyik túrára jönne, és hány főt szeretne regisztrálni).BudapestA Bridge Budapest Office Spotting túrái a szervezetet alapító LogMeIn, a Prezi, a Ustream és az NNG irodáiba látogatnak el, az egyes helyszíneken a belsőépítészek (is) mesélnek az enteriőrökről. A túra résztvevőit a MAZDA szállítja!

A MOL Bubi kerékpáros túra a budapesti hidak budai hídfőit járja végig: a Lágymányosi hídtól az Árpád hídig ismerhetik meg az érdeklődők a jelenlegi és a már nem álló hidak történetét, a város közlekedésében, építészetében és történetében betöltött szerepüket.

A We Love Budapest és a Hosszúlépés szervezésében megvalósuló, magyar és angol nyelven is induló Chainless Budapest Urban Adventures: Recycling Budapest során mi is felfedezhetjük, hogy fővárosunk omladozó homlokzatai sokszor a legnagyobb kincseket rejtik. Buszpályaudvarból kávézó, palotából munkahely, moziteremből parkoló. A biciklis túrán olyan helyekre bukkanhatunk, ahol a régi formák új funkcióval kelnek új életre.Az Ambiance Travel Solutions Az örökzöld Bauhaus című programján a Beyond Budapest szakképzett vezetői segítségével olyan túrákra invitálja az érdeklődőket, melyek a XIII. kerület belső része, az Újlipótváros építészeti különlegességeiből szemezgetnek, különös figyelemmel a Bauhausra. A túrák során bemutatják a legfontosabb Bauhaus-épületeket és azok ismert lakóit, de a terület városrendezéséről is szó lesz.

Igazi kuriózum, hogy a Design Hét alkalmából két este is megnyitja kapuit Európa legmodernebb, négycsillagos UEFA-besorolású sportlétesítménye, a különleges külső és belső építészeti tervek alapján épített Groupama Aréna. A látogatók egy egészen sajátos világba csöppenhetnek, megismerhetik a stadion kulisszatitkait, és átélhetik azt az élményt, amely csak keveseknek adatik meg: beléphetnek a szentélybe, vagyis a legkorszerűbb megoldásokkal gondozott, zöld pályára, az öltözőkbe és a stadion exkluzív páholyaiba.

A Text-túra múzeumi séta a Goldberger-gyár helyszíneit és a valaha virágzó óbudai textilipar történetét mutatja be. A program első részében a résztvevők megismerkedhetnek az egykor néhány fős manufaktúraként induló üzemmel, melyet a Goldberger család folyamatosan modernizálva tett világhírűvé, a túra második részében pedig a gyártelepet járhatják be az érdeklődők.

A Neopaint Works belvárosi tűzfaltúrája során a közel 10 éve működő festőcsoport tagjai személyesen kalauzolnak el VII. kerületi alkotásaik világába, mesélnek az előkészületekről, a nehézségekről, a verejtékes munkáról és mindenről, ami egy ilyen tűzfalfestmény létrejöttéhez szükséges. Az Europa Design már korábban is hatalmas sikert aratott „Irodaházak éjszakája" buszos designtúrája ismét különböző A+ minősítésű és B kategóriás, „meglepetés” irodaházakat érint, amelyekben a résztvevők építész- és belsőépítész kritikusok, illetve helyi szakemberek vezetésével járhatják be az épületeket és irodai területeket akkor, amikor a dolgozók már otthon mély álomba szenderültek.

A We Love Budapest egész évben fáradhatatlanul teszteli a legjobb helyeket a városban, a Kávé és kifli – alternatív városnézés túra során a segítségükkel fedezzük fel, hol érdemes Budapesten felébredni, azaz megismerkedhetünk a designkávézók és -pékségek titkaival.

Az Analóg fotótúrákon a résztvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy betekintsenek a hagyományos fényképezés titkaiba, egybekötve városnézéssel, sztorikkal, építészeti csodákkal. A túrázókat fotósok vezetik, akik megmutatják a legjobb nézőpontokat és optimális beállításokat, segítenek fényt mérni, záridőt állítani és komponálni.

Átvitt értelem

A Design Hét Budapest idén ősszel is a programok széles körével várja október 3. és 12. között a nagyközönséget. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség. Az immáron 11. Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okoseszközök használatának általános elterjedése és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll. Az Átvitt értelem szlogen jegyében számos program járja körül a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit.
WEBFACEBOOK INSTAGRAM