Aki használja a közösségi közlekedést (BKK) az biztosan ismeri már az évtized egyik legjelentősebb tömegközlekedési fejlesztésének nevezett FUTÁR-t, amely valós idejű, percre pontos forgalmi tájékoztatást nyújt a forgalmi helyzetekről, illetve a járművek megállóból történő továbbindulásáról. A high-tech rendszer kijelző-tornyai már hónapok óta kinőttek a földből, a hozzájuk kapcsolódó, szuperokos online utazástervező viszont annyira új, hogy egyelőre még csak tesztüzemben működik. Kipróbáltuk, nem rossz.

Szeptember 11-én indult el a FUTÁR online utazástervezője, amely a járatok műholdaskövetésen alapuló, valós idejű megfigyelésére is alkalmas, amellett, hogy hatékonyan, az általunk legfontosabbnak tartott szempontok szerint tervezhetjük meg utazásainkat.

A rendszer nem külön alkalmazás, hanem egy interneten - gyakorlatilag bármilyen online kapcsolatra alkalmas eszközzel - elérhető felület, amely egy térképből és egy utazástervezőből áll. Ez utóbbi nagyon egyszerűen működik: az utas megadja az indulási és az érkezési címet, kiválasztja, az indulás időpontját, illetve a számára legfontosabb szempontot (pl. legkevesebb átszállás, leggyorsabb útvonal, legkevesebb séta), majd kattint.

A klikk után térképen azonnal megjelenik a remekül átlátható útvonalterv, amely figyelembe veszi a járművek indulási időponthoz viszonyított helyzetét, illetve a forgalmihelyzetet, és ezeknek alapján percre pontos javaslatokat ad a számunkra legideálisabb útvonalról/járművekről.

A rendszer annyira precíz, hogy azt is meg lehet neki mondani, hogy maximum mennyit vagyunk hajlandóak sétálni, ráadásul az akadálymentes útvonalak megtervezésére is akad akcióterve. A mobiltelefonos verzió pluszban még a készülékek helymeghatározó képességét is figyelembe veszi.

De nem csak útvonalat tervezhetünk ezzel, hanem a térkép egy adott területére ráközelítve, a jobb oldalon található “járművek” pöttyre kattintva láthatjuk azok aktuális tartózkodási helyét. Az oldal kb. másodpercenként frissül, és minden frissítéskor új URL-t is generál, ami azért jó mert ezeknek a linkjét a copy-paste használatával elküldhetjük ismerőseinknek, akik így rengeteg hasznos infót kaphatnak aktuális helyzetünkről. Ez remek dolog, ha mondjuk, ugyanarra a buszra akarunk szállni, mint barátaink. Arra viszont figyelni kell, hogy a járművek 30 másodpercenként küldenek adatot a pozíciójukról, ezért a pillanatnyi helyzetükhöz képest néhány másodperces különbséggel számolni kell. Ami még szuper, hogy lehetséges konkrét járatokra vagy megállókra is rákeresni.

Budapesten és környékén egyébként jelenleg 263 darab FUTÁRkijelző is működik, egyik része oszlopra szerelve megállókban, a másik pedig a metróállomásokon, falra szerelt formában tájékoztat az aktuális forgalmi helyzetről, illetve jelzi a járművek megállóból való továbbindulásának időpontjait.

Az ezekhez tartozó járműfedélzeti műszaki eszközök összesen 1597 db autóbuszon, 551 db villamoson és 141 db trolibuszon üzemelnek már, amelyeken az utasok tájékoztatást kapnak a megállóhelyekről, az átszállási kapcsolatokról és egyéb fontos, az utazásukat befolyásoló információkról.

Rossz hír, hogy a BKK nem tervezi, hogy a legrégebbi autóbuszokra is kiterjeszti a rendszert, mivel a berendezések élettartama várhatóan jóval meghaladja majd az öreg autóbuszok üzemelési idejét.