Hiánypótló hely nyílt a Zrínyi utcában, ahol nem csak különleges hot-dogokat, hurkapálcára illesztett burgonyaszirmokat és csapolt Hoegardent lehet kapni, hanem megérkezett Amerikából az elsőre elég bizarr corndog és a magyar ízlésnek még furcsább sweetdog, vagyis a Mars, a Snickers és a Bounty – édes kukoricás panírban kisütve. Őrület, de imádnivaló.

Nagyon kevés olyan helyről tudunk, ahol finom hot dogot készítenek. Az életmentő három harapásra megehető buli utáni verziókat most hagyjuk, valamint a legnagyobb lakberendezési áruházban menüben kínált gyorskaját is, mert bár ugyanúgy hozzátartozik a szekrényvásárláshoz, mint a popcorn a mozihoz, nem éppen sorolható a csúcsgasztronómiába. Tehát úgy állunk, hogy hamburgerből már rengeteg helyen kaphatunk ízleteset, de a hot dog el lett hanyagolva. Gondolhatjuk azt, hogy nem véletlenül, mert végeredményben a virsli, kis kenyérrel és mustárral ugyanezt a célt szolgálja, de kár ennyire lebutítani egy olyan ételt, ami jól elkészítve könnyen kedvenccé válhat. Pláne, ha számos verziót készítenek belőle.

Victor Friedman nem számít kezdő arcnak a budapesti street food világban, többek között az ő nevéhez köthetjük a La pizza di mamma Sofiát, ami nyitása után bőven monopolhelyzetben volt, ami a belvárosi pizza szeletbárokat illeti. Prémium alapanyagokkal készítenek mai napig forró, kemencés nápolyi típusú pizzát. Ám Victor szeretett volna az olasz tészta mellett valami mással is foglalkozni, s így jött fiútestvérének az ötlete: miért nem készítenek hot dogot? Olyan igazit, puha kifliben, finom, vaskos virslivel, szószokkal, esetleg szokatlan feltétekkel. Hónapok kellettek, hogy minden a helyére kerüljön a kis Zrínyi utcai üzletben, hogy megtalálják a virsli beszállítót, hogy meglegyen a legjobb állagú és legfinomabb mustár, hogy a buci se valami futottak még kategóriás, szikkadt kifli legyen. Végül összeállt a kép és megnyitották a Hot Dog Cold Beer névre keresztelt egységet, a Bazilika közvetlen közelében. 30 négyzetméteres helyet kell elképzelni, fekete-fehér-piros-sárga jenkis dizájnnal és egy gyönyörű réz sörcsappal.

Mikor a sorban álltunk, egyből kiszúrtuk a meglepő, de annál csábítóbb Japanese Dog (890 forint) névre keresztelt változatot – ez wasabis majonézzel, pácolt gyömbérrel, lila káposztával és szezámmaggal készül. Baromfis verziót kértünk, hiszen választani is lehet sertés és baromfi közül. Az ízélmény egészen új, de - ha az alapokat nézzük - akkor a legfontosabb a buci és a virsli. Hot dognál két alapvető hibába szoktunk ütközni: vagy mállós, ízetlen a buci, vagy baguette-szerű és a kemény burok leváló részei pillanatokon belül bántják a szájpadlást. Nos, itt egy kalács/molnárkaszerű tésztába halmozzák a virslit és a feltéteket. Könnyen harapható, nincs vattajellegű hatás és jól idomul az édeskés íz a sós szószokhoz. Már kettéharapás után nyilvánvalóvá válik, hogy a virsli nem ócska húspép, hanem valódi húsból készül. Victor elárulta, hogy a kolbászkák Olaszországból érkeznek.

A kicsit hagyományosabb German Dog-ot (890 forint) is teszteltük, ez savanyú káposztás, hagymás hot dog, édeskés dijoni mustárral. Mellé egy pofa sör (Borsodi 450 forint/0,5 l, Staropramen 650 Forint/0,5 l, Hoegarden 650 forint/0,5 l) és indulhatnánk az Octoberfestre akár, de azért inkább a Bazilika lépcsőin, vagy a Duna-parton ildomos elfogyasztani. Ebédre, vacsorára, vagy buli után. Bár most éjfélig tartanak nyitva, de ezt a hétvégi napokra 04:00 órára bővítik majd.

Gyorsan kóstoltunk egy Tornádó chipset is, ami, ugye, nem újdonság de mégis fantáziadúsabb, mint a papírcsákóba borított hasáb. Bár laktató és gazdag az összes hot dog, a corndogot ( 690 forint) is muszáj volt megkóstolnunk. Tartottunk tőle, hogy nagyon édes lesz a bunda, hiszen ebbe bizony a ropogós külső karamellizálódása miatt kerül némi cukor is, de Victorék olyan receptúrát állítottak össze, amelyben fel sem tűnik a cukor. Nem szabad, hiszen mi magyarok nem vagyunk rá felkészülve. A pálcán kínált kabátos virsli ketchuppal és mustárral jó választás. Pláne egy szintén pálcás burgonyaropogóssal.

A végére hagytuk azt az attrakciót, amitől bevalljuk, kicsit tartottunk. Már számos tutorial videót láttunk, nagy nevektől kezdve az amerikai kollégium konyhájában ökörködő srácokig, de nem tudtuk elképzelni, hogy jó dolog is kisülhet a bundázott csokiszeletekből. Pedig…   Victor szavaival élve a sweetdog néven futó (690 forint) bundás Bounty maga a szex. Lényegében egy bűnös, édes, első kóstolás után napokig emlékezetes ízt kaptunk, ami legalább annyira finom, mint amennyire perverz. Bounty…rántva. Tarantino tüllszoknyában. Mostantól kezdve jöhet! És utána a szigetkör is…reggel és este.

UPDATE: Bezárt