Az egyetemi campusok mindig izgalmas helyek. Míg a bölcsészek vagy az építészek egy kert körül szétszórt kisebb-nagyobb épületekben tanulnak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói az Epreskertben vagy épp az Andrássy úti főépületekben tanulják meg a szakma mesterfogásait.

Két épület és mégis egy nektek a kvázi művésztelepként működő vadregényes Epreskertet, ahol a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászai vertek tanyát. Most a sorban következő az innen néhány percre található Andrássy úti főépület. Pontosabban rögtön kettő, hiszen az egymás mellett álló, ma már egybenyitott épületek eredetileg nem tartoztak össze.

Elsőként a mai Andrássy út 69. alatt található, a veronai Palazzo Bevilacqua mintáját követő, terméskőből épült neoreneszánsz palota készült el Láng Adolf tervei szerint.

Az aranyozott, stukkókkal és márvánnyal díszített előtérből kicsi, de elegáns lépcsőház nyílik, melyet ovális kupola fed le. A falfestmények Lotz Károly munkáját dicsérik, aki többek között a Vigadó és az Opera díszítésében is tevékenyen részt vett. Ez az épület eredetileg a Műcsarnok nevet viselte, hiszen a díszes belső kiállítótereket is rejt.

A hazai felsőfokú művészképzés sokáig egyáltalán nem volt megoldott, néhány magániskolát leszámítva a legtöbben Bécsben, Münchenben vagy Párizsban kötöttek ki. Ez a helyzet 1871-ben változott meg, amikor a Ferenc József jóváhagyta a tanárképzést is végző intézet létrehozását. A mai Képző jogelődjének tekinthető iskolának nem rövidebb nevet sikerült választani, mint az Országos Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde.

A másik épület a Sugárút és az Izabella utca sarkán épült fel Rauscher Lajos tervei szerint az említett mintarajztanoda céljaira: a nagy belmagasságú terekben a művészek szabadon alkothattak és alkothatnak ma is. A szintén neoreneszánsz épület kívül sgraffito díszítést kapott.

E különleges technikának a lényege, hogy a különböző színű vakolatokat egymásra helyezik, majd visszakaparják úgy, hogy előkerüljön a kívánt minta.

Az épület fényét tovább emelik azok a Székely Bertalan által kivitelezett festmények, amelyek többek között Bramante, Leonardo da Vinci, Raffaello, Michelangelo és Dürer arcképeit idézik meg. A fentiek mellett meglepőnek tűnhet Jan Kupecký, mint "magyar festő" megjelenése a medalionok közt: a korszakban közkeletű vélekedéssel szemben a kiváló barokk festő Pozsony mellett, szláv családba született.Könyvtár, galériák, BábszínházÉrdemes lehet benézni az utóbbi épületben található könyvtárba. A régi idők szellemét megőrző polcok, szekrények, lámpák között kellemes olvasgatni, de a hallgatók a hangulatos belső tér mellett nagyra értékelik az egyedülállóan gazdag gyűjteményt, amelyben éppúgy megtaláljuk a klasszikusnak számító kézikönyveket és a kurrens folyóiratokat is.

Az intézményben több önálló kiállítási teret is találunk, amelyek közül a legnagyobb az egykori Műcsarnokban található Aula. Fölötte helyezkedik el a Barcsay-terem, valamint önálló térnek számít a Kondor Béla Galéria, amely a másik épület első emeleti folyosóin található.

Végül említsük meg, hogy itt működik Közép-Európa legnagyobb bábszínháza: évente 350 előadást tartanak az átlagosan évi 95 000 néző előtt.
Best of Diploma

Nincs is jobb alkalom, hogy megtekintsük a fenti épületeket, mint a napokban nyílt Best of Diploma elnevezésű kiállítás megtekintésével egybekötött látogatás. Mivel a hallgatóknak általában nem túl sok alkalmuk nyílik a bemutatkozásra, ez jó lehetőség, hogy megtekintsük a hazai művészképzés szentélyének éves termését és hogy megálljunk egy percre a sgraffitók előtt vagy a csendes, kissé titokzatos lépcsőházban.
Időpont: 2014. július 7-26.
Helyszín:
Magyar Képzőművészeti Egyetem
Cím: 1062 Budapest, Andrássy út. 69-71.