Júliusban a legjobb mozizni: a klíma és a kóla kellemesen hűt, a vakáció miatt nem kell kizárólag az esti műsorsávban kutakodni és a filmek is egyre jobbak. Ha a Balaton homokja helyett inkább a Corvin egyik székének a karfáját koptatnád, itt van a havi ajánlatunk, okkult horrorral, dagadó muszklikkal, dalra fakadó Keira Knightley-val és Michael Fassbenderrel és persze a Majmok Bolygója legújabb részével.

KavarásAdam Sandler ugyan már több éves, mint ahány poént egy-egy filmje fel tud mutatni, de ez nem akadályozza meg abban, hogy rendszeresen feldobja a nyári blockbuster szezont egy-egy vígjátékkal. Alapanyagok tekintetében idén sem ment messzebb a saját életművénél: ismét egy lányos apát alakít, aki sportok közül leginkább csak a zsebhokit űzi, és infantilizmusát még a legdebilebb felnőtt is megirigyelhetné. Két altesti poén között valahogy mégis összejön neki egy randi az álomnővel (most épp Drew Barrymore-ral) és hiába nem működik köztük a kémia, a sors úgy hozza, hogy együtt kell maradniuk Afrikában. Utóbbi kapcsán kapunk néhány, az Ace Venture legjobb pillanatait megidéző állatkodást is, feledtetve az Apafejből, az 50 Első Randiból és a Nászok Ászából átmentett egysorosokat.

Bemutató:

már játszák a mozik

Távozz Tőlem, Sátán!Scott Derrickson úgy látszik, eljegyezte magát a nyomasztó, paranormális jelenségekkel: a Hellraiser - A Pokol Démonai és az Ördögűzés Emily Rose Lelki Üdvéért rendezőjének új filmje sem adja alább a megmagyarázhatatlan haláleseteknél és olyan alakoknál, akik bármikor beállhatnának Rob Zombie vagy épp Alice Cooper utazó rock-cirkuszába. Hiába olyan kemény a főszereplő nyomozó ökle, mint a racionalitásba vetett hite, ha ez a városát fokozatosan megszálló gonoszt annyira érdekli, mint az átlag moziba járót a tizennyolcas karika. A történet akkor válik igazán csavarossá, amikor főhősünk találkozik egy kibukott pappal, aki állítása szerint tudja, mi áll a dolgok hátterében. A trailer alapján gyorsabban tör majd ki minket a frász, mint amennyi idő alatt Anton Szandor LaVey kiköpné a szenteltvizet.

Bemutató: július 10.

A Majmok Bolygója - ForradalomA három évvel ezelőtti A Majmok Bolygója: Lázadás véghez vitte az elképzelhetetlent - negyvenhárom évvel az eredeti után nem csak rehabilitálta a franchise-ot, hanem attól elvonatkoztatva is egy lebilincselő, átgondolt alkotás lett. A Casera által vezetett, genetikailag fejlett majmok az idei folytatásig békében éltek az erdőben; ám a vírust túlélő emberek hamarosan ismét terjeszkedni kezdenek, a háború (és vele együtt a dominanciáért folyó harc) pedig hosszú távon elkerülhetetlen. Bár a rendezői székben ezúttal Rupert Wyatt helyett Matt Reeves ül majd, a hidegrázós trailer alapján a Forradalom megtartotta az előd komótos, moralizáló hangvételét és jó érzékkel elővezetett akcióit. A tengerentúlon már elkezdődött a főemlősök diadalmenete, nekünk július tizenhetedikéig várni kell a háborúra.

Bemutató: július 17.

Repcsik: A MentőalakulatA fogadóirodáknál lassan magasabb szorzóval fogadhatunk arra, hogy lesz még igazán emlékezetes Disney-film, mint arra, hogy Michael Bay egyszer életműdíjat kap. Az első részről sokat elmond, hogy eredetileg csak DVD-n jelent volna meg, és a második rész is elég szárnyaszegettnek tűnik. A Repcsik lényegében a Verdák aerodinamikailag kifinomultabb kistestvére, nagy szívvel és a stúdiótól megszokott mondanivalóval.

A történet főhőse ismét Dusty, a gabonapermetező repülőgép, aki - miután megtudja, hogy a motorja meghibásodása miatt talán sosem versenyezhet újra - beáll a légi tűzoltók közé. Ha Mijazaki hattyúdala nem csalt a szemünkbe olajos könnyeket, az Így Neveld A Sárkányodat második része pedig már túlságosan is elrugaszkodott nekünk, a Repcsik lehet az ideális családi film.

Bemutató: július 17.

A Megtisztulás Éjszakája: Anarchia
A mozik kínálatát illető kritikai közhelygyűjtemény egyik legfelkapottabb érve, hogy ma már nincsenek eredeti ötletek. Aztán jött - többek közt - A Megtisztulás Éjszakája, ami olyan eredeti alapfelállással nyomta le mindenki torkán a szép új világ fanyar piruláját, hogy a baseball ütő adta a másikat. A jövő Amerikájában ugyanis nincs bűnözés. Illetve egy estére

korlátozódik (ez a szóban forgó "megtisztulás éjszakája"), amikor viszont mindent lehet, onnantól, hogy anyacsavarokat teszel a szomszéd gyümölcslevesébe, odáig, hogy módszeresen kiirtod a rokonságod. Nincs mentő, nincs rendőrség, nincs segítség - ha aznap hagyott el a barátnőd vagy csak kikapott a kedvenc csapatod, csak átteszed magad Charles Manson-üzemmódba és holnap visszatérsz a régi kerékvágásba. Hatásvadász? Igen. Brutális? Persze. Szórakoztató? Naná. Idén újra díszpáholyból nézhetjük végig, ahogy az emberek a kispolgári csökevényeket ledobva vésik bele egymás arcába a jellegzetes A-betűt. Ezúttal viszont család helyett

egy csapat véletlenül összeverődött ember viszontagságainak egész estés verziójára válthatunk jegyet.

Bemutató: július 17.

HerkulesEgy film, amely mindkét nem számára kimeríti az eyecandy fogalmát: Dwayne 'The Rock' Johnson és Palvin Barbara is feltűnik a közel száz perc alatt! A fantasy-eposz a trailerek alapján diadalmas csatakiáltásokkal és egy komplett Magic, The Gathering-koppintáshoz elegendő misztikus lénnyel próbálja meg elcsalni a tekintetünket a híres akciószínész muszklijáról, amelynek nyomában csak halál és pusztulás terem. Zeusz leszármazottjának kell is ez a nem mindennapi átmozgató edzés, hiszen a történet szerint Trákia királya kéri fel őt és csatlósait, hogy vezessék a seregét egy minden addiginál félelmetesebb hódító ellen. Bár idén volt már egy hasonló film (Herkules Legendája), mi azért mégis erre szavazunk.

Bemutató: július 24.

Szerelemre HangszerelveKeserédes audiovizuális élmény, azaz júliusban érdemes újrahúrozni a szívünket: végre bemutatják a kirúgott producer (Mark Ruffalo) és az elhagyott szerelmes lány (Keira Knightley) kapcsolatát dokumentáló John Carney filmet. A két sztáron kívül egy rövid szerep erejéig feltűnik Maroon 5-ból ismerős Adam Levine is, aki állítása szerint azért vállalta el a szereplést, mert teljesen beleszeretett a filmben felcsendülő zenékbe. Ami nem csoda, hiszen még Keira Knightley (akit az okok egészen széles skálája miatt lehet imádni) is dalra fakad a Szerelemre Hangszerelvében. A történet akár egy Murakami Haruki regény kiindulópontja is lehetne, füstös dzsesszel, könnyen csúszó koktélokkal, szép szavakkal és melankolikus romantikával - de van egy érzésünk, hogy nem csak a japán író rajongói élvezhetik ezt a filmet.

Bemutató: július 24.

Országúti Bosszú
Az Animal Kingdom rendezője, egy gázfröccsbe és adrenalinba mártott Mad Max-film rendezőjeként? Mióta ezt tudjuk, vágjuk a celluloidot - nem túlzás azt állítani, hogy az év egyik legjobban várt filmje szerkesztőségi körökben. A film egyik főszereplője, Guy Pearce külön kiemelte, hogy a Twilight-filmekből ismerős Robert Pattinson hihetetlen jó érzékkel formálta meg az általa játszott karaktert, lesöpörve magáról a tinédzser vámpíros franchise utolsó glam-morzsáit. Ausztrália legkésőbb Az Ajánlattal beírta magát a filmes nagykönyvbe, mint a primitív űr, az időtlen pusztaság, a fogat-fogért elv országa, így nagy valószínűséggel ideális díszlet lesz David Mitchod revansmozijához.
Bemutató: július 31

SzexvideóNem csak a címben szereplő kazetta, hanem valószínűleg Adam Sandler is rossz helyre került: a saját filmje helyett ebben is öregbíthette volna a hírnevét, mint az altesti poénok koronázatlan királya. A helyére Jason Segel és Cameron Diaz ugrott be, akik az unalmas hétköznapok ellenszereként (és valószínűleg internetkapcsolat hiányában) leforgatnak valamit, ami még a livejasmin alapítói is csak elismerő biccentéssel fogadnának. A bonyodalom nem abból lesz, hogy a böngészési előzményeket egyik fél sem törölte, hanem abból, hogy az adathordozó eltűnik. Elindul hát természetesen a hajsza, amin optimális esetben többet fogunk nevetni, mint az egyik legismertebb oldal reklámkampányán.

Frank
Michael Fassbender most éppen egy fiktív Phil Spectorként brillírozik a vásznon, egy egyéni hangulatú zenés vígjáték keretében. A

The Soronprfbs nevű indie-rock banda frontembereként nem érdekli más, csak a tökéletes hangzás és az arcát takaró hatalmas papírmasé maszk. Még zenésztársai között is különcnek számít, zenekarával maga mögött is hagyja a civilizációt, hogy egy erdei faházban csak a nagybetűs, pszichedelikus színekben pompázó művészetnek élhessenek. A színész neve garancia a minőségre, a forgatókönyv pedig arra, hogy valószínűleg kétszer olyan összezavarodottan fogunk kijönni a filmről, mint ahogy betértünk. A havi agycsavargatás.
Bemutató: július 31.

Nyereményjáték!Nyerj egy-egy filmes ajándékcsomagot! Az alábbi kérdésre kommenteld be a cikk alá a helyes választ péntek 12:00 óráig: Ki alakította az eredeti, 1968-as Majmok Bolygója című film főszerepében George Taylor asztronautát?

Sorsolás péntek kora délután. Figyelem! A nyerteseket Facebookon értesítjük, figyeljétek tehát valamennyi mappátokat!