Most kivételesen hónap közepén érkezik a havi moziajánlónk, és a tévhitekkel szemben nem azért, mert nyáron már semmi értelme moziba menni. Tény, hogy az Oscar-szezon már olyan halvány emlék, mint Kate Hudson karrierjében a Majdnem híres, de június sem kell, hogy csak a sör- és gasztrofesztiválokról szóljon. A szokásos hollywoodi termésen kívül elbúcsúzhatunk a japán rajzfilm Tarr Bélájától, megnézhetjük Mundruczó kutyáit és isteneit, de a hónap legnagyobb dobása négy világbajnok dokumentumfilm lesz. Boring? Majd meglátjuk.

Csillagainkban a hibaA havi életigenlő filmet paradox módon rákkal küzdő arcok hozzák el a mozivászonra. Shailene Woodley-ról azon kívül, hogy jó csaj, az Utódok óta azt is tudjuk, mennyire tehetséges, amit most egy zárkózott, rákkal küzdő lány szerepében mutathat meg. A trailer alapján a klasszik komfortzónából kirángatás és felszabadítás történik, aminél garantált egy könnyes szívcsavaró történet. A filmet John Green regényéből adaptálták, ami hetekig vezette az Amazon, a New York Times és a Wall Street Journal bestseller listáját is. Lehet, hogy van valami a 8,5-ös imdb-rating mögött.

Mikor mutatták be? Június 5.

DemónaA Disney legalább fél éve azt mantrázza, hogy most aztán olyan szempontból mutatják meg Csipkerózsika történetét, amitől mindenki újragondolja a teljes gyerekkorát. Egyelőre ebből az látszik, hogy Angelina Jolie arccsontjai a fél filmvásznat elfoglalják, az pedig már kevésbé, hogy miért kellene megszeretnünk egy olyan lényt, aki gyakorlatilag a végtelen varázserejét használva küzd sárkányokkal földi halandók ellen. Abban persze bízunk, hogy Jolie négyéves önkéntes száműzetés után egy jó szereppel tér vissza színésznőként a moziba, pláne azért, mert az utóbbi évek Disney-mesék újraértelmezései (Hófehér és a vadász; Tükröm, tükröm; A lány és a farkas) vérszegényebbek voltak, mint a Nem vénnek való vidék soundtrack-je.

Mikor mutatták be? Június 5.

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűntValahogy így nézett volna ki, ha Forrest Gump Alabama helyett Stockholmba születik. Felix Herngren filmjének főszereplője pont annyiszor avatkozott be a világtörténelembe és pont olyan híres emberekkel találkozott, mint amerikai kollégája, és pont ugyanannyira nem volt képben az eseményekkel, mint Tom Hanks. Jonas Jonasson könyvét három millióan olvasták világszerte, és Svédország bestsellere volt 2010-ben. Az alapanyag tehát nagyszerű, és olyan karakterszínészekkel, mint Alan Ford (a Guy Ritchie-filmek állandó nagyszájú maffiavezére) pont egy olyan must-see északi film keveredhet ki, mint az egy hónappal ezelőtti Az eltűnés sorrendjében.

Mikor mutatták be? Június 5.

Volt egyszer egy erdőHajlamosak vagyunk nem különösen törődni azzal, hogy mi történik a világnak azon részén, ami nincs annyira szem előtt. Pontosan ilyenek az őserdők, amik miatt a Volt egyszer egy erdőt rosszmájúan akár az ügyeletes Greenpeace-filmnek is kinevezhetnénk. A film, pont mint egy nagyon hosszúra nyúlt National Geographic Channel-adás azzal foglalkozik, hogy alakulnak ki az esőerdők, és mi történik velük manapság. Tény, hogy a Budai-hegységben is nézhetünk rengeteg zöld fát másfél órán keresztül, de akkor mi a pláne ebben az egészben? Az, hogy ezt a biológusból dokumentumfilmessé átvedlett Luc Jacquet rendezte, aki 2005-ben egy Oscar-díjat már bezsebelt azért, mert mindennél érdekesebbnek tartotta a pingvinek vándorlását. Ez a hónap egyébként is a dokumentumfilmeké, erre még mindjárt visszatérünk.

Mikor mutatták be? Június 12.

Fehér IstenMundruczó Kornél legújabb filmjét a magyar majmok bolygójaként jellemezni erős túlzás, pláne ha megnézzük, hogy az amerikaiakkal ellentétben a magyar filmesek nem a CGI-masinák előtt állították össze a félelmetes falkát. Mundruczóék hús-vér kutyákkal dolgoztak, ami egyszerre félelmetes és lenyűgöző látvány. A film 12 éves főszereplője azt mondta nekünk, hogy lehetetlen volt ennyi kutyától félni, mert amellett, hogy egymással nem is verekedtek, annyira összehangoltan mozogtak, hogy egyetlen nagy kutyára hasonlítottak. A kritikánkban már összegyűjtöttünk négy érvet arra, hogy miért kell beülni erre a filmre, most pedig ezt kiegészítjük még eggyel: Mundruczót látni kell afgán akcentussal üzletelni.

Mikor mutatták be? Június 12.

Hogyan rohanj a veszTEDbeAzzal nehéz lenne vitatkozni, hogy Seth McFarlane az olyan dolgaival, mint a Family Guy, vagy a Ted kifejezetten ügyesen illeszkedett be a jelenlegi humoráramlatba. A legújabb alkotás előzetese nem kifejezetten tűnik ígéretesnek, és nem azért, mert a forgalmazónak sikerült az év egyik legfárasztóbb cím díját kiosztani ennek a fura westernburleszknek. Annak csak nagyon ritkán van jó vége, ha valaki egy személyben a producer, rendező, forgatókönyvíró és főszereplő is egyben, de kívánjuk, hogy ne legyen igazunk. Azért érdemes lenne beülni, hogy vajon Christopher Lloyd harminc évvel a Vissza a jövőbe után is vicces tud-e maradni, és hogy Neil Patrick Harrisnek vajon még mindig van-e keresnivalója, miután Ted Mosby-nak már végképp semmi szüksége sincs wigmanre. Charlize Theronról meg pláne ne feledkezzünk meg.

Mikor mutatták be? Június 12.

Vivian Maier nyomábanÉljenek a dokumentumfilmek, második felvonás. Mi lenne, ha most kerülnének elő a fiókból Arthur Miller drámái? Viszonylag nehezen tudjuk elképzelni az amerikai író nélkül az ügynökök halálát, vagy azt, hogy valójában milyen lepillantani a hídról. Szegény Arthur, így valószínűleg csak a magazinokban láthatta volna Marilyn Monroe-t, sőt Daniel Day-Lewist sem fogadhatta volna be a családba vejeként. Elképzelhetetlen helyzet. Vivian Maierrel mégis ez történt: egy megkerülhetetlen amerikai street fotós egész életében az asztalfióknak készített képeket, és egészen 2011-ig csak a közvetlen környezete tudott arról, hogy valaha a világon volt. Mostanra megfordult a kérdés, és ez a dokumentumfilm is pont erre keresi a választ: miért nem tudtuk eddig, hogy ki az a Vivian Maier?

Mikor mutatták be? Június 12.

Így neveld a sárkányodat 2Ha egy üzlet beindul, akkor már nem elég csak egy részt készíteni a kasszasiker/gyerekmágnes sárkányszelidítős animációs filmből. A vikingeknél játszódó történet második része is illeszkedik a családi film kategóriába kedvesen ügyetlen főhőssel, izgalmas küzdelemmel és várhatóan kiemelkedően happy enddel. Az első részt 2011-ben a Toy Story 3 még lenyomta az Oscar-díjért folyó versenyben, de mivel Woody és Buzz 2015-ben már biztosan nem indul, a sárkányos opusz második része valószínűleg az aranyszobrocska egyik legfőbb várományosa lesz.

Mikor mutatták be? Június 12.

Ítélet MagyarországonA harmadik dokumentumfilm sem a családi, sem a kedves skatulyát nem meríti ki, és azt a fura paradox helyzetet hozza magával, hogy a témája az egész ország szempontjából borzasztóan fontos, mégis szinte borítékolhatóan nagyon kevesen fogják megnézni. Ez nem azért van, mert az átlag magyar ember szociálisan érzéketlen, csak moziba nem feltétlenül egy romagyilkosságok 167 napos tárgyalását feldolgozó dokumentumfilmért megyünk. Külön piros pont, amiért az alkotók állami támogatás nélkül hozták össze magyar-német-portugál koprodukcióban, mert ha a jegyeladási számok nem is verik majd az Avatarét, kordokumentum szempontjából borzasztóan fontos film készült most el.

Mikor mutatták be? Június 12.

Szél támadEgyszerűen képtelenség megtippelni, hogy ebben az országban hány embernek van fogalma arról, ki az a Hajao Mijazaki, de abban teljesen biztosak vagyunk, hogy kevesebben ismerik, mint kellene. A 73 éves japán rajzfilmesnek a Szél támad lett a torinói lova, mert bejelentette, hogy nem fog többször rendezni, és lezárta a pályáját. Pont ahogy Tarr Bélánál: itt is a filmművészet és a közönség veszít ezzel óriásit, de tényleg óriási hiba lenne erőltetni a dolgot, mert Mijazaki úgy érzi, már mindent elmondott. Sírás-rívásnak nincs helye, mert a filmjeit bárki kedvére rongyosra nézheti, így például az idei Oscar-jelölt Szél támadot is. A sztori rémesen leegyszerűsítve egy repülés-freak srácról szól: hogyan válik belőle a II. világháborús japán légiflottatervezője. A Szél támad tudja mindazt, amiért Mijazaki filmjeit szeretni lehet: komplex karakterek, lenyűgöző vizualitás és izgalmas történet. Akit a felületes fülszövegnél jobban érdekel a film, annak mutatunk egy kritikát is róla.

Mikor mutatják be? Június 19.

Magyarok a BarcáértA hónap negyedik dokumentumfilmje olyan, mint egy magyar népmese. Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar válogatott, aminek nem Pintér Attila volt a szövetségi kapitánya, tizenegynél sokkal több játékosa tudott kettőnél többször egyeneset rúgni a labdába, és a magyar NB I sem az afrikai játékosokkal szemben elsüthető rasszista viccek autentikus platformjaként volt ismert. Ekkor még a Barcelona játékának fazonját három világklasszis magyar futballista, Kocsis, Czibor és Kubala szabta: pont mintha a katalánok most egyszerre leigazolnák Müllert, Özilt és Podolskit. Kocsis Tibor dokumentumfilmje annak a legendás érának állít emléket, ami a katalánoknak egy szép emlék, a honi futballnak pedig lassan már csak egy kósza ábránd.

Mikor mutatják be? Június 26.