Az Állatkert mára az állatokon kívül kulturális szempontból is fontos szerepet tölt be Budapest életében. Ehhez a felbukkanó újdonságokon kívül olyan események is hozzájárulnak, mint az évente megrendezésre kerülő zenés állatkerti esték. A programsorozat idei epizódjában a jazz kapja a főszerepet: jövő szerdától egészen augusztus végéig összesen 12 koncertre kerül majd sor. A fellépők között lesz a Calcutta Trió, Pátkai Rozina, a Vujicsics Együttes és a Budapest Bár is.

Zenés állatkerti esték” címmel idén is megrendezik a Fővárosi Állat- és Növénykert a szokásos koncertsorozatát. Az első produkció Szulák Andrea fellépése lesz, és innentől kezdve minden szerdán részt vehetünk egy zenés eseményen egészen augusztus végéig.

BudapestBár koncertje zárja majd a programsorozatot. Az idei szezon különlegessége, hogy az eddiginél jóval több, összesen 12 koncert kap majd helyet. Ezeknek egy része a Nagy-tó és a Pálmaház közötti hangulatos sétányon kerül megrendezésre, néhány pedig az Állatkert főbejáratánál lévő, nemrég felújított téren, illetve a Nagyszikla belsejében lévő Varázshegyen.

A koncertek minden szerdán 20:30-kor kezdődnek, de a vendégek a koncertjeggyel már 19:00 órától beléphetnek a kertbe nézelődni, vagy magukba szívhatják a naplementés állatkerti hangulatot. A hangversenysorozatban elsősorban a jazz, a dixieland, a klezmerzene legkiválóbb képviselői játszanak majd a közönségnek, de a palettán szerepel a könnyedebbkomolyzene is. A részletes program
itt

található.

A
Fővárosi Állat- és Növénykert

egyébként komoly zeneihagyományokkal rendelkezik:

már az 1800-as évek végén rendszeres kerültek itt megrendezésre különböző zenei programok. Mindez annyira komolyra fordult, hogy az 1910-es évekre az Állatkertnek saját, 60 tagú szimfonikuszenekara is volt, és a 20-as években induló MagyarRádió a innen

sugározta az első koncertjét.

Később, a második világháború után a Filharmónia Vállalat szervezett koncerteket az egykori szabadtéri színpadon, amelynek helyén ma a Japánkert található. A 60-as években viszont majdnem teljesen megszűnt a remek hagyomány, és csak az 1990-es évek közepén született újra a BudapestiFesztiválzenekar koncertjével. A rendszeres nyáresti zeneiprogramok 2002-ben indultak meg ismét, és azóta is hozzájárulnak ahhoz, hogy az Állatkert Budapest egyik legfontosabb kulturálisintézménye legyen.