Annak ellenére, hogy a Kazinczy utca valahol a gasztroforradalom és a szabadulós játékok között bújik el a jelenkori pesti közhelygyűjteményben, mi kifejezetten bírjuk. Éppen a szimpátiánk miatt jelentjük örömmel, hogy egy olyan többemeletes klub és kulturális tér készül kitömöríteni magát a közepén, ami nem lesz sem rom, sem átlagos kocsma, és minden második jókedvű brit vőlegényt sem akar majd berángatni az utcáról.

Ne legyünk mohók, és már az elején tisztázzuk, hogy az Elektrotechnikai Múzeum mögött elbújó háromemeletes hatalmas épület, amit Teslának fognak hívni még átalakítás alatt áll, és ősz előtt biztosan nem kapcsolja fel sem az egyen-, sem a váltóáramot.

Ettől még az udvar tökéletesen alkalmas vendégek fogadására, ezért a Teslások úgy döntöttek, hogy már nyáron adnak egy kis ízelítőt abból, milyen lesz, ha már a volt trafóház épületét is be lehet foglalni. A homlokzat kapott egy fehér ponyvát, így létrejött egy 16x23 méteres vetítőfelület, aminek a mérete már az IMAX-mozivászon határát súrolja.

A Teslások elmondása alapján ennek a helynek annyi köze lesz a 3D-s mozihoz, mint a 2001: Űrodüsszeiának a könnyed popcorn-filmekhez, de azért az ormótlan vászon adta lehetőségeket egy különlegesnek ígért fényinstalláció segítségével könyörtelenül ki fogják használni. Erről a vizuális koncepcióért felelős Gryllus Ábris beszélt nekünk, és az egész mögötti gondolatot ő sem tudta pontosabban megfogalmazni annál, hogy „az installáció alapvetően az interferencia fogalmáról szól, fizikai és képletes értelemben is, miközben egy visszafele számláló absztrakt órát is ábrázol”. Amellett pedig, hogy az óra az építkezésből hátralévő időt méri, a kreatív csapat az udvar vendégeit is be akarja vonni a történetbe.

Mert miközben mi gyanútlanul fogyasztjuk a sörünket, egy kamera figyeli a láthatatlan cellákra osztott udvar területét, és az emberek mozgása folyamatosan változtatja majd a grafikát. Azok után, hogy Facebookon a cover photóval és a profilképpel is kifejezetten érdekesen játszanak, szinte csalódtunk volna, ha valami nagyon egyértelmű visszaszámlálós óra kerül fel a vászonra, de a hallottak alapján az sem kizárt, hogy a Mátrix zöld kódrengetege folyóírás lesz a Tesla.rar megoldásához képest.

Az absztrakt és elvont dolgokon kívül a hely azért persze olyan profán igényeket is kielégít majd, mint az evés-ivás. Italban elég széleset merítenek majd: a környék megszokott árszínvonalán a különböző pultok tele lesznek söröktől kezdve koktélokon át a szokásos rövidekig. Kajafronton várhatóan még izgalmasabbat húznak, mert egy meglepetés street fooddal akarják még tovább pörgetni az eddig is végtelen fővárosi gasztrokínálatot.

Gigantikus vászon ide vagy oda, a labdarúgó-világbajnokságra kíváncsi tömegnek máshova kell majd a meccsnézést szervezni, így a Budapest sörtermésének felét elfogyasztó brit és holland arcok sem valószínű, hogy gyökeret eresztenek majd a Tesla.rarban. Ezt az alkotó csapat egyáltalán nem bánja, mert hosszú távon inkább szeretnének a progresszív vizuális, valamint zenei megoldásokban gondolkodó arcok kedvelt helyévé válni. A látványtervek is elárulják helyettünk, hogy erre az építész, Lengyel Márton (Ankert) egy letisztult, minimál design-t választott; ő egyébként korábban a Hello Baby Barnál is dolgozott már együtt Ábrissal.

Hogy decibelek tekintetében ez a belső udvar meddig tekerheti fel a hangerőt, az elkövetkező hetek döntik majd el: először május 30-án egy hely szelleméhez kapcsolódó installáció nyitja meg a próbaüzemet, majd 31-én a Budapest Essentials keretében Holalo DJ set, Crimson és Vikipop ad majd ízelítőt, mit is készülnek pontosan kitömöríteni ebből a bizonyos Tesla.rarból. A hely igazi nyitása június 13-i hétvégén lesz, de az csak később válik el, hogy ott ki szereli majd fel beatekkel a hangfalakat.

Aki pedig sem a próbaüzemig, sem a hivatalos nyitásig nem bírja a minimál zajok hiányát, a .rar helyett sem kell elszakadnia a különböző számítógépes kiterjesztésektől, mert a We Love Budapesttel egy szerkesztőségben működő teslawav.hu tavaly ősszel pont azért jött létre, hogy elmondjon minden lényeges és lényegtelen dolgot az elektronikus zenéről.