Május 21. és 25. között a tervek szerint megépül a világ legmagasabb legótornya a Bazilika előtti Szent István téren. Az építkezés az ütemtervnek megfelelően, szerda reggel 9-kor elkezdődött, az első darabokat egy iskolás csoport rakta le, miközben az újságírók az életnagyságú legóemberkével szelfiztek - természetesen. Az eseményt a Guinness-rekordok megfigyelői ugyancsak követik, ugyanis hivatalosan is rekordkísérletről van szó.

Május 21.én, egy héttel az alapkőletétel után elkezdődött a világ legnagyobb legótornyának megépítése a Bazilika előtt. Az ütemtervnek megfelelően reggel 9 órára érkezett az első meghívott iskolás csoport, akik nagy örömmel vágtak neki az építésnek. Mivel hivatalos világrekord-kísérletről van szó, ezért az eseményen a Guinness-rekordok csapata is jelen van, akik szigorú mérőszalagokkal felfegyverkezve felügyelik a történéseket. A rekord akkor dől meg, ha a Bazilika előtti torony magassága meghaladja a tavaly Amerikában mért 33,43 métert. A szervező, a Lego Store-os Sashegyi Zsolt szerint kizárt dolog, hogy ne sikerüljön.

Az építkezés a következőképpen zajlik: a torony melletti piros sátorban előre megszabott formájú sablonokat és elemeket kapnak a látogatók, akik meghatározott paraméterek alapján pakolgathatnak olyan kombinációkban, ahogy akarnak. Ha kész a “tégla”, akkor az új elemet a Dániából idelátogató hivatalos legóépítők teszik fel a torony tetejére. Az ő munkájukra azért is nagy szükség van, mert egy 35 méteres épület nem áll meg csak úgy magától, az egészet egy fémrúddal kell majd összetartani. És nem, ez nem csalás.

A civil építők közé elsősorban óvodás és iskolás csoportokat várnak (részben a gyereknapra való tekintettel)

meghívásos alapon, de

a hagyományos, sorban állós technikával is be lehet jutni. Tudjuk, hogy kellemetlen megkérdezni, így eláruljuk: felnőttek is mehetnek, természetesen.

Amúgy a kerítésen kívül is jól el lehet majd ütni az időt - az építkezés alatt a Szent István tér kizárólag a Legóról fog szólni: építhetünk Ford Mustangot, részt vehetünk Lego rajzversenyen, Játszhatunk XBox-szal, vagy vásárolhatunk a Lego Store-ból egy csomó mindent 10%-kal olcsóbban. Az utolsó két napon ráadásul különböző zenés programok is lesznek.

Az új csúcsbeállítás

- ha sikerül - egyébként valószínűleg csak rövid ideig lesz a miénk, a szintet akkor fogják megugrani, amikor valaki elhatározza, hogy kifizeti a következő építés árát. Ez sajnos csak pénzkérdés, és persze nem véletlen, hogy minden évben csupán néhány centivel növelik meg a tudatosan, marketing célból utaztatott torony méretét. Ez persze ne szegje kedvét senkinek, a dolog nagyon szórakoztató, az építésben résztvevőknek pedig oklevél jár az áldozatos munkájukért cserébe.

Néhány Legóval kapcsolatos érdekesség

  • 6 darab 2x4-es legókockát 915,103,765 különböző módon lehet összekombinálni.


  • A gyártáshoz használt gép 2 mikrométer pontossággal is képes dolgozni.


  • Évente 36 milliárd legóelem készül el, ami 1140 darab/másodpercet jelent.


  • A Lego a legnagyobb autógumi gyártója is, hiszen éves szinten 306 millió apró gumit készít.
  • Egy 2x2-es elem súlya 1.152 gramm, így 375 000 darabot kéne egymásra építeni, hogy az alsó eltörjön.