Kazinczy nem az, akinek gondolod: felejtsd el a nyelvújítást és a "j vagy ly"-vitát. Kazinczy nevét és emlékezetét por lepte be: irodalmárok és nyelvészek sokat szorgoskodtak azon, hogy szürkévé és unalmassá tegyék. Kazinczy Ferenc a kortársunk, a barátunk, része az asztaltársaságnak.

Művelt, olvasott, sok nyelven beszél, igazi társasági ember.
Gyűlöli a maradiságot, a műveletlenséget, a vidékiséget, az elnyomást és a nagyképűséget.
Szabadság, egyenlőség, testvériség: ezekért az eszmékért hét év börtönt kapott.
Tegyük Kazinczyt a kortársunkká.
Legyen az, aki mindig is volt: a barátunk.
Az első magyar entellektüel, kávéházi ember, aki a magyar irodalomban a legtöbb posztot osztotta meg: nézd csak meg levelezése 21 kötetét.Készíts grafikát, fotót, animgifet, bármilyen vizuális munkát a kortárs Kazinczyról, ahogy köztünk élhetne

Egy történet róla gondolatébresztőnek:

Fiatalkora legjobb barátja a Bécsben élő feketebőrű Angelo Soliman, Lichtenstein herceg házitanítója volt. Angelo Solimant rabszolgaként vették Sziciliában, és első gazdája, Lobkowitz herceg kísérletezni kezdett rajta: vajon egy fekete is ugyanúgy képes a tanulásra, mint egy fehér? Angelo mindent megtanult: kora egyik legműveltebb embere lett. Kazinczy is, Angelo is szabadkőművesek voltak: a francia felvilágosodás eszméi hajtották őket: szabadság, egyenlőség, testvériség. Együtt jártak Mozart-koncertekre és együtt boroztak.
Aztán Kazinczy hét évet ült börtönben az eszméiért, Angelo Solimant pedig halála után császári parancsra kitömték. Igen: kitömték, és kiállították a Természettudományi Múzeumban, ameddig a barátja, Kazinczy börtönben volt. Ha többre vagy kíváncsi a témában, látogasd meg ezt az oldalt.A győztes pályamű készítője 100 000 forintot kap, a legjobb pályamunkákat beküldőket pedig egy állásinterjúra invitálják: ő vezetheti a Kazinczy utcai vizuális projektet!A pályaműveket, amelyeket a kazinczyferenc.tumblr.com oldalon posztolnak, küldjétek a vonkazinczy@gmail.com címre.
HATÁRIDŐ: 2014. június 10.