A laza fröccsök/sörök és a kultúra keresztmetszetéből elindult a We Love Budapest hétvégi programajánló sorozata. Koncertek, kiállítások, éttermek, felolvasóestek, filmklubok – a péntektől vasárnapig tartó időszakasz esszenciája. Hogy tudd, hova mozdulsz majd ki, akár egyedül, akár a barátaiddal!

Péntek
Bár csonka hét van mögöttünk, de attól még "kötelező" a hétvégi lazítást egy kis folyékony kenyérrel felvezetned. Ha kicsit is szereted a jó sört, a nyolcféle különleges kézműves nedű közt biztosan találsz kedvedre valót a Bálnában.

A héten már jártunk a Jónás Kézműves Sörházban.

Az édes csapolt sörök mellett kiemelendő a Távoli Galaxis: utáljuk a fantázianeveket, de az ausztrál komlóval készülő sör illatai olyan érzelmeket váltanak ki egy normális férfiból, mint egy parfümbolt a Champs-Elysées-n flangáló női egyedekből (vásárolni akarsz, most).

Eddig egyetlen vegán cukrászdáról tudtunk Budapesten, néhány hónapja viszont megnyitott a második is Édes Élet néven, melyet ki is próbáltunk. A Jászai Mari tértől csupán néhány lépésnyire található üzlet elképesztő finomság-repertoárt kínál, az ízek pedig olyanok, mintha lágyan hegedülő angyalokat csókolgatnánk. De tényleg, a gasztroforradalom e különleges spin-offjai ellen még a mindenevőknek sem lehet semmi kifogása.

Bár nehéz elképzelni, hogy tej, tojás és méz nélkül is lehet süteményeket készíteni, ez a hely mégis elképesztő választékot kínál vegánédességekből. Az egy cukrászos helyen a budapesti cukrászdák híres klasszikusait ehetjük rendkívül pénztárcabarát árakon, és ez itt tényleg nem kamu.


A hétvégén Budapestreköltözik a Balaton, és hoz is magával ezt-azt. A Nyitott Balaton programsorozat több száz kedvezményes szállás-, gasztró- és szabadidős ajánlattal indul Balaton-szerte, többek közt a We Love Balaton részvételével.

Nem mintha nehéz lenne felvenni a balatoni ritmust, a szervezők mégis úgy gondolták, hogy besegítenek ezen a hétvégén. És hogy mivel is?

Termelői lekvárok, szörpök, sörök, pálinkák meg persze borok kóstolója lesz, amit a több tucatnyi napágy egyikén heverészve ízlelgethetsz a dj által diktált ütemekre. Képviselteti még magát a Palacsintafesztivál is, lehet majd saját levendulazsákot is fabrikálni.

Mindez péntektől vasárnapig a budapesti Akváriumban.


Április 25-én nyit a BudapestPark. A Kiscsillag koncertje után a nagyszínpadon ugyan befejeződnek a programok, de 22:00-tól három partyhelyszínen beindul az éjszakai élet.

A PDA, azaz a Park Dance Aréna az elektronikus zene hazai élvonalának jeles képviselői és igen tehetséges feltörekvő lemezlovasok szettjeivel nyitja a szezont. Pénteken Bárány

Attila
,Chris Lawyer és Tommy B., április 26-án szombaton pedig (22:00-tól a 30Y koncertje után) Sterbinszky, Purebeat, és Strong R. áll a lejátszók mögé.

Egyedi parti-dekoráció, igényes fény és hangtechnika várja az EDM rajongókat a Park Dance Arénában, ahol hajnalig dübörögnek a legnagyobb elektronikus kedvencek!Annak alkalmából, hogy Etele Primitivo négy éve kezdett a Küss Michnek plakátokat csinálni, a szervezőcsapat nyit egy kiállítást az eddigi munkáiból a Vittula hátsó termében.

Huszonegy nagyméretű alkotás, ahogy eddig még nem volt látható! Ráadásnak pedig egy külön erre az alkalomra készített plakát. A megnyitó után (Uj Péter fogja méltatni a képeket) hatalmas buli Gennaro Sunsettel, Gördönnel és Splatterrel.

Szombat

Dél körül kezdődhet a nap egy falatozással, méghozzá az általunk is tesztelt Burger's Barban, a Kolosy téren.

Az óbudai kajaellátók közé érkezett kifejezetten erős versenytárs, amely meglepő stílusokat fog kézen és ránt össze egy helyen. Teljesen különböző világok találkoznak itt úgy, hogy az egészből egymást gyengítő hatások helyett egy teljesen korrekt ebéd kerül elénk.

Elég széles a választék:

öt különböző burgert rendelhetünk három méretben, mellette van a vegáknak is két opció és egy cajun névre hallgató sajttal és paprikával töltött dupla burger. Aki pedig nem szeret a kőbe vésett szabályok szerint játszani, saját ízlése szerinti burgerét is összeállíthatja a rendelkezésre álló alapanyagokból.

Vannak azok, akik alapból irtóznak a “használt” szótól, és sosem bújnának ilyen ruhákba, vagy sosem tennének egy százéves tükröt otthonukba.

Jó állapotban lévő régiségek, a közelmúlt kedves relikviái vagy ügyes kezek által felújítható használati tárgyak találhatnak új funkciókra, gazdákra. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen kedvelik az eklektikus lakberendezési vonalat, mikor stílusok, korok és formák keverednek, keszekusza harmóniában. Ha egy bagdadi kofa is hajbókolna alkusztechnikátok hallatán, irány a bolhapiac!

Összegyűjtöttük a 10+1 legjobb budapesti bolhapiacot, könnyed ebéd után programot kínál szombatra a felkutatásuk!

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK - Kortárs Építészeti Központ.

Április 26-27-én több tucat, idén százéves épület tárja ki kapuit a látogatók előtt: templomok, iskolák, gyárak, közintézmények és sok-sok lakóház készül születésnapi programokkal. Az épületek és programjaik ingyenesen látogathatóak. Egyes épületbejárásokra előzetes regisztráció szükséges.

A nyitott házak hétvégéjén nem kizárólag a jó karban lévő épületekbe vagy a műemlékekbe látogathatsz el. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról.

Bringák, bringások, barokk zene és barokk maskarák várnak mindenkit, aki április 26-án, szombaton este csatlakozik a Budapesti Fesztiválzenekar, a Néprajzi Múzeum és a Hungarian Cycle Chic rendhagyó, két helyszínes Bringázz a barokkba!

elnevezésű programjához.

Reggel 8 órától várnak a Néprajzi Múzeumba, ahol a most nyílt Bicikliváros című, a városi kerékpáros kultúrát bemutató kiállításban tárlatvezetést tartanak a szervezők László Jánossal, a Magyar Kerékpáros Klub elnökével. Kilenc órától a Hungarian Cycle Chic piknikkel egybekötött barokk jelmezes fotózása következik az éjszakai múzeumban. Tíztől biciklivel lehet bevenni a Millenárist, ahol kezdődik a Budapesti Fesztiválzenekar Midnight Music koncertje, a barokk jegyében. Biciklivel érkezőknek a Budapesti Fesztiválzenekar 30%-os kedvezményt biztosít a jegyárakból, a Néprajzi Múzeum pedig egységesen 500 forintos kedvezményes beugróval vár!

Andy C évek óta töretlenül őrzi trónját a különböző DJ-szavazásokon, mint legjobb DJ. Mostanság már három lemezjátszót állít csatasorba a még fifikásabb, még gyorsabb, még trükkösebb mixekhez. Andy C az a fajta DJ, hogy ha kevésbé tetsző zenét rak is fel, ahogyan pakolja, az magával ragad bárkit, képes az egekig korbácsolni a hangulatot.

Iszonyatos energiák szabadulnak fel a kezei alól, és a legújabb, legexkluzívabb, megjelenés előtt álló zenék mellett mindig előkerül valami kellemes emlékeket felidéző klasszikus darab is. Andy C jelenleg a Nightlife című mixalbum sorozatának hatodik, magyar vonatkozásokkal is bíró mixalbumát turnéztatja, így az egész évben 15. születésnapját ünneplő Bladerunnaz szervezőcsapat jóvoltából ismét Budapesten köszönthetjük, a megújult Akvárium klubban, a belváros szívében.

Andy C április 26-án újra megmutatja mire pörög Anglia jelenleg a dobbasszus terén.
Vasárnap

Április 27-én megkezdődik a nyári időszámítás a WAMP-on, és vasárnaptól a megújult Erzsébet téri sétányra várják a szervezők mindazokat, akiket érdekelnek a magyar tervezők legújabb tárgyai, és szeretnék a napot egy pezsgő, kreatív forgatagban.

tölteni. Az idei első szabadtéri WAMP-hoz közel száz designer csatlakozik, s jónéhány márka vadonatúj tavaszi kollekciója itt debütál majd. A designvásár szervezői több újdonsággal is készülnek, ezek közül az egyik egy új elismerés, amelyet az internetes szavazás útján kiválasztott Hónap Közönségdíjas Tervezőjének adnak át.

Most még sokat kell buszozni, Budára kell érte menni, de megéri. A Rózsakert Bevásárló Központ olyan ritka kincset rejt, amit nagyon szívesen látnánk valamelyik belvárosi utca sarkán, mert nincs sok cukrászda a városban, amely a gyerekkorunkból jól ismert nagyszülőkreceptjeit használva olyan elszánt harcot hirdetett volna az adalékanyagok és olcsó hozzávalókellen, amihez képest a párizsi diáklázadók alsós kisiskolásoknak tűnnek.

Nagyon finomakat ettünk a Sütiben, ahol ízek tekintetében a házias vonulat keveredik az újszerű megoldásokkal, de ne számítsunk teljesen elborult végeredményre: nekünk például a mákos-tojáshabos verzió pont kellően édes-fanyar íze mindent vitt, de a narancsos mascarpone krémmel sem lehetne kiüldözni minket a világból egy-egy jó ebéd után. A friss gyümölcsök meg pláne sokat dobnak bármilyen süteményen.

Egyetlen közös dolog van 2014 öt
Oscar-jelölt rövidfilmjében: mind európai. Vasárnap
a Toldi moziban levetítik mind az öt kisfilmet, hogy aztán az élménnyel és az érzéssel megtámogatva, napokig morfondírozzunk azon, megérdemelte-e a nyertes az Oscart. Mert a rövidfilmeknek megvan az a bájuk, hogy kurtaságuk ellenére – vagy éppen azért – rendkívül erős érzelmeket kelthetnek a befogadóban.
Az öt rövidfilm:
Esteban Crespo:

Aquel No Era Yo (Nem Én Voltam)
Xavier Legrand és Alexandre Gavras:

Avant Que De Tout Perdre (Mielőtt Minden Elveszne)
Anders Walter és Kim Magnusson:

Helium (a nyertes rövidfilm)
Selma Vilhunen és Kirsikka Saari:

Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa? (Mindent Én Csináljak?)
Mark Gill és Baldwin Li:

The Voorman Problem (A Voorman-jelenség)

King Khan vitán felül a nemzetközi garázsrock színtér egyik legfontosabb figurája, aki most a berlini The Shrinesszal érkezik Magyarországra.

A kilencfős bazári garázsprodukció tavalyi Idle No More albuma hatalmas kedvenc volt, ezzel, na meg egy csomó korábbi zenével jönnek majd a Kuplungba.

A cirkuszi garázspunkot soullal és r&b-vel vegyítő zenekar bulija garantáltan a legnagyobb party lesz 2014-ben. Magyar részről a Wattican Punk Ballet csatlakozik az esti kabaréhoz, a Budapesten élő örmény Arutyunyan-testvérek freak punkja legalább annyira forrósítja majd fel az estét, mint az RNR666-nak köszönhetően hozzánk látógató Xtreme Blues Dog.

A brazil one man band blues-trash-punk hibridje lesz tökéletes nyitány ahhoz az estéhez, amin három kontinens legelvetemültebb zenészei játszanak majd.