A Duna-partra vetett Bálna kihasználtsága egyelőre nem a japán metrókéval vetekszik, de egy hely valamiért majdnem minden este megtelik. Az ok röviden: sör. Hosszabban: aki kicsit is szereti a jó sört, a nyolcféle különleges kézműves nedű közt biztosan talál kedvére valót.

Öt-hat éve még sok minden más volt Budapesten: sehol nem volt még az Európán végigsöprő "sörforradalom", sosem hittük, hogy elkészül a négyes metró, a bálna szó hallatára pedig nem épület, hanem egy jófej tengeri állat (vagy

Galla Miklós) juthatott eszünkbe. Nos, ekkor még Reketye-Trifán Zoli sem tudta, hogy minőségi söröket fog csapra verni a Jónás Kézműves Sörház tulajaként. Aztán mindez megvalósult: metróval érkezhetünk a megszépült Fővám térre, innen pedig egy kellemes séta a lassacskán élettel megtelő Bálna, ahol a kiállítások és konferenciák után sztenderd pont a brutális kínálattal rendelkező söröző.

A külföldi városlátogatások és a - nevezzük így - kézműves helyek népszerűsége láttán Zoli számára nem volt tovább kérdés, hogy egy minőségi sörházra szükség van, nem mellesleg pedig üzletileg is jövedelmező vállalkozás lehet. Jókor lépett, így sikerült megszereznie a Bálna végében található helyiséget. A Legendából ismert Kovács József (Olasz) nagyon sokat segített neki a koncepció kialakításában - meséli.

"Egy majdnem üres helyet kaptunk és körülbelül egy dolog volt itt fix a kezdetektől fogva: két sörhűtő, így nyolc hordó fér el egyszerre a pult alatt. Így a kínálaunkban mindig nyolcféle csapolt sör szerepel." - mesél tovább a ritka pillanatok egyikében, amikor komolyan tud beszélni az üzletről. Zoli egyébként nem a konvenciók embere, láthatólag szereti magát jól érezni a saját helyén, és ez a kötetlenség a dolgozókra is átragadt.

Miközben beszélgetünk, ügyeket intéz és a sörön átvitt és valós értelemben is rajta tartja a kezét. "Ma főzöl? Lesz hód?" - kérdezi telefonon Csupor Márton sörfőző mestert, itt ugyanis alapelv, hogy a kínálatban mindig szerepel néhány saját sör, mint a Ravasz Hód, a Kerge Bárány, a Moby Dick vagy az Arany Jónás.

A fenti csapolt sörök mellett kiemelendő a Távoli Galaxis: utáljuk a fantázianeveket, de az ausztrál komlóval készülő sör illatai olyan érzelmeket váltanak ki egy normális férfiból, mint egy parfümbolt a Champs-Elysées-n flangáló női egyedekből. (Vásárolni akarsz, most.)

Az üveges sörök közül nálunk a Sötét Bunkó volt a nyerő. A nevéhez hű fekete IPA íze csak másodpercek alatt bomlik ki, majd mire teljessé válik az ízélmény, már jön is a következő korty: a 3,5 százalékos "sörökhöz" szokott turisták rendszerint arcon pörögve másznak ki a helyről.

A helyen két dologra büszkék még: az egyik a whiskey-választék. "Ennél handcraftedebb cucc nincs Budapesten" - a Grétsy professzort borzoló mondattal Zoli a testvére által készített párnákat méltatja.

A Jónásnak egyetlen hátránya van, ez pedig a konyha hiánya. Néhány hónapig itt üzemelt ugyan a Sárga Robur nevű, remek hamburgereket összedobó intézmény, mára azonban hiába keresnénk a helyet. Sebaj, a folyékony kenyér még azokat is kárpótolja, akik eddig azt hitték, nem szeretik a sört!