A felújított Erkel Színházban mutatták be a Red Bull Pilvakert, a darabot, mely meglehetősen rendhagyó fomátumú megemlékezés volt az 1848-as forradalomról.

A cél a történelem és a fiatal generáció összehozása volt, mely az ismert színészek, rapperek és az underground zenei szcéna arcaival sikerült is. Szente Vajk rendezését az M2 csatorna élőben, a Petőfi Rádió pedig felvételről közvetítette. Így talán azokhoz is eljutott az üzenet, akik nem feltétlenül tudják, miért a kokárda március 15-én. A Nemzeti Dal, a Walesi bárdok, a Szabadság, szerelem és a Füstbement terv is hallható volt, egészen különleges tolmácsolásban. Így lett “ej mi a kőből” 2014-re formálva “hé, mi a szitu”, ami kicsit furcsán hangzik elsőre, de a hip-hopos alapokkal, a kraftos vokállal, az ország legkedveltebb rappereinek előadásában teljesen fogyasztható volt.

Két éve rap és

slam poetry versenyként indították el a Pilvaker kezdeményezést, 2014-re pedig egy egész színdarabot szőttek a modernizált nemzeti ünnep köré. A Red Bulltól persze nem áll távol az efféle meghökkentő kombináció: Petőfi Sándor átírt versei szóltak, baseballsapkás fazonoktól, egy színpadon, ahol élő zenés aláfestést kaptak a reformált rímek. A nézőtéren tinik bólogattak a beatre, mellettük megszeppent, de mosolygó szüleikkel. Vajon egy osztályteremben, monoton hangon felolvasva is ekkorát ütöttek volna a strófák?

A Red Bull Pilvakerben idén szerepelt Dipa (DSP), Bom (DSP), Saiid (Akkezdet Phiai), Diaz, Wolfie (Punnany Massif), Fluor Tomi, Snow, Sub Bass Monster, Kautzky Armand, Szervét Tibor,Kiss Ádám, Sena (Irie Maffia), Földes Eszter, Trecskó Zsófi és a Random Trip zenészei.