Habár Leonardo DiCaprio még mindig töretlenül úszik a Wall Street kokaintengerében, elkezdődött az év eleji Oscar-hajrá, így márciusig várhatóan minden második bokorban A-listás sztárokkal teletűzdelt, méregdrága költségvetésű opuszokba botlunk. Szerencsére azért az Oscar-láz nem ér el mindenkit: Lars von Triert például pont nem érdekli, mit szólnak az Amerikai Filmakadémián a fűvel-fával szexelő Charlotte Gainsbourg-hoz, de Aaron Eckhart sem a szellemi kiteljesedés miatt tesz úgy, mintha mutáns szuperhősként vágná hűvös halomba a vízköpőket, vámpírokat és minden más, cseppet sem jófej teremtményt.

12 év rabszolgaságSteve McQueen jött, és Solomon Northup történetével beadta kérelmét az Akadémiához egy Oscar nevű szobrocskáért. Egy tisztes fekete virtuóz hegedűművészből egy pillanat alatt megkorbácsolt, megkínzott és agyondolgoztatott rabszolga lesz, ami alig több mint száz éve pont olyan jelenség volt, mint manapság az NSA-lehallgatások. Mindenki tud/tudott róla, csak nem tesz/tett ellene semmit. Semmi kétségünk, hogy a Szégyent és az Éhséget jegyző McQueen erős sztorit visz fel a vászonra, és véletlenül sem követ el akkora baklövést, hogy érzelgősen és feleslegesen ítélkezően ábrázolja azt, amit ma már vállalhatatlannak gondolunk.

Chiwetel Ejiofor először mutatja meg magát igazán komoly szerepben, ez pedig rögtön Oscar-jelölést is hozhat magával. McQueen kedvenc színésze, Michael Fassbender sem maradhat ki a műsorból: ezúttal szívtelen földesúrként láthatjuk, hogy mennyire jól alakít gonoszt, még akkor is, ha a gondolata éppen nem hajlítja meg a vasat. Nem kizárt, hogy Brad Pitt ezzel a filmmel gyűjti majd be élete első Oscarját, igaz, most erre producerként nagyobb esélye van, mint mellékszereplőként.

Mikor mutatták be? január 2.

Augusztus OklahomábanTracy Letts Broadway-darabja akkora sikert aratott Amerikában, hogy csak idő kérdése volt, mikor teszi meg a nagy ugrást a színpadról a filmvászonra. Itt van, megérkezett, ráadásul olyan szereposztással, amelyben Benedict Cumberbatch zöldfülű kispályásnak számít, mert még sosem jelölték Oscarra (bár ez csak idő kérdése). A szereplőlista élén ott virít a karrierjével állandó Oscar-bérletet váltott Meryl Streep, aki könnyen lehet, hogy a szájrákos Beverly Weston pazar oklahomai akcentusáért újabb jelölést húzhat be.

A sztori egy olyan amerikai család életébe visz minket, ahol több konfliktus robban ki, mint akkor, ha beültetnénk egy tucat Fradi-drukkert az újpesti B-középbe. Ez eddig nagyon jól hangzik, de a rendező (John Wells) kifejezetten nem A-listás: most majd kiderül, hogy kilenc Vészhelyzet-rész és egy félig-meddig sikerült hollywoodi film után képes lesz-e egy filmben működtetni olyan sztárokat, mint Julia Roberts, Ewan McGregor, Juliette Lewis és Chris Cooper.

Mikor mutatják be? január 16.

Jack Ryan: ÁrnyékügynökMi történik, ha a Shakespeare-szakértő összeáll az ifjú Kirk kapitánnyal, Anna Kareninával, egy Robin Hooddal, aki több mint testőrként táncolt farkasokkal, továbbá a Mission Impossible írójával, hogy közösen dobjanak össze egy új epizódot Jack Ryannek, a legendás Tom Clancy-karakternek? Eklektika felsőfokon.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a film legnagyobb tétje az lesz, vajon Chris Pine képes-e úgy is végigrobbantgatni a fél világot, ha éppen nem az Enterprise kapitánya, miközben Keira Knightley-nak sikerül-e megbirkózni az amerikai akcentussal. Persze ne felejtsük el, az is érdekes lesz, mit csinál ruszki főgonoszként a filmet rendező Kenneth Branagh.

Mikor mutatják be? január 16.

A nimfomániás (1. rész)Azon sem csodálkoztunk volna, ha az Antikrisztus után a magyar mozik külön Lars Von Trier-korhatárt indítanak, mert sokszor még a 18+-os korosztály is nehezen birkózik meg a dán botrányhős filmjeivel. A Melankólia ominózus cannes-i bemutatója után - amikor kiadósan lenácizta saját magát - már arról beszélt, hogy szeretne pornófilmet forgatni, de ezt akkor még sokan nem vették komolyan.

Ehhez képest most itt a Nimfomániás, amelynek a producerek megvétózták a Tarr Béla-i öt és fél órás hosszát. A négy órányira rövidített opusz viszont Lars von Trier akarata ellenére készült, és még nem lehet tudni, hogy a nagyobb-hosszabb-vágatlan verziót mikor és hol merik bemutatni. Az viszont biztos, hogy a zseniális Charlotte Gainsbourg főszereplésével készült eposz első részét a Toldi mozi Lars Von Trier-fesztivállal ünnepli. Sajnos már elkapkodták a jegyeket a premier előtti Nimfomániás-vetítésre, de csütörtökön laza négy óra alatt elintézhetjük a lelkivilágunkat egy Antikrisztus – Melankólia maratonnal.

Mikor mutatják be? január 16.

Amerikai botrányDavid O. Russel összeeresztette a Napos oldal és A harcos stábját, Christian Bale ötezredszer járta végig a lefogyás-meghízás damaszkuszi útját, Bradley Cooper pedig csinosabb dauerolt hajat villant, mint egy tucat hajhálós óvónéni a 80-as évekből. Amy Adams még undorító giccsesen is veszettül jó nő, Jack Nicholson pedig a bunkó, depresszív, cigiző feleség Jennifer Lawrence-be

megint menthetetlenül bele fog szeretni.

Vastag 70-es évek hangulat, FBI, politika, és miközben töménytelen mennyiségű alkohol és vérciki ruha elfogy, a végén mindenki átver mindenkit. Valószínűleg még ez a film sem hozza meg az Akadémia díját Russelnek, de a hét Golden Globe-jelölés azt vetíti előre, hogy a neves stáb több tagja is tűkön ülve várhatja majd a márciusi Oscar-ceremóniát.

Mikor mutatják be? január 23.

Én, FrankensteinÚgy tűnik, Aaron Eckhart beleunt a gáláns hollywoodi szőke lovag szerepbe, és nem bánná, ha a rendezők más karakterekben is gondolkodnának vele kapcsolatban. Ezért most eljátssza az Underworld készítőinek egy képregényen alapuló filmjében a szupererős, halhatatlan Frankensteint, aki elsőre csak annyiban különbözik a Farkastól, hogy neki semmilyen acél nem ugrik elő az ökléből. De ugyanúgy mogorva, magának való és odavannak érte a nők.

Ennek fényében meg is kapja maga mellé a Chuck című sorozat szőke jócsaját, hogy Yvonne Strachowski is fél lábbal belépjen az egész estés hollywoodi filmek világába. Bill Nighy, mindenki kedvenc kiégett rocksztárja az Igazából Szerelemből már az Underworldben sem a közjóért tevékenykedett, most egyenesen ő lesz a Adamnek nevezett Frankenstein legfőbb ellenfele.

Mikor mutatják be? január 23.

A futurológiai kongresszusAz alapötlet itt tényleg elgondolkodtató. Veszi Robin Wrightot – akinek egyébként a Forrest Gump sikere után tényleg nagyobb karriert jósoltak 20 évvel ezelőtt –, aki eladja a testét, hangját, külsejét egy stúdiónak, így bármilyen animációs filmben felhasználhatják, egy feltétellel: megőrzik a fiatalságát. A futurológiai kongresszus már november végén, az Anilogue Fesztiválon debütált itthon, most viszont a mozik is műsorra tűzik Ari Folman egyszerre animációs és élőszereplős filmjét.

Mikor mutatják be? január 23.

Banks úr megmentéseValahogy mindig vannak ilyen kedves filmek, amelyek arról szólnak, hogyan született meg egy-egy történet vagy film. Ilyen volt korábban A némafilmes, a Hitchcock vagy az örök könnyfakasztó Én, Pán Péter. Most a Mary Poppins megfilmesítése körüli vitát vitték vászonra, két roppant szerethető hollywoodi sztárral (Tom Hanks és Emma Thompson).

Adott ugyanis Walt Disney, egy komplett szórakoztató-birodalom alapítója, valamint a Mary Poppins történettel gyerekek millióit elvarázsoló írónő, P.L. Travers, aki nem szeretné, hogy valamilyen olcsó habos-babos gyerekmese keveredjen ki az ő történetéből. Bonyodalom van, de a happy end nem is kérdés, ezért igazi felüdülés lehet ez a mozi a rabszolgák, frankensteinek és Lars von Trierek után.

Mikor mutatják be? január 30.

A könyvtolvajNo lám, egy szőke hajú, kék szemű kislány sem lesz feltétlenül náci még attól, hogy Hitler van hatalmon. Körülbelül erről szól A könyvtolvaj című film, amelyben egy német család bújtat egy Max nevű zsidó fiút, Liesel – a szőke kislány – pedig folyamatosan könyveket lop az éppen felgyújtott könyvrakásról, hogy megossza azokat fiatal barátjával.

A mindig zseniális Geoffrey Rush valószínűleg rengeteget dob majd a végeredményen, bár a trailerben nagyon furcsa hallani a magára erőltetett német akcentust. A Golden Globe-bizottság a filmzenét már felkapta, ami nem csoda, mert a Star Wars legendás dallamait is jegyző John Williams volt a zeneszerző.

Mikor mutatják be? január 30.