November 6-án a Budapest Music Centerben bemutatták a tervek szerint tavasszal elinduló közbringarendszer a Mol-Bubi (Budapest Bicikli) első kerékpárját. A kezdeményezés keretein belül mintegy ezer biciklit használhatnak majd a budapestiek, 75 különböző gyűjtőhely között. A rendszer célja az autós forgalom csökkentése és az elmúlt 10 évben ötszörösére nőtt kerékpárigény kielégítése, amely a fővárosiak egészségére is jó hatással lehet.

A várhatóan 2014 áprilisában induló közbringarendszer lehetővé teszi, hogy a budapestiek egész évben, kezelő nélkül vehessenek igénybe bicikliket a gyorsabb és hatékonyabb közlekedés érdekében, majd használat után a kerékpárokat a 75 állomás bármelyikén letehessék. A tervek szerint az állomáshálózat a Margitsziget és a Budafokiút, illetve a Déli és a Keletipályaudvar közötti tengely mentén lesz elérhető. A belvárosi zónában átlagosan 300-500 méterenként lesznek majd gyűjtőállomások. Az előzetes becslések szerint évente körülbelül 12 000 ember fogja a szolgáltatást igénybe venni.

A Mol által szponzorált Bubi célja a kerékpároskultúra fejlesztése mellett Budapest közlekedési kultúrájának átalakítása, a közösségiközlekedés alternatíváinak bővítése, a tudatformálás és a fenntarthatóság fejlesztése. A projekt hatékonysága érdekében különböző közlekedéstechnikai fejlesztéseket fognak végrehajtani: átalakítják például a közlekedési csomópontokat, és fejlesztik a főváros bicikliút-hálózatát.

Természetesen a Csepel által gyártott biciklik is spéci fejlesztésűek lesznek: a lopások megelőzése érdekében mindegyikbe GPS-adóvevőt építenek majd, az állomásokat kamerákkal, érintőképernyővel és napelemmel szerelik fel, a kerékpár maga pedig úgy lesz kialakítva, hogy megfeleljen minden biztonsági előírásnak. A bicikliknek zárt fékrendszere, folyamatosan világító lámpái és defektbiztos gumijai lesznek. A biciklik hátulján látható óriási üres felület pedig valószínűleg reklámfelületként funkcionál majd, de erre külön nem tértek ki.

Még nem tudni pontosan, hogy mennyibe fog kerülni a rendszer használata, az viszont biztosnak tűnik, hogy az első félóra ingyenes lesz. A fizetés a regisztrációkor kapott elektronikus kártyával vagy bankkártyával fog működni. Állítólag a rendszeres felhasználóknak bérletet is lehet majd váltani, de a terminálokon, a Bubi majd valamikor elkészülő honlapján, illetve egy erre fejlesztett telefonos alkalmazás segítségével is lehetőség lesz fizetni.