A Pozsonyi utcai Briós hozta be elsőként Budapestre a fánk és a croissant házasságából született cronutot, ami lassan fél éve kisebb tömeghisztériát okoz New Yorkban. A naponta Bécsből szállított „kroafánk” pont a finom és a túl édes határán egyensúlyoz kirobbanó sikerrel, már egyszeri fogyasztása is könnyen függőséget okozhat. Paleósoknak a túlzott kísértésveszély miatt a belépés nem ajánlott.

De mi az a cronut?Valójában egy fánk alakúra mintázott croissant-tól ment falnak a Nagy Alma sokat látott fogyasztótömege. Dominique Ansel kitalálta, mennyire poén lenne ötvözni a croissant leveles tésztáját a kör alakú, középen lyukas fánkjával. Két hónap, után körülbelül 10 elvetélt próbálkozást követően lelt rá a megoldásra.

A többi már édességtörténelem.

Mivel a francia származású manhattani pékmester naponta csak 300 darabot készít, a cronut amolyan napi limitált kiadás, amiből egy vásárló legfeljebb kettőt vehet. Valószínűleg ez a szigorú szabály adja a jelenség varázsát, mert minden reggel kilométeres sor kígyózik a pékség előtt, nyitás után pedig minden cronut villámgyorsan elfogy. A jelenség már nyár óta tart, a New York Post épp múlt vasárnap számolt be az egyik találékony helyiről, aki hálózsákjával szinte az üzlet előtt él, mert az a munkája, hogy mások helyett kiállja a sort. Ezzel heti 300 dollárt keres, hoppá.Az osztrák kapcsolatMint a sikeres ötleteket általában, a világ többi része a cronutot is lemásolta. Távol-Keleten, Hollandiában, Londonban is születtek másolatok, de olyan tömeghisztériát sehol sem váltott ki az érkezése, mint New Yorkban.

A Briós tulajdonosának egészen Bécsig kellett utaznia a cronutért, mert itthon nem talált olyan pékmestert vagy cukrászt, aki meg tudta volna közelíteni Ansel művét. Így mostantól a napi adag minden reggel frissen érkezik a sógorok fővárosából, hogy mi se maradjunk ki a globalizációból.Willy Wonka a köbönA cronut nagyobb, mint egy átlagos fánk, és kívülről is jól láthatóak a leveles tészta rétegei. Már önmagában a tészta annyira lágy ízű, hogy bármilyen feltét csak fokozni tudja az édes gyönyört. A Briós első körön a natúr (590 Ft) megoldás mellett csokoládés, vaníliás, karamellás-mogyorós és citromos-juharszirupos (650 Ft) változattal rajtol el.

A csokisat viszont csak igazi hardcore fanoknak ajánljuk, mert ezt kizárólag Charliecsempészhette ki valahogy Willy Wonka valamelyik titkos laborjából. Amellett, hogy a cronut tetejét jelentős rétegben fedi a tömény csokoládé, még a közepét is vastag krémmel töltötték meg.

A Briósban kérhetünk gyümölcsöt is a cronut mellé, a natúr verziót pedig házi lekvárokkal (150 Ft) turbózhatjuk fel: a citromosnak és az epresnek ünnepélyesen gasztro különdíjat ajánlanánk fel.

Minek nevezzelek?Egyelőre az amerikai nagy testvérhez hasonlóan cronutnak fogják hívni itthon is, de mivel Dominique Ansel elvileg levédette a márkanevet, a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy átkeresztelik. A cink.hu-s arcok a kroafánk és a hipszterfánk lehetőségekkel dolgoznak, de a Briósbana rongyos fánk lehetőségét vetették fel, mert a croissant magyar neve a rongyos kifli. Nem számít, hogy rongyos vagy sem, szerintünk lassan lehet készíteni a hálózsákokat.