Sokan emlékeznek még a gyerekkor lapozgatós könyveire, amelyek arról szóltak, hogy az ember maga alakíthatta a történet menetét. A konzolok korában ez már persze nem nagy szám, más a helyzet viszont, ha egy igazi filmet irányíthatunk kedvünkre. A Chili vagy Mango az első ilyen filmsorozat, csak okostelefonról, a lehető leginteraktívabban, és nem mellékesen Budapesten játszódik.

A történet

A sorozat egy Zénó nevű gasztrokritikus-kaszanova (Poroszlay Kristóf) és egy Lili nevű lisztérzékeny cukrászjelölt (Michl Júlia) randivacsorái köré épülnek, amelyeknek alakulását a néző döntheti el.
Zénó célja, hogy minél jobb falatokat kóstolhasson, sikeres legyen, és természetesen, hogy minél több csinos nő szívét hódíthassa meg.
Lili világa ettől teljesen eltér, hiszen a cukrászattal kapcsolatos terveit beárnyékolja lisztérzékenysége, ami arra buzdítja, hogy bejárja a város gluténmentes részeit, és természetesen mindeközben férfiaktól kérjen táplálkozási tanácsokat. Minden rövid történet esetében a néző kezében van az irányítás, és attól függően lesz hőseink napja csípős, mint a chili, vagy édes, mint a mangó, hogy a kritikus helyzetekben melyiket választjuk a megadott lehetőségek közül. Valljuk be, istent játszani jó móka.
Nagy felelősségA most induló évad összesen 9 epizódból áll, amelyek összesen 72 különböző módon érhetnek véget. Az elsőben Zénót irányíthatjuk, akinek fogadásból fel kell szednie az egyik asztalnál ülő csinos szőke lányt, a másodikban Lili és dietetikusa találkozásának kimenetele fölött rendelkezhetünk, a harmadikban pedig Zénó és egy magazin-főszerkesztő kicsit sem feszültségmentes munkavacsorájába kontárkodhatunk bele. Az újabb részek hetente lesznek elérhetőek.
A romantikus vígjáték rövid jelenetekre, közeli képekre és interakcióra épít, a sorsdöntő pillanatokban pedig két ikon villan fel a képernyő jobb, illetve bal sarkában, és megkezdődik a visszaszámlálás. Összesen 7 másodperc van egy-egy komoly döntés meghozatalára, ha ez nem történik meg, akkor is folytatódik a történet, csak akkor nem az általunk kívánt módon. Aggodalomra egyébként semmi ok, mert akárhányszor végigjátszhatjuk az epizódokat.


FilmDrops

A Chili vagy Mango forgatására 2012 nyarán került sor, Ipacs Gergely és Lőrincz Nándor rendezésében és összesen 14 forgatási napot vett igénybe. A teljes évad összes jelenete 164 perc, tehát játékidő van bőven, ami külön öröm azoknak, akik sokat utaznak, feltéve, ha nem sajnálják az adatforgalmat.

Az alkalmazás neve egyébként FilmDrops (de az AppStoreChili vagy Mango néven is rátalál), amelyen a tervek szerint még több hasonló, interaktív sorozatot mutatnak majd be.

A sorozat Google Play-en és az Apple Store-ban is elérhető, és teljesen ingyenes.