Immár nyolcadik alkalommal vehetünk részt a megszokottól elrugaszkodó, rendhagyó városi terekben zajló művészeti fesztiválon, mely számtalan különböző műfaj és művészeti ág segítségével, szórakoztató, interaktív eseményeken keresztül mutatja be új oldalról a város egy-egy pontját. Mindenkinek ajánljuk, aki szereti a változatos programokat, és időnként szívesen tekint friss szemmel a megszokottra.

Csepeli PLACCC-hétvégeJúniusban az acélgyáráról elhíresült XXI. kerület, azaz Csepel került a PLACCC-osok figyelmének középpontjába. A nyáron nagy érdeklődéssel követett fesztivált most egy hétvégi mini-programsorozattal búcsúztatják a szervezők és résztvevők.Júniusban a legnagyobb sikert elért Volt egyszer egy Csepel-művek című interaktív, gyárbéli barangolás mintájára kidolgozott telefonos alkalmazás felavatásán vehetünk részt pénteken és szombaton 16.00 és 18.30 órai kezdettel a Csepel Művek főbejáratától indulva, melyet a közeli HÉV Sörözőben indított „Csepeli kortyok” címen meghirdetett kocsmatúra követ. Vasárnap délután, zárásképpen pedig 14 és 19 óra között Orosz Klára3D Pixel című interaktív installációját tekinthetjük meg.
A Csepeli PLACCC-hétvégéről több információ a program Facebook-eseményén itt található.PLACCC-hét a városbanRövid, hétfői pihenőnap után folytatódik az eseménysorozat, immár a város szívéhez közelebb eső helyszíneken, de továbbra is a megszokott módon változatos programokkal.

Egy igazán rendhagyó lakásszínházi előadást láthatunk a Dollár Papa Gyermekei nevű színházi csoportosulás alapítótagjainak, Kiss-Végh Emőkének és Ördög Tamásnak az ötlete nyomán One in One: Budapest címmel. A különös előadás tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas, négy napos előadásfolyam, melyben a Budapestre költözött fiatal művészpár, a holland Malu Peeters hang designer és az olasz David Power színész otthonában „játszódik”, betekintést nyerve mindennapi életükbe, melynek során a nemzeti identitás, az idegenben otthonra találás és az útkeresés kérdései merülnek fel. A monstrózus előadásba tetszés szerint bármikor becsatlakozhatunk.A Tape Riot című előadás a város tereit járja be az Asphalt Piloten csoport produkciójában. Egy street art művész, egy dj és két táncos halad végig Budapest ismerős helyszínein egy nagyjából két órás séta keretében, ahol happening jelleggel és a véletlennek nagy szerepet szánva szövik bele saját művészetüket a nagyváros megszokott rutinja szerint haladó forgatagába.Rendkívül izgalmas eseményben lehet része annak, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg hallgatói és a velük együttműködő, fiatal vizuális művészeknek által szervezett Bábeli Könyvtár című programon vesz részt. Az érdeklődők egy hagyományos könyvtár terében, a könyvekbe belelapozva egy történet részeseivé válnak, melyeket maguknak kell összeállítaniuk egy a hiperhivatkozások logikájára épülő játék során. Ez a program nyolcfős turnusokban, előre meghatározott időpontokban indul, ezért az érdeklődőknek ajánlott előre jegyet váltaniukBuilding címmel egy holland alkotópáros, Lotte van den Berg és Daan ’t Sas rendhagyó művészeti projektjébe tekinthetünk bele, mely ugyancsak a színház eszközeit alkalmazza a közösségi várostervezésben. Központi kérdésük egyszerű: mitől válik egy hely az otthonunkká? A város különböző pontjain faggatják majd erről a járókelőket, az összegyűjtött ötletekből pedig a jövő évi PLACCC Fesztiválra egy részletesen kidolgozott, és az ígéretek szerint valóban megvalósítható tervvel jelentkeznek majd. Az alkotók nem most csinálnak ilyet először, ehhez hasonló projektjüket megvalósították már Hollandiában, Budapesten kívül pedig Koppenhágában és Prágában is dolgoznak egy-egy Buildingen.Vasárnap, a fesztivál zárónapján a PLACCC bekapcsolódik a Trafó jelenleg futó, ferencvárosi programsorozatába, a Városi Ferenc élete és halála című összművészeti eseménysorozatba. A program hét stáción keresztül vezeti végig az érdeklődőt Városi Ferenc sorsán, a PLACCC ebből két meghatározott momentumba kapcsolódik be, ezek a Városi Ferenc választása névre keresztelt „slampárbaj és dis(-)kurzus az elmenetelről” a menjek vagy maradjak kérdés jegyében, valamint a Városi Ferenc szerelme, melyben színészek vezetik elő a szenvedély és a függés vallomásait egy dokumentarista előadás formájában.

A PLACCC Fesztivál programjairól további, részletes információk találhatóak honlapjukon, valamint Facebook-oldalukon.