Ellátogattunk az éppen Budapesten készülő “Thursday” című film forgatására. A dolog egyrészt azért különleges, mert a nemzetközi produkció írója/rendezője, magyar: Juszt Balázs,  illetve az, hogy a már elhagyatott Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetbe kellett mennünk, ugyanis a film bizonyos részei ott játszódnak. Amennyire lehetett, meg is próbáltunk felfedezni a kihalt folyosókat.

A “Thursday” egy természetfeletti pszicho-thriller, amely egy Smith nevű pap Róma sötét bugyraiba való leereszkedését meséli el. Természetesen a sztori részletei szigorúan titkosak, így nekünk is csak apró morzsák jutottak.

A film Amerikában filmesként végzett, magyar rendező személye ellenére is tisztán amerikai produkció, amerikai és oszták befektetők pénzéből készül.

Bár a kulisszatitkokról nem árultak el semmit, szerencsére budapesti élményeikről meg tudtuk kérdezni az egyik színészt Frederico Galavist, akinek karaktere éppen akkor halt meg egy robbanásban, így már nem igen sietett sehová. A színész elmondta, hogy imádja a várost, és az edzőtermen kívül szívesen tölti az idejét különböző belvárosi romkocsmákban, és hogy az egész - mára már családiassá kovácsolódott - stábbal nagyon szeretik belevetni magukat a pesti éjszakába. Természetesen a Szimpla az egyik nagy kedvence, de mondta, hogy a Borfesztiválra is mindenképp ellátogat.Szereplők tekintetében egyébként elég változatos a felhozatal: a két legfontosabb férfi szereplő egyike a Schindler listájában is szereplő Mark Ivanir, a másik pedig a montreáli Francois Arnaud. A szebbik nemet a valóban gyönyörű, Romániából származó Ana Ularu képviseli. De természetesen magyar színészek is vannak a csapatban, például a Valami Amerikával híressé vált Hujber Ferenc, aki a filben a sötét oldalt képviseli egy náci bőrébe bújva. A színész elmondta, hogy egyáltalán nem készült tudatosan a szerepére, mert szerinte az egész csak úgy jön magától.

A volt Pszichiátria egyébként remek választásnak tűnik egy ilyen proukcióhoz. A napsütés ellenére is ez volt az egyik leghátborzóngatóbb hely, ahol valaha is jártunk. A horrorfilmekből jól ismert elhagyatott elmegyógyintézet-hangulatot a romos folyosók, a berácsozott ablakok és a dohos levegő biztosította, na meg persze az a furcsa érzés, hogy minden sarkon hálóinges, fekete hajú kislányok várnak minket.

Bizony voltak bizonyos lépcsők, amiken már nem mertünk felmenni, és olyan sötétebb folyósók bejáratánál is álltunk, amiknél inkább úgy döntöttünk, hogy visszafordulunk. A legnagyobb veszélyt egyébként nem az elektrosokkal kezelt páciensek szellemei, hanem a karbantartás miatti omlásveszély jelenti a 2007. december 31. óta használaton kívüli épületben.

Turán Eszter a film hazai társproducere a helyszínen elmondta, hogy bizonyos helyeket a film kedvéért teljesen rendberaktak: ilyen például a festett üvegekkel és kupolával felszerelt, és egyébként szintén eléggé ijesztő kápolna.

A budapesti helyszíneken forgatott film, a valóságban Rómában játszódik.