A Sziget idén csakis nagyban gondolkozik, és nem csak a jelenleg az Erzsébet téren található óriáskerékkel tör a magasba: a  fesztivál területén igazi űrkiképző bázis épül. Innen valóban esélye van egy szerencsés embernek feljutni oda, ahova senki másnak nem. De az ezt megelőző verseny és kiképzés tényleg csak a legkeményebbeknek való. Ez nem vicc, tényleg a világűrről van szó.

AASALétezik egy AASA nevű űrprogram, teljes névén Axe Apollo Space Academy, amelynek közép-európai központja az idei Sziget Fesztivál területén fog felépülni. Ez nem vicc, ez esetben tényleg űrutazásról van szó, ráadásul akárki felvételizhet asztronautának, aki úgy gondolja, hogy vele van az erő.

A globális űrprogram keretén beül, a világ minden országából várják a jelentkezőket, a fehívásra eddig 62 országból több mint 500 000 regisztráció érkezett.

A mezőny Magyarországon is elég erős.Nem leányálom...

A program tanácsadója az első és egyetlen magyar, aki megjárta az ismeretlent.
Farkas Bertalan 1980 május 26-án a Szojuz-36 nevű űrhajóval repült fel az űrbe, most pedig az új űrutazó kiválasztásában és kiképzésében vállal fontos szerepet.


A felkészülés nem egyszerű, a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórház orvosai segítségével komoly orvosi szűrővizsgálaton kell átesni: lesz többek között fogászati és szemészeti ellenőrzés, vérnyomás-mérés, standard terheléses EKG, vesztibuláris forgószék terhelés, neurológia vizsgálat, konfliktometria, információ-feldolgozó képesség vizsgálata, RAVEN-teszt, akadálypálya és barokamra is. Mindez azt jelenti, hogy az utolsó megmérettetésig már valóban csak a legjobbak jutnak el.


Az űrhajó startjának szimulálását egyébként bárki átélheti a Szigeten, ahol amúgy a döntő esményeit is figyelemmel lehet majd kísérni. Az itt versengő 50 + 1 versenyző közül 15 lesz magyar, a “+ 1” versenyzőt pedig a Sziget Fesztiválköztársaság fogja delegálni a versenyre.

Az itt megszerzett pontszámok alapján fog kiderülni, hogy ki lesz az a szernecsés, aki továbbjut Orlandóba, ahol vadászgéppel repülhet, kipróbálhatja a súlytalanságot és megbirkózhat azokkal a bizonyos G-erőkkel, mielőtt ténylegesen kikerül oda, ahol madár sem jár.


De természetesen odakint is lesz még verseny, és a Hegylakóhoz hasonlóan a 110 versenyző közül itt sem maradhat mindenki talpon: a verseny végére 23 ember fog maradni, akiknek lehetőségük lesz 103 kilométer magasból megnézni a Földet egy teljes súlytalanság-élmény közepette.

Ez a kaland egyszeri, soha vissza nem térő és életreszóló élmény lesz a győzteseknek.

A részleteket és nevezés feltételeit a Sziget Facebook-oldalán lehet megtalálni.

A Sziget természetesen a bulizásról szól, olvasd el az eddigi fellépőkről készített összefoglalóink első részét itt, a másodikat itt, a harmadikat itt és a negyediket itt.