A VAM Design Centerben mától látogatható az Amszterdamban nagy sikerrel debütált „Van Gogh álmai” című kiállítás. A modern 3D-s technológiát és digitális utómunkát felhasználó tárlat szándéka szerint úgy kívánja egy új, innovatív módon bemutatni a híres festő képeit, ahogyan azokat alkotójuk „megálmodta”: nem csupán a festészet eszközeivel, hanem mozgással és hangokkal – s tegyük hozzá, a mai kor emberének igényei szerint.

Az ecsetvonástól a harmadik dimenzióig

Vincent Van Gogh a nyugati művészettörténet alighanem legnépszerűbb festője. Sárgálló napraforgóit, lázas ecsetvonásait és híres-hírhedt önarcképeit ismerjük poszterekről, naptárakból, füzetborítókról, sőt lakásdekorációs tárgyakként is. Egy Van Gogh-kiállítás minden esetben tömegeket vonz, így nem csodálkozhatunk ennek a technikai truvájokkal feldobott tárlatnak a világszerte visszhangzó sikerén sem. A koncepció lényege, hogy ezúttal valódi festmények hagyományos kiállítása helyett a kortárs közegben oly jól csengő interaktív és filmszerű, háromdimenziós élményt kínáljanak a látogatóknak. A festő leghíresebb képeinek bedigitalizálásával, valamint speciális képi és hangeffektekkel való ellátásával a tárlat utat nyit egy olyan dimenzió felé, amely a festészet számára hagyományosan nem elérhető.A kiállítás megtévesztően nagy területen helyezkedik el. Bemelegítésként rövid életrajzot, illusztrált családfát találunk és néhány idézetet olvashatunk, továbbhaladva pedig tömött sorokban várnak bennünket Van Gogh képei körben a falakon. Ezek azonban - bár az életműben való puszta tájékozódásra kiválóan alkalmasak - egytől egyig reprodukciók.

E
bben az értelemben pedig ne legyenek illúzióink, valójában egyetlen Van Gogh-alkotás sincs kiállítva a VAM Design Centerben. Természetesen a reprodukciókat is csak körítésnek szánták a fő attrakció, a tárlaton megtekinthető 7 darab 3D-animáció mellé. Ezek a mozgóképi installációk a kiállítótérben elszórva helyezkednek el, hol belesimulva a falon függő képek egymásutániságába, hol elkülönítve a szeparáltan kialakított és elsötétített, miniatűr moziteremhez hasonló helyiségekben. Az installációk mellé kihelyezett 3D-s szemüvegek segítségével élhetjük át a hasonló technikával dolgozó filmekből már ismerős élményt, az atmoszférateremtéshez pedig a hangszórókból szóló aláfestő zene, vagy a képi világhoz illeszkedő zörej járul hozzá.

Filmszerű festményekÉrdekes ötlet például a Napraforgó-sorozategyes darabjait egymásba illesztve bemutató animáció, illetve a Szajna partján vagy a Mandulavirágzás című képeket megelevenítő mozgás érzékeltetése a festmények tekergőző vonalai által. Az említettek a kiállítás csendesebb, szemlélődőbb darabjai, a hatáskeltés azonban itt nem áll meg. Kimondottan filmszerű eszközöket is alkalmaztak a digitális mozgóképek készítői a minél meghökkentőbb eredmény érdekében. Extrém variózással dolgozik például az az installáció, melyben a Ház című festmény egyik ablakára való rázoomolással „kerülünk be” a Hálószoba című festmény terébe. Ehhez hasonlóan erőteljes effektusokkal és filmes ihletéssel gondolták újra az Elmegyógyintézet című képet, amelyben a téboly felkavaróan színes folyosóin valósággal végigkocsizik a néző, akárcsak Kubrick Ragyogás című filmjében, vagy a Varjak a búzamező felett-képből készült animációt, amelyben Hitchcock Madarakját idéző módon repül a fekete madárhad vészjósló károgással a néző felé.

Jópofa ötlet a tableteken kihelyezett másik híres kép, a Csillagos éjszaka interaktívvá tétele: Van Gogh szinte lángoló, elementáris dinamikával kavargó ecsetvonásait magunk irányíthatjuk az ujjunk segítségével – így válhatunk tetszésünk szerint részeseivé a képnek.

A "Van Gogh álmai" tehát semmi esetre sem egy valódi művészeti kiállítás, s megjegyzendő az is, hogy a borsos jegyárakért cserébe csupán az életmű töredékét kapjuk meg 3D-s élmény formájában. Ha valakit lenyűgöz a holland festő képi világa, s különösen, ha élvezi a háromdimenziós mozgóképes alkotásokat, akkor érdemes tennie egy próbát ezzel az igazán újszerű kiállítással – még akkor is, ha ennek koncepciója máskülönben eleve ellentétes a festészet igazi lényegével.

Van Gogh álmai

Megtekinthető:
2013.05.31-2013.11.30
A kiállítást minden nap 10 órától lehet megtekinteni este 19 óráig (pénztárzárás 18 órakor).
Jegyárak: felnőtt 3500 Ft, diák és nyugdíjas 2500 Ft, gyermek 2000 Ft Ha fokozni szeretnéd a 3D-s élményt, ülj be egy 4DX-es filmre!

VAM Design Center (bezárt)
Cím: 1061 Budapest, Király utca 26.