Mozipremierek szempontjából intenzív és változatos hónapnak nézünk elébe. Jön a felturbózott, 3D-s Jurassic Park, a Star Trek, A nagy Gatsby, a Másnaposok befejező része, valamint az új Soderbergh- és Gondry-opusz is. Mi több, hosszas huzavona után egy magyar készítésű, angol nyelven beszélő ízig-vérig műfaji alkotás is vászonra kerül május folyamán - a Gingerclown-t nem szabad kihagyni!

Camille

Havi betevő francia vígjátékunk az elrontott életet követő második esély gondolatával játszik el. A házasságában és más emberi kapcsolataiban is sikertelen középkorú Camille (a rendezőnő, Noémie Lvovsky játssza a főszerepet) egy elszabadult buli alkoholmámora következtében kómába esik, ám a kórházi ágyon már tizenhat évesen, egy új kezdet reményével ébred. Mindezt a film szerencsére nem ónsúlyú filozofálással, hanem franciásan könnyed vígjátéki köntösben meséli el nekünk.
Premier: május 2.A hívás

Az amerikai film – sok egyéb mellett – arról nevezetes, hogy a legkülönfélébb hivatású emberek életét és mindennapi munkavégzését képes akciófilmbe csomagolva, temérdek adrenalinnal felpörgetve és izgalmasan tálalva eladni a nézőknek. Ezúttal Jordan (Halle Berry), a 911 segélyhívó telefonos operátorának élete dúsul fel sosem látott izgalmakkal egy sorozatgyilkos hatására, aki fiatal lányokra vadászik, miközben bizarr módon folyamatosan kommunikál az áldozatok által elért diszpécserrel. Aki nem tehet mást, minthogy felvállalja a küldetést, hogy megmenti a bajbajutottakat és rács mögé juttatja az elkövetőt.
Premier: május 2.Jurassic Park

Steven Spielberg mára klasszikussá vált dínó-moziját aligha kell bemutatni bárkinek is. A kiváló genetikus által kreált valódi őslényekkel benépesített állat- és kalandparkban elszabadul a pokol. A technikai fejlesztéseknek köszönhetően pedig most már 3D-ben lehetünk tanúi a T-Rex üvöltésének.
Premier: május 2.Lore

Az idei Titanic Filmfesztivál fődíjasa is május elején kerül a mozikba. A német, ausztrál és angol koprodukcióban készült háborús dráma a náci trauma és örökség szellemi-kulturális feldolgozásának egy újabb filmes megvalósulása. A mindössze tizenhat éves Lore (Saskia Rosendahl) szülei hithű nácik, akiket az amerikai intervenció háborús bűnösökként tartóztat le, a tinédzser lány pedig egyik pillanatról a másikra magára marad kistestvéreivel, akiket egyedül ő tarthat életben. A segítség egy zsidó fiú személyében érkezik, Lore-nak pedig mindent újra kell értékelnie, amiben valaha hitt.
Premier: május 2.A nagy nap

Esküvős film sztárparádéval a mennyegző-szezon nyitányára. Robert De Niro, Susan Sarandon, Diane Keaton, Robin Williams és a fiatalabb generációból Katherine Heigl és Amanda Seyfried szórakoztatja az esküvői limonádé tematikára fogékony, romantikus vígjáték-rajongókat egy olyan filmben, ahol – végre – nem az a történet alapkonfliktusa, hogy a menyasszony nem tud dönteni két ruha, torta, vagy esetleg vőlegény között, hanem hogy a nagy eseményre összegyűlő család belső konfliktusai milyen komikus helyzeteket teremtenek.
Premier: május 2.Gingerclown 3D

Hatvani Balázs író-rendezőként jegyzi a mára kultikussá vált nyolcvanas évek horrorvígjáték stílusában készült alkotást, mely az egyik legnagyszerűbb horrorfilmes toposszal, az elhagyatott vidámparkkal operál. A filmet a budapesti Vidámparkban vették fel, s olyan legendák szólalnak meg benne, mint Tim Curry, Brad Dourif vagy Sean Young. Az angol nyelven beszélő opusz tehát nem csupán azért érdekes, mert magyar filmként joggal bízhat a külföldi forgalmazásban is, hanem mert egy egészen unikális, ám hűséges rajongótáborral rendelkező műfajjal kacérkodik – ez pedig ritkább a magyar filmben, mint a fehér holló.
Premier: május 9.Kolibri kód

Joey (Jason Statham) a különleges egység magasan képzett katonájából lesz egyik napról a másikra hajléktalanná ebben az akció-drámában. A férfi azonban váratlan esélyt kap az újrakezdésre, amit kihasználva egy kínai kifőzde konyhájára kerül, hogy tisztességes bérért tisztességesen megdolgozzon. A kiváló munkabírású Joey-t hamarosan kidobóként is alkalmazni kezdik, amely poszton olyan meglepően jól teljesít, hogy a kínai maffiavezérnek feltűnik a férfi rejtett tehetsége, s más munkát ajánl neki.
Premier: május 9.Mellékhatások

Martin (Channing Tatum) és Em (Rooney Mara) élete idillikus boldogságban telik, míg a férfit csalás miatt le nem csukják. A váratlan helyzetben fiatal felesége tanácstalan, képtelen egyedül boldogulni. Hiába szabadul Martin alig néhány év után, Em súlyos depressziója gátat szab az örömteli újraegyesülésnek. Terápiával és gyógyszerekkel is kezelik a nőt, pszichiátere (Jude Law) pedig talál a számára egy egészen kiváló eredményekkel kecsegtető új gyógyszert, melynek azonban előre nem látható mellékhatásai jelentkeznek. Steven Soderbergh rendező thrillere Berlinben Arany Medve-jelölésig jutott.
Premier: május 9.Emberrablás

A Submarino és A vadászat forgatókönyvírójának saját rendezésű filmje a túszdrámák egy a kliséktől messzire eltérő, ridegen és visszatetszően realisztikus változatát mutatja be. A filmben a modern kor legkevésbé sem romantikusan ábrázolt, ám annál kegyetlenebb kalózai foglalnak el egy dán teherszállító hajót annak teljes rakományával és nem utolsó sorban legénységével együtt. A profi túsztárgyalók pedig vasalt nadrágban és öltönyben ülnek egy fényes, koppenhágai irodában, s céljaikat elsősorban a cég profitja határozza meg, a legkevésbé sem a foglyul ejtett emberek épsége.
Premier: május 16.A nagy Gatsby

Az Őrjöngő Húszas évek világába kalauzol minket a rendkívül látványos kiállítású, már-már revüszerű filmek mestere, Baz Luhrmann A nagy Gatsbyben. Leonardo DiCaprióval a címszerepben egy olyan mesébe illően sikeres, ugyanakkor meglepően titokzatos férfi életét ismerjük meg, akinek mindene a fényűzés és az alkoholmámoros partik, kalandos élete során számos hihetetlen dolog történt vele, ám aki homályba vesző múltjának kísérteteit hordozza magával.
Premier: május 16.Sötétségben – Star Trek

Az Enterprise legénysége ismét bevetésre kerül. Az ellenség ezúttal a szervezeten belülről pusztít, Kirk kapitánynak (Chris Pine) pedig személyes érintettsége okán is meg kell állítani a rettentő ellenfelet (Benedict Cumberbatch). Már nem csak a világ megmentése a tét, hanem maga a legénység is közvetlen veszélybe kerül.
Premier: május 16.Tajtékos napok

Boris Vian világhírű regényéből az álmok és a képzelet nagy filmese, Michel Gondry készített adaptációt Audrey Tautou főszereplésével. Egy álomszerűen illékony és káprázatos világban, ahol minden lehetséges, amit csak a képzelet elbír, Colin (Romain Duris) egyetlen vágya, hogy végre igazán szerelmes legyen. Az elragadó Chloe (Audrey Tautou) személyében megtalálja a számára tökéletes párt, boldogságuk felhőtlen, mígnem a fiatal nő váratlanul megbetegedik, s kiderül, hogy tüdejében végzetes módon egy lótuszvirág növekszik.
Premier: május 16.Másnaposok 3.

Lassanként mindenki megnősült, a legénybúcsúk rettegett ideje elmúlt. Most sem készül éppen senki utolsó nőtlen estéjére. Ám ez, úgy tűnik, a legkevésbé sem jelenti azt, hogy a veszély elhárult volna. Ezt bizonyítja legalábbis a trilógia záróakkordja.
Premier: május 30.

Ha kíváncsi vagy melyik filmeket vártuk a legjobban áprilisban klikk ide!