Koncepcionális, formai és tartalmi újítások sorát hozza az idei Sziget augusztus 5-12. között. Megalakul a Sziget Fesztiválköztársaság, tovább szépül a rendezvény és új programelemek is gazdagítják a felhozatalt. Nagyobb Sziget Eye-ra, Full Moon partykra, szabadstrandra és hippihangulatra is számíthatunk. 12. között. Megalakul a Sziget Fesztiválköztársaság, tovább szépül a rendezvény és új programelemek is gazdagítják a felhozatalt.

A 2013-as Sziget új koncepciója tehát tulajdonképpen egy létező tény újrafogalmazása: ezennel „hivatalosan” is magalakul a Sziget Fesztiválköztársaság, amire eddig is úgy gondoltunk, mint egy ideiglenes városállamra saját szabályokkal, sajátos kultúrával, önálló fizetőeszközzel, egy fizikailag is elkülönülő szigeten, egy világváros közepén, de most határozottabb megfogalmazásban. Gerendai kiemelte, hogy a Fesztiválköztársaság „működési modellje” az anarchoszindikalista bázisdemokrácián alapszik, egy vezető nélküli demokratikus működési forma, ahol a társadalom minden tagja, legyen őslakos vagy bevándorló, ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik.A Látvány – End Show és a többiek…Az End Show – mint nevéből is látszik – a Sziget egyhetes élményhömölyére a fesztivál utolsó estéjén teszi fel a koronát. Vasárnap tehát a Nagyszínpad előtt, főműsoridőben egy rendkívül látványos vetítéssel, tűzijáték-, fény- és lézer show-val búcsúzik az idei Sziget. A pirotechnikai és fényeffekteket gazdagon felhasználó záróbuli zenei kíséretére a szervezők a világ első számú DJ-jét, David Guettát kérték fel, aki élőben szolgáltatja majd a zenei aláfestést. Az „élményfesztivál” hangulatát erősíti majd az éjszakai világítások bővítése az idei Szigeten. A fák egy része karácsonyfaizzó „ruhát” kap, s jelentősen bővül a lampionok száma is.

Idén is lesz Disco Erdő, ám újítás a Szigeten a Para Erdő, a K-híd bejárat utáni baloldalon lévő fás részen egy működdel elárasztott és speciálisan megvilágított erdőben lehet majd barangolni, borzongani.Új programok, helyszínek – Sziget Beach-től a Color PartyigA Sziget Fesztiválköztársaság az idei évtől immár saját szabadstranddal is büszkélkedhet. A korábbi években határozottan tiltva volt a dunai fürdőzés, idén azonban – köszönhetően a Duna vízminősége jelentős javulásának – a Sziget kijelölt strandján már szabadon mártózhatunk. Esténként a távol-keleti Full Moon Party-k hangulatára számíthatunk. Az idei Sziget Eye óriáskerék átmérője 20 méterrel lesz nagyobb, ugyanis sikerül Budapestre hozni a világ egyik legnagyobb utaztatható óriáskerekét. Egy 60 méteres giga-kerék viszi majd a magasba az érdeklődőket és válik estére kivilágítva, megvetítve a Sziget egyik leglátványosabb attrakciójává. Külső látványában a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátorban, de tartalmában a modern új cirkusz előadásait sorakoztatja fel a Sziget új helyszíne, mely részben az eddig is jelen lévő cirkuszi produkciókat fogja egybe, részben otthont ad a Recirquel társulat kifejezetten a Szigetre készülő új előadásának. A Cirque du Sziget kihagyhatatlan programnak és látványában is lenyűgözőnek ígérkezik.A Sziget nem csupán zenei, hanem összművészeti programok és események sokasága is. A Nagy Utcaszínház idén a Föld egy távoli kontinenséről érkezik, onnan, ahol őslakosok szimbiózisban élnek kengurukkal és koalákkal. Nevüket még nem árulhatjuk el, de annyit biztosan, hogy világhírűek és nem csak naponta egyszer, hanem háromszor is látható lesz lélegzetelállító, monumentális előadásuk. Jártunkban-keltünkben eddig is találkozhattunk a Sziget egész területén mesebeli figurákkal, furán öltözött embertársainkkal, fantáziánkat beindító képződményekkel.

A Fesztiválköztársaság ebben az évben a maorik földjétől, Új-Zélandtól Ausztrálián át, Indiától egészen a kínai nagy falig, és Európa számos országából invitál meg a Szigetre színesebbnél-színesebb kis utcaszínház produkciókat. A Kelet-Európa Vurstli idén is a már megszokott játékossággal fogadja az emigrálni vágyókat. Az idei tematikánk a 60-as, 70-es évek hippi korszaka. A hozzá tartozó mozgalmak béke és szabadság vágyát finoman „elv”-társítjuk a Sziget Fesztiválköztársaság filozófiájával. Hosszú haj, csőfarmer, peace & love! A Kelet-Európa Vurstli ruhagyárában elkészíthetjük a saját szabadságunkat szimbolizáló fesztiválkösztümünket is.Bár a vendéglátást erősíti, de látványában is gazdagítja majd a Szigetet az újRomkocsma Negyed. Budapest legizgalmasabb szórakozóhelyei közül többen kitelepülnek majd a fesztiválra, egy új színnel gazdagítva a Szigetet. Két visszatérő programhelyszín is felbukkan az idei fesztiválon. A rendkívül pörgős ír zenét sorjázó Ír Kocsma Színpad és a nagy elődök zenéjét idéző és azoknak tisztelgő Tribute zenekarok színpada ismét fellelhető lesz a Szigeten. Két új funkciót is kap a tavaly már megismert, idén azonban a duplájára növő Colosseum. Egyrészt ez a helyszín fogadja be a korábbi meduza helyszín partikínálatát. Másrészt egy rendkívül látványos új programnak is helyt ad a Colosseum: itt várja a nagyérdeműt a Color Party, ahol a közönség maga változtatja a helyszínt egy színorgiává úgy, hogy a spektrum összes színeit tartalmazó festékpor-patronokat „pukkasztva” színezi be a teret, egy fergeteges party keretében.